Perşembe, Eylül 19, 2024

İzmir Körfezi acil eylem planı ekimde uygulanacak

Kurum, “Güzel İzmir’imizi gelecek nesillere aktaracak adımların yol göstereni olmaya devam edeceğiz” dedi.


İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu’nun ilk toplantısı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum başkanlığında İzmir’de yapıldı. Bilim Kurulu’nda TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy’un yanı sıra 9 üniversiteden 20 bilim insanı yer aldı. Toplantıda, Bilim Kurulu üyeleriyle çalışma gruplarının oluşturması ve acil eylem planının hazırlanması kararlaştırıldı. Kurum, “Eylül ayı sonuna kadar acil eylem planını ortaya koyacağız” diye belirtti. Bilim insanlarıyla birlikte yürütülecek sürecin takipçisi olacaklarını belirten Kurum, “Güzel İzmir’imizi gelecek nesillere aktaracak adımların yol göstereni olmaya devam edeceğiz” dedi.


“Sürecin takipçisi olacağız”

Koordinasyon Kurulu toplantısında alınması gereken tedbirleri ve yapılacak işlemlerin istişare edildiğini ifade eden Kurum, “Kanunun, yönetmeliğin tarif ettiği şekliyle belediyelerin sorumluluklarını belediyelere, varsa diğer kurum ve kuruluşların, sivil toplum kuruluşlarının, OSB ve sanayi kuruluşlarının yapması gerekenleri de tarif edecek şekilde eylül ayı sonuna kadar acil eylem planını ortaya koyacağız. Bu eylem planında ilgili kurumların sorumlulukları net bir şekilde tarif edilecek. Ve bu sorumluluklar çerçevesinde de yapılması gereken projeler inşallah hızlı bir şekilde hayata geçecek. Biz bakanlık olarak bu sürecin takipçisi, denetleyicisi, yol göstericisi olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.


“Çiğli Atık Su Tesisi’nin kapasitesi artırılmalı”

İzmir Körfezi’nin kaderine terk edilmeyeceğinin altını bir kez daha çizen Kurum, bugüne kadar konuşulan projelerin 2010’dan bu yana hayata geçirilemeyen projeler olduğuna dikkat çekti. Bilim insanlarıyla farklı alanlarda çalışma gruplarının oluşturulacağını açıklayan Kurum, Körfez için ilk etapta yapılacakları şöyle sıraladı: “İzmir Körfezi’ne akan dereler ıslah edilecek. Buralarda organik tarım planlanacak. Yine atık su ve yağmur suyunun ayrıştırılmasına ilişkin hızlı çözümler ortaya konulacak. Buradaki sirkülasyon kanalına ilişkin tarama faaliyetleri ilgili kurumlarca yapılacak. Kara kaynaklı kirliliklerin önlenmesine ilişkin adımlar atılacak. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin 4. etabın tamamlanmasına ilişkin Büyükşehir Belediyesi’nin hızlanmasını söyledik. Yeni etapların da yapılması gerektiğini yine ilgili belediyemize hatırlatmış olduk.”

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM