Çarşamba, Eylül 18, 2024

Üniversiteli gençler barınamıyor!

İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, İzmir’de barınma konusunda oldukça yoğun talep olduğunu ama barınabilecek nitelikte daire olmadığını belirtti


MERT UYGUNER

Geleceğimizin teminatı olan binlerce gencin üniversite eğitimleri için farklı şehirlere gideceği süreç çoktan başladı. Lakin bu gençlerin karşısına eğitim serüvenlerinin her aşamasında mutlaka bir engel çıktı. Bu sorunlar genelde ekonomik faktörlü oldu. Bu olumsuz ekonomik şartlar altında binlerce üniversiteli genç ‘barınma problemi’ ile karşı karşıya kalıyor. Ekonominin bu derecede olumsuz dalgalanışı bir çoğunu eğitiminden bile ediyor. Peki devlet ve vakıf olmak üzere toplam dokuz üniversitenin bulunduğu İzmir’de kira fiyatları nasıl? Öğrenciler kirada değişen zam yasasıyla barınmada nasıl zorluklar yaşıyor? İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, İzmir’de öğrencilerin yaşanan konut ve kira problemlerini açıkladı.

Akgün, İzmir’de barınma konusunda oldukça yoğun talep olduğunu ama barınabilecek nitelikte daire olmadığını belirtti. Akgün, ”İnşaata yatırmaktansa bankada faize yatırılan para daha güvenli geliyor insanlara. Bu durum yeterli konut üretimini sağlayamıyor ve barınma problemleri ortaya çıkıyor. Üniversite için İzmir’e gelen öğrenciler, izmire tayini çıkanlar, evlenenler barınma da rekabeti daha çok arttırıyor. Kiralık konut arasanız da bulamıyorsunuz, bulunanlarda cep yakıyor” dedi. Akgün, aynı zamanda geçen ay 20 bin TL kirası olan bir evin şu anda öğrencilerin gelmesiyle 25-30 bin TL arasında değişmekte olduğunu söyledi.


Yaşlılardan öğrencilere destek

Akgün, yaşanan konut sıkıntısının yanında ekonomik olarakta zorlanan gençlerin imdadına yaşlı insanların koşmak istediğini söyledi. Bu kişilerin kendisine ulaşarak barınma sorunu yaşayan gençlere yardım edebileceklerini; hatta bu kişilerin emlak şirketine giderek ”Evime öğrenci alabilirim, yemeklerini yapabilirim. yeter ki eğitimlerine katkımız olsun” dediğini belirtti. 


Sadece öğrenci değil emekli ve çalışan da veryansın ediyor

Barınma probleminin temelinin inşaat sektörüne dayandığını belirten Akgün, kira sıkıntısının herkes için aynı olmadığını söyledi. Akgün, “Çünkü eski kiracılar yeni kiracılara göre daha az kira ödüyor. Geçtiğimiz yıllarda yüzde 25 oranında olan zam zorunluluğu günümüzde yüzde 60 civarında. Bu durum eski kiracılara daha az yansırken yeni kiracılar artan zamdan oldukça rahatsız. Asgari ücretle çalışanlar ve öğrenciler gibi emeklilerde bu durumdan oldukça muzdarip. 10 bin TL olan bir daire 15-16 bin TL’ye fırlıyor. Yirmi bin olan dairelerde otuz üç bin civarlarına yükseliyor” diye konuştu. Akgün, “Türkiye’nin de bir enflasyon gerçeği var. Bunu da kabul etmek lazım” cümlesini kullandı.


“İzmir’de en ucuz daire 15 bin TL’den başlıyor”

Her şehirde olduğu gibi İzmir’in de konutlarının pahalılık kriterleri genel olarak ulaşım araçlarına yakınlık, merkezi konumlarda bulunmak, nüfus yoğunluğu ve güvenlik olarak sıralanabilir. Akgün, ”İzmir’de en ucuz daire fiyatı 15 binden başlar ve lokasyonuna göre 15-30 bin TL arasında değişir. Merkezi yerlerde 15 bin TL’ye kiralık daire bulunamaz. 1+1 daireler varsa piyasada en az 15-20 bin TL isterler. Şehrin çeperleri veya İZBAN, metro uzantılarına gidildiğinde kuzey, güney, doğu ve batı akslarında ne tarafa gidilirse fiyatlar 15-20 bin altında değil. Konutların aynı zamanda öğrencilerin ulaşabileceği, üniversiteye gidebileceği nitelikte olması gerekir” dedi.  

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM