Çarşamba, Eylül 18, 2024

Yeni destekleme modeliyle üretici güvence altında

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve tarım sektörüne yeni bir soluk getirecek olan 2024 yılı Bitkisel Üretim Planlaması ve Destekleme Modeli, İzmir’in Ödemiş ilçesinde gerçekleştirilen toplantıyla tanıtıldı. Program, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin’in açılış konuşmaları ile başladı. Yeni Bitkisel Üretim Destekleme Modelinin detaylarını İl Müdür Yardımcısı Fatih Kılıç anlattığı toplantıya; Üretici Birlikleri temsilcileri, Sektör Temsilcileri ve Önder Üreticiler katıldı. 

Toplantıda, yeni döneme dair stratejik üretim planları ve destekleme modelindeki yenilikler masaya yatırıldı. İlk kez 3 yıllık periyotlarla açıklanacak olan destek ödemeleri, üreticilere güvenli bir planlama imkânı sunarak tarım sektöründe sürdürülebilirliği güçlendirmeyi hedefliyor.


Yeni destekler

Yeni destekleme modeliyle gelen yenilikler arasında;  3 yıllık destek dönemleri, önceden açıklanan destekler, sadeleştirilmiş destek kalemleri, bitkisel üreticiye destek, Planlı üretime ekstra destek, su kısıtlı bölgelerde üretim yapanlara özel destek, verimliliğe dayalı düzenlemeler, milli tohum kullanımına özel teşvikler yer alıyor. 

Geliştirilen yeni model kapsamında; destek ödemeleri, artık üç yıllık planlar halinde duyurulacak, bu sayede üreticiler uzun vadeli ve güvenli bir üretim planı oluşturabilecek.  Üreticiler, destek ödemelerini üretim sezonu başlamadan önce öğrenerek finansal planlamalarını daha rahat yapabilecekler. Yeni modelle, daha anlaşılır ve sade bir destekleme yapısı oluşturulacak. Destekler, üretim ve verimlilik performansına göre şekillenecek, bu da çiftçilerin emeğinin karşılığını daha adil bir şekilde almasını sağlayacak.Yeni dönemde, tüm bitkisel üreticilerin bu destekleme modelinden yararlanması planlanıyor.


Şahin: Çiftçilerimizin işlerini kolaylaştırmayı hedefliyoruz

 Ayrıca, planlı ve programlı üretim yapan çiftçilere ilave teşvikler sağlanacak. Su kaynakları sınırlı olan havzalarda üretim yapan çiftçiler, ek desteklerle teşvik edilecek. Yerli tohumlarla üretim yapan çiftçiler de ekstra destek alacak. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, yaptığı konuşmada, yeni destekleme modelinin Türkiye tarım sektörü için önemli bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Şahin, “Bu modelle birlikte üreticilerimiz daha istikrarlı ve planlı bir üretim sürecine girecek. Ayrıca, sadeleştirilmiş ve verimliliğe dayalı desteklerle, çiftçilerimizin işlerini kolaylaştırmayı hedefliyoruz” dedi.

Şahin, aynı zamanda sözleşmeli üretim modeline de dikkat çekerek, bu yapının tarım ve sanayi arasında güçlü bir köprü oluşturacağını belirtti. Üreticiler, sözleşmeli üretim modeliyle ürünlerini önceden belirlenmiş fiyatlarla pazarlayarak piyasa dalgalanmalarından daha az etkilenecekler.

Toplantı, yeni modelin tarım sektöründe yaratacağı fırsatlara dair umut dolu mesajlarla son buldu. Bu kapsamlı destekleme modeliyle, Türkiye’nin tarımsal üretim potansiyelinin daha verimli bir şekilde değerlendirilmesi hedefleniyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM