Pazartesi, Eylül 16, 2024

İhracatçılar, Avrupa’da rekor artışlar sağladı

çelik üretimi

Haziran ayında, Türkiye’nin çelik ihracatında en fazla pay alan ilk üç ülke İtalya, Romanya ve Almanya olarak sıralanıyor

Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nden (ADMİB) yapılan açıklamada, Yılın ilk yarısında, Türkiye genelinde çelik sektörün den yapılan ihracatın yüzde 10,6 artış ile 8 milyar doları bulduğu belirtiliyor. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği’nin (TÇÜD) 2024 Ağustos ayı sayısındaki açıklamalara göre, Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (AKİB) tarafından bölgeden yapılan ihracat rakamları incelendiğinde, haziran ayında Akdeniz bölgesinden yapılan çelik ihracatının yüzde 61,6’lık yeni bir rekor artışla 229 milyon dolar seviyesine ulaştığı, yılın ilk yarısında ise, çelik sektörü ihracatının toplamda yüzde 28’lik artışla 1,4 milyar dolar seviyesinde kaydedildiği bildiriliyor.


Avrupa pazarı canlandı

Haziran ayında, Türkiye’nin çelik ihracatında en fazla pay alan ilk üç ülke İtalya, Romanya ve Almanya olarak sıralanırken, yılın ilk yarısında ise Almanya, İtalya ve Romanya’nın ilk üç sırayı oluşturduğu, haziran ayında ilk 10 pazar içinde İtalya, Romanya, ABD, Bulgaristan, Yunanistan ve Ukrayna’ya çift haneli ihracat artışlarının sağlandığı, ocak-haziran döneminde ise ilk 10 pazarın 7’sinde büyüme görülürken, İtalya, Romanya, Birleşik Krallık, İspanya ve Yunanistan’a çift haneli ihracat artışlarının kaydedildiği ifade ediliyor. ADMİB bünyesinden haziran ayında yapılan ihracat incelendiğinde ise, ilk üç sırada; İtalya, Romanya ve Belçika’nın yer aldığı, Ocak-Haziran döneminde zirvede Romanya yer alırken, bu ülkeyi Mısır ve İtalya’nın takip ettiği, Haziran’da ilk 10 pazarın 7’sinde ihracat artışlarının gözlemlendiği, yılın ilk yarısında ilk 10 pazarın 9’unda büyüme görülürken, İtalya, Cezayir, Belçika ve Yunanistan’a üç haneli ihracat artışlarının sağlandığı bildiriliyor.


“Hedefimiz, ilk yarıda sağlanan başarı çıtasının üzerine çıkmak”

Sektörün ilk yarı performansını değerlendiren ADMİB Başkanı Fuat Tosyalı, “2024 yılına ihracatta hem tonaj hem de ciro bazında pozitif hedeflerle başlamıştık. Geldiğimiz nokta itibariyle genel anlamda hedeflerimize ulaştığımızı söyleyebilirim. Çelikte yeniden yükseliş trendi yakalayacağımızı söylemiştik, bunu gerçekleştirdik. Demir ve demir dışı metallerde ise dünya genelinde süren talep daralması devam ediyor. Sektörümüzün yılın ikinci yarısında ilk yarıya nazaran daha başarılı performans sergileyeceğine inanıyoruz. Çelik sektörümüzde ise artan talebi karşılayarak yılın ikinci yarısını, ilk yarının üzerinde bir büyüme ile tamamlayarak ülke ihracatımıza maksimum katkıyı sağlamak niyetindeyiz. Sektör firmalarımızın AB Yeşil Mutabakatı süreci için göstermiş olduğu ciddi hazırlık ve yatırımların karşılığını her geçen gün almaktayız. Sektör olarak, küresel boyutta yaşanan zorlukların olduğu bu süreçte, firmalarımızı küresel rekabette ileriye taşıyacak, sürdürülebilirliği sağlayacak üretim ve yatırımlara da aralıksız devam ediyoruz. Amacımız sadece bu yıl değil, bundan sonraki yıllara da en iyi şekilde hazırlanarak, ulaşabileceğimiz en üst seviyede ihracatı gerçekleştirebilmek” ifadelerini kullandı.


Erdemir’den 750 milyon dolarlık ilk eurobond ihracı

OYAK Grubu Şirketleri arasında yer alan Türkiye’nin sanayi şirketi Erdemir’in, şirket tarihinde ilk kez gerçekleştirdiği eurobond ihracını büyük bir başarıyla tamamladığı bildiriliyor. Yurt dışı tahvil ihracı için, Londra’da yürütülen yatırımcı görüşmelerinin sonucunda, plânlanan 500 milyon dolarlık ihraç büyüklüğünün dört katına ulaşıldığı, toplamda 750 milyon dolarlık ihraca, 2 milyar doların üzerinde talep geldiği açıklanıyor.

Avrupa ve ABD piyasasında işlem görecek ihraçta, beş yıl vadeli tahvilin getirisinin yüzde 8,625, kupon faiz oranının yüzde 8,375 olarak belirlendiği, tahvilin gerekli işlemlerin ardından, İrlanda borsası Euronext’te işlem göreceği ifade ediliyor.


“Tahvil ihracı, ilk çelik şirketi ihracı olma özelliğini taşıyor”

OYAK Genel Müdürü ve Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Savaş Erdem gelen talebin, plânlanan 500 milyon dolarlık ihraç büyüklüğünün dört katını aştığını ve Erdemir’in başarılı performansının yatırımcı nezdinde karşılık bulduğunu kaydederek, “Gerçekleştirdiğimiz eurobond ihracı yurt dışı kurumsal yatırımcıların Türkiye’ye ve kurumumuza duyduğu güvenin göstergesi. Tahvil ihracımız, 2024 yılında ilk ihraçlarını yapan Türk şirketleri arasında en yüksek tutarlı ihraç işlemi oldu. Şirketimiz için tarihi bir başarıya imza atarken, aynı zamanda Türk şirketlerinin eurobond ihraçları içinde de en yüksek tutarlı işlemlerden birini gerçekleştirdik. Ayrıca bu ihraç, Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (CEEMEA) bölgesinde 2021 yılından beri gerçekleşen ilk çelik şirketi ihracı olma özelliğini taşıyor” açıklamasını yaptı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM