Pazartesi, Eylül 16, 2024

“Sanayi kaybederse ülke de kaybeder”

Yorgancılar, “2020 yılı ikinci çeyreğindeki yüzde 10,4 düzeyindeki üretim gerilemesinin ardından ekonomi en düşük büyüme hızıyla karşılaştı” dedi

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar Türkiye İstatistik kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ikinci çeyrek büyüme verilerini değerlendirdi. Açıklamalarda bulunan Yorgancılar, “2020 yılı ikinci çeyreğindeki yüzde 10,4 düzeyindeki üretim gerilemesinin ardından ekonomi en düşük büyüme hızıyla karşılaştı. Bir başka deyişle yüzde 2,5 düzeyindeki büyüme son 16 çeyreğin en düşük oran yılın son çeyreğinde bu hızın daha da gerilemesi söz konusu olabilecek. Temennimiz bu bedel karşılığında enflasyonda hedeflenen düşüşün geçekleşmesidir” dedi. Talep enflasyonu bastırılırken maliyet enflasyonunun körüklendiği bir konjonktürden geçtiklerini belirten Yorgancılar, “Bu sürecin ekonomiyi yavaşlatmasını bekliyorduk ve öyle de oldu. Ancak, sanayi sektörümüz sürecin en büyük kaybedeni oldu. Unutulmamalıdır ki, sanayi kaybederse ülke de kaybeder” ifadelerini kullandı.


“Yüksek artışlar ile karşılaşıyoruz”

Türkiye ekonomisinin yapısal sorunlara eklenen yüksek enflasyonist bir süreçten geçtiğini vurgulayan Yorgancılar, “2023 yılının ikinci yarısından itibaren ekonomi yönetimi tarafından enflasyonla mücadeleyi merkeze alan, para politikalarına asli rolün verildiği bir program uygulanıyor. Programın merkezinde; iç talebin daraltılması ve döviz kurlarının düşük tutulmasının anti-enflasyonist etkisinden faydalanmak bulunuyor. Bu arada üretimin temel enerji girdileri olan elektrik ve doğalgaz ile lojistiğin temel girdisi olan akaryakıt fiyatlarındaki yüksek artışlar ile karşılaşıyoruz” sözlerine yer verdi.


“Mal ve hizmet ihracatı durdu, ithalat ise %5,7 oranında geriledi”

Büyüme verilerinin detayları hakkında da bir değerlendirme yapan Yorgancılar, “Yılın ikinci çeyreğinde inşaat sektörünün yüzde 6,5, tarım sektörünün yüzde 3,7 ve hizmetler yüzde 2,9 oranında büyüdüğü görülmektedir. Harcamalar yönünden bir değerlendirme yapıldığında neredeyse tüm talep unsurlarında önceki dönemlere göre ciddi bir daralma olduğu anlaşılmaktadır. Nitekim, özel tüketim sadece yüzde 1,6, kamu tüketimi binde 7, yatırımlar binde 5 büyürken mal ve hizmet ihracatı durmuş, ithalat ise yüzde 5,7 oranında geriledi. Dolayısıyla, enflasyonla mücadele ve cari açığı azaltmak için talebi yavaşlatma yönündeki uygulamalar amacına önemli ölçüde ulaştı. Ancak, özellikle yatırımların durma noktasına gelmesi, yarının ihtiyaçları bağlamında endişe verici” diye konuştu.


“Sektör zor bir süreçten geçiyor” 

2024 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 1,8 ile küçülen tek sektörün sanayi olduğunun altını çizen Yorgancılar, “Uygulanan ekonomi politikalarının ülkenin lokomotifi sanayi üretimi ve istihdamını gözetmede yetersiz kaldığını ortaya koymaktadır. Sektörün hem iç hem de dış talep boyutundan zorlu bir süreçten geçtiği görülmektedir. Son iki yılda yani sekiz çeyreğin beşinde sektörün küçülmesi ve bu sekiz çeyrekteki ortalama büyümenin sadece binde 4 düzeyinde kalması sanayicimizin içinde bulunduğu koşulları özetlemektedir. Böylesi bir dönemde yine TÜİK verilerine göre yılın ikinci çeyreğinde sanayi sektöründe çalışan başına verimlilik yüzde 3,5 oranında gerilerken, reel ücretlerde yüzde 24,2 oranında artış gerçekleşmiştir. Bu gelişme 2023 yılı ikinci çeyreğine oranla sektörde istihdamın yüzde 1,8 oranında gerilemesine neden olmuştur. Ayrıca ikinci çeyrekte sanayi ürünleri ihracatı sadece binde 9 artabildi. Dolayısıyla, sektörün tüm boyutlarından adeta alarm zilleri çalıyor. Dış kaynak girişinin desteklediği iç talep ve daha çok tüketim çekişli büyüme döneminin sonuna gelindi. Artık yenilik bazlı ürünler için yatırım ve ihracat çekişli bir büyüme dönemine girmemiz, yeni bir hikâye değil roman yazmamız gerekiyor. Kısa vadeli öncelikleri değil, orta ve uzun vadeli gereklilikleri karşılayacak bir programa ihtiyacımız var” diye belirtti.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM