Cumartesi, Eylül 14, 2024

Özgener: Yangınların öncelikli çıkış nedeni ihmal

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İZTO’nun ağustos ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada son günlerde artan orman yangınlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özgener, 2024 yılının başından beri ülke genelinde 2 bin 690 orman yangını yaşandığına ve bu rakamın geçen sene aynı dönemde bin 549 olduğuna dikkat çekerek, “Zarar gören orman alanı ise geçen sene 12 bin 360 hektar iken, bu sene 20 bin 41’e çıktı. Geçtiğimiz cuma günü AFAD tarafından Bayındır’ın Yeşilova, Bayraklı’nın Doğançay, Körfez ve Onur, Karşıyaka’nın Latife Hanım ve Sancaklı, Tire’nin ise Çayırlı Mahalleleri afet bölgesi ilan edildi” dedi.

Ülke genelinde yangınların öncelikli çıkış nedeninin ihmal olduğunu ifade eden Özgener, “2023 yılında çıkan 2 bin 579 yangının bin 133’ünün, İzmir’de çıkan 314 yangının 238’inin ise insan hatasından kaynaklandığı kayıtlara yansımış. Bu noktada hem caydırıcı cezaların hem de farkındalık ve eğitimin öneminden bahsetmeliyiz. Ülkemizde orman yangınına sebebiyet vermek, ormanda izin verilen yerlerin dışında ateş yakmak, ormanda yaktığı ateşi söndürmeden terk etmek, ormanlara sönmemiş sigara ve yangına yol açabilecek madde atmak gibi suçlara hapis cezası verildi ama artan rakamlara paralel olarak cezalar yeterince caydırıcı olmadı. Bununla birlikte, kamuoyunun bilinçlendirilmesine yönelik tüm iletişim kanallarının aktif bir biçimde kullanılması 7’den 70’e, istisnasız her ilimiz özelinde çalışmalar gerçekleştirilmesi gerekiyor” diye konuştu.


“Yurt dışındaki başarı hikayelerini incelemeliyiz”

Yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının söz konusu çalışmalarda aktif rol almasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Özgener, “Yurt dışındaki başarı hikayelerini de incelememiz gerekiyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde toplumun yangın tehlikesine uyum sağlaması için iyileştirme programı oluşturulmuş (Firewise USA). İnsanlara orman yangınıyla yaşamaya nasıl uyum sağlayacakları konusunda bilgi veren ve komşularını birlikte çalışmaya ve orman yangını riskini azaltmak için harekete geçmeye teşvik eden bir program. Program, evlerini orman yangını tehdidine karşı hazırlamaları için harekete geçmelerine ve sahiplenmelerine yardımcı olmak amacıyla ilgili toprak sahiplerine, ev sahiplerine ve topluluklara teknik yardım ve eğitim sağlıyor. Toplulukları orman yangınına hazır hale getirmek için bireyler arasındaki iş birliği ve koordinasyona önem veriliyor. Özellikle okul öncesi ve ilkokul sıralarından başlayarak eğitim müfredatında yangın, deprem, sel gibi doğal afetlere karşı alınacak tedbirlerin ve tatbikat gibi uygulama örneklerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

İEÜ’den ‘yangın kulesi’ projesi
Orman yangınlarını önlemek için İzmir Ekonomi Üniversite’sinin (İEÜ) geliştirdiği bir projeye dikkat çeken Özgener, “Kıymetli hocalarımız Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu ve Prof. Dr. Murat Aşkar, 3 yıl süren bir çalışma sonucunda orman yangınlarının en kısa sürede söndürülmesini sağlayacak ‘yangın kulesi’ projesi geliştirerek patentini aldılar. 50 metre yüksekliğe ulaşabilen, 250 tona erişen su kapasitesine sahip kule, sıcaklık ve akıllı alev-duman sensörleri sayesinde yangını anında algılayarak gece-gündüz fark etmeksizin 200 metreye kadar su püskürtebilecek” dedi.
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM