Çarşamba, Eylül 18, 2024

Ormanlık alanlara yapılan kaçak yapıların yıkım bedeli şüpheliden alıncak 

orman,ağaç

Orman Genel Müdürlüğü tarafından Orman Kanunu’nun 17’inci Maddesinin İkinci Fıkrasının Uygulanması Hakkında Yönetmelik  11 Eylül 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik, devlet ormanlarında işgal, faydalanma, açma, yerleşme amacıyla her türlü yapı ve tesis yapımı ile kesme, sökme, budama veya boğma yollarıyla elde edilecek yerlerle dikim, ekim yapılan yerlerde elkoyma, yıkım, ortadan kaldırma, sökme, biçme ve Orman Genel Müdürlüğünce değerlendirme faaliyetlerini kapsıyor. Buna göre, devlet ormanlarında kaçak olarak yapılan tesis ve binalar, ekilen ve dikilen yerler ile mahsullerine hiçbir karara gerek olmaksızın el konulur ve yıkılmak, sökülmek suretiyle ortadan kaldırılacak. Yıkım iş ve işlemlerine ait yapılan tüm masraflar şüpheliden tahsil edilecek. 

Açma, işgal ve faydalanma ile dikim ve ekim yapılmak suretiyle işlenen suçlarda, suça konu fiilin başlangıcından itibaren Cumhuriyet savcısına bilgi vermek suretiyle olaya müdahale edilerek izinsiz her türlü dikim ve ekim yapılan yerler ile yapı ve tesise inşa aşamasında olanlar da dâhil olmak üzere, hiçbir karar alınmasına lüzum kalmaksızın, idare tarafından yıkılacak veya ortadan kaldırılacak. 

Ancak söz konusu yapı ve tesisler, ihtiyaç görüldüğü takdirde 6831 sayılı Kanunu kapsamında ormancılık hizmetlerinde kullanılabilecek. 

Devlet ormanlarında; izinsiz yapı ve tesis yapıldığı ile dikilen ve ekilen yerlerin tespit edilmesi halinde inşaatı devam eden yapılaşmalar da dahil olmak üzere izinsiz tüm yapı ve tesisler ile dikilen ve ekilen yerlere orman kolluk görevlileri tarafından derhal müdahale edilecek. 

Bu yerlerde inşa edilen izinsiz yapı ve tesisler ile dikilen ve ekilen yerlerin, fiilin tespit edildiği andaki mevcut durumu koordinatlı haritada belirlenecek, kroki düzenlenecek ve fotoğraf veya video çekilerek tespit edilecek.  Dikim ve ekim yapılan yerlerin ortadan kaldırılması iş ve işlemleri orman işletme şefliğince yerine getirilecek.

Öte yandan, yıkılması gereken ancak ormancılık hizmetlerinde kullanılmasında yarar görülen izinsiz yapı veya tesisler, sadece ormancılık hizmetlerinde kullanılmak maksadıyla orman bölge müdürünün teklifi ve Orman Genel Müdürünün oluru ile taşınmaz kayıtları altına alınabilecek. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM