Pazartesi, Eylül 16, 2024

Küçük ölçekli balıkçılara yapılacak desteklemeler belli oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Küçük Ölçekli Balıkçılığın Desteklenmesi Tebliği 5 Eylül 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğde, deniz ve içsularda küçük ölçekli balıkçılığın av, avcılık ve sosyo-ekonomik verilerinin toplanması ve sürdürülebilir yönetiminin sağlanması amacıyla balıkçı gemisi sahiplerine 2025 ve 2026 yıllarında destekleme yapılmasına dair usul ve esasları düzenlendi. Bu kapsamda tebliğde düzenlenen desteklemeden; Su Ürünleri Bilgi Sistemi (SUBİS)’nde kayıtlı geçerli bir ruhsata sahip olan, içsularda faaliyet gösteren balıkçı gemilerinin tamamı ile denizlerde faaliyet gösteren 12  metreden küçük  boylardaki balıkçı gemilerinin sahipleri faydalanabilecek.  Destekleme için balıkçı gemisinin başvuru tarihindeki sahibi/sahipleri veya bunlar adına balıkçı gemisi yetkilisi müracaatta bulunur ve o tarihteki SUBİS kayıtlarında yer alan en büyük boy uzunluğu esas alınacak. 

Denizlerde avcılık yapan 12 metre altı ve iç sulardaki balıkçı teknelerinin dahil olduğu desteklemede, tekne boylarına göre birim destekleme tutarları 2024 yılına kıyasla yüzde 43 ile yüzde 100 arasında yükseltildi. Bu kapsamda, birim destekleme tutarları gelecek yıl en düşük 5 bin TL, en yüksek 12 bin TL olacak şekilde belirlendi.


Kadın balıkçılara yüzde 35 daha fazla destek

Cumhurbaşkanı Kararının, Resmî Gazete’de yayımlandığı tarihte balıkçı gemisinin sahibi veya ortağı olan kadınlara; desteklemeye başvurduğu tarihte sahiplik veya ortaklığın devam ediyor olması ve şahsı veya ortakları adına desteklemeye bizzat başvuru yapmaları halinde, gemi başına ödenecek birim destekleme tutarının yüzde 35 daha fazlası ödenecek. Alınan Cumhurbaşkanı Kararının yayımlandığı tarih ve sonrasında balıkçı gemisi ruhsatlarında, kadın sahip ve kadın ortaklar ile ilgili yapılacak değişiklikler ilave yüzde 35 destekleme alma hakkına sahip olmayacak. Söz konusu destekler, kadın balıkçılara  en düşük 6 bin 700 TL, en yüksek 16 bin 200 TL şeklinde ödenecek.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM