Cumartesi, Kasım 23, 2024

“Kamuda yemek ihale şartları güncellenmeli”

Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, kamu kurumlarındaki yemek ihale şartlarının acilen güncellenmesi gerektiğini belirtti. Dönmez, ihalelerde fiyat öncelikli şartnameler yerine kalitenin ön planda tutulması gerektiğini vurgulayarak, bu değişikliklerin gıda güvenliği sorunlarını azaltacağını ifade etti. Dönmez, “Kalite öncelikli şartnameler hazırlanırsa, yemek yiyenlerde sıkça karşılaşılan zehirlenme, ishal ve kusma gibi şikâyetler ortadan kalkacak” dedi.


“Gıda fiyatları hızla yükseldi”

2020 yılından bu yana gıda fiyatlarının global anlamda hızla yükseldiğini söyleyen Dönmez, bu durumu kuraklık, koronavirüs salgını ve bölgesel savaşlar gibi faktörlere bağladı. Türkiye’nin tarım ve hayvancılıktaki yapısal sorunları nedeniyle fiyat artışlarının daha belirgin olduğuna dikkat çeken bu duruma bağlı olarak endüstriyel yemek sektörünün maliyetlerinin de hızla yükseldiğini vurgulayan Dönmez, Personel giderleri, ambalaj maliyetleri ve diğer genel giderlerin aşırı artışıyla karşı karşıyayız. Bu yüzden maliyetleri neredeyse aylık periyotlarla menü fiyatlarına yansıtmak zorunda kalıyoruz” dedi.


“Yıllık ihaleler sorun yaratıyor”

Kamunun yıllık bazda yemek ihalesi yapmasının sektöre zarar verdiğini belirten Dönmez, “Kamu kurumları yıllık ihale yapıyor ve ihalelerde önceliği fiyata veriyor. Ancak gıda, çok ciddi bir iş. Hem teknolojik yatırımlar hem de kalifiye personel gerektirir” dedi. Sektörde, devletin belirlediği asgari ücretin çok üzerinde ücretlerle personel istihdam ettiklerini vurgulayan Dönmez, gıda fiyatlarının dalgalanmasıyla birlikte yıllık ihalelerin öngörülemeyen maliyetleri karşılamada yetersiz kaldığını söyledi.  Dönmez, “Kamu kurumları, en düşük maliyetleri göz önünde bulundurarak şartname hazırlıyor. Bu durumda da her ihale için söylemiyorum ama genellikle sektördeki merdiven altı diye tabir ettiğimiz işletmeler, fiyat kırarak ihaleleri kazanıyor. Sonuçta da gıda zehirlenmeleri ve sağlık sorunları yaşanıyor” diye belirtti.


“Sektör temsilcileri ile birlikte çalışılmalı”

Bu gibi olumsuzlukların çözümü için kamu kurumlarının, sektör temsilcileriyle bir araya gelerek yemek ihalesi kriterlerini birlikte belirlemesinin önemini vurgulayan Dönmez, “Sadece düşük fiyat odaklı hazırlanan ihale şartnameleri, ancak bu şekilde ortadan kalkabilir” dedi. Sektörün temsilcilerinin de ihalelerde görüşlerinin alınmasının önemine dikkat çeken Dönmez, yemeklerde kalitenin artırılmasının, hijyen ve sanitasyon kurallarının sağlanmasının ancak bu şekilde mümkün olacağını savundu.


 Dönmez, endüstriyel yemek firmalarından hizmet satın alan kamu kurumlarının numune denetimlerini aksatmaması gerektiğini de hatırlattı. Dönmez, “Kurum yetkilileri, numune tadımlarını mutlaka yapmalı, şüpheli durumlarda laboratuvar kontrolleri ihmal edilmemeli. Bu denetimleri kurum amirleri bizzat yapmalı ve numuneleri özenle saklamalı” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM