Çarşamba, Eylül 18, 2024

Elden yapılan kira ödemelerine ceza                             

Kira ödemelerini elden yapanlara her bir tespit için kira tutarının yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) kira ödemelerinde yeni döneme girildiğini duyurdu. Yapılan değişiklikle kira ödemeleri banka ve PTT aracılığı ile yapılacak. Kira ödemelerini elden yapanlara her bir tespit için kira tutarının yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, yapılan değişiklikle hem kayıt dışılığın ortadan kaldırılacağını hem de vergi kaçırılmayacağını ifade etti. Kira ödemelerinde yeni bir düzleme girildiğini vurgulayan Akçam, birçok ev sahibinin kira ödemesini elden aldığını, buna karşılık da kira miktarında bir miktar indirim yaptıklarını ifade etti. Akçam, yapılan değişiklikle elden yapılan kira ödemelerinde artık hem kiracıların hem de ev sahiplerinin ceza ödeyeceklerini belirtti. 


Ev sahibi kira ödemesini elden alıyor 

Kira fiyatlarının her geçen gün arttığını ifade eden Akçam, “Ev sahipleri evlerini kiraya vermek için birçok kriteri de beraberinde kiracılara sıralıyor. Buna kira ödemesini elden yaptıkları takdirde kira miktarında bir miktar indirim yapmak da dahil. Nitekim birçok ev sahibi kira ödemesini elden alıyor ve kazandıklarının karşılığında da hem vergi ödemiyor hem de vergi ödememek için kırk takla atıyor” dedi. 


“E-kontrat sistemiyle entegre olacak”

Söz konusu zorunlulukların, kiracılar açısından olumlu olacağını belirten Akçam, şunları kaydetti: “Kiracılar her şeyi resmi rakam üzerinden gönderdikleri zaman, hem mal sahibinin ödeyeceği kira gelirlerinin vergileri açısından hem kira artışlarının çok afaki olmaması gibi problemlerin de çözülmesi için destek olacak. E-kontrat sistemi hayata geçecek. Bu da bununla entegre olduğu zaman, yani kira gelirlerinin tespiti yapıldığında, gözden kaçan hiçbir şey olmayacak. Amaç, kayıt dışılığı tamamen ortadan kaldırmak.” 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM