Perşembe, Eylül 19, 2024

 ‘Sıfır Atık Hareketi’nde kadın vurgusu

geri dönüşüm

Türkiye, Sierra Leone ve Surinam iş birliği ve diğer ortakların katkılarıyla ‘Zehirli Maddeler, Sıfır Atık, Kadınlar ve İnsan Hakları’ konulu panel düzenlendi. Türkiye’nin ana sunucusu olduğu ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda oy birliğiyle kabul edilen ‘Sıfır Atık Hareketi’, insani hakları ve kadın açısından BM Cenevre Ofisi’nde ele alındı. İklim değişikliğinin ve çevre kirliliğinin olumsuz etkilerini en fazla kadınların ve çocukların etkilediğini ifade eden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Artan sanayileşme ile birlikte, insan ve toplum sağlığını olumsuz etkileyen durumlarla daha sık karşılaşıyoruz. Emine Erdoğan tarafından yürütülen ve Türkiye’de başlayıp küresel bir ivme kazanan Sıfır Atık projesi de Türkiye’nin çevresel sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığını ortaya koyuyor. Özellikle bu konuda kadın haklarının önceliklendirilmesi önemli gündem maddelerimizden biri” dedi.


Çevre kirliliği, kadınların üreme sağlığını etkiliyor

Göktaş ,artan sanayileşme ile birlikte, insan ve toplum sağlığını olumsuz etkileyen durumlarla daha sık karşı karşıya kalındığını belirtti. Çevre kirliliğinin, kadınların üreme sağlığını etkilediğini, doğum sırasında ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu ve kanser riskini artırdığını vurgulayan Göktaş, bakım yükünün büyük bir kısmını üstlenen kadınların, çevre kirliliği nedeniyle sağlığı bozulan diğer aile üyelerinin sağlık ve bakımının yönetilmesi konusunda da artan taleplerle karşı karşıya kaldığına dikkati çekti.


Atıkların zararları kontrolsüz şekilde kadınları etkiliyor

Büyükelçi Akçapar, Sıfır Atık Hareketi’nin, daha çevre dostu tüketim modellerini teşvik ederek ve dairesel bir ekonomiyi ilerletmek amacıyla atık kirliliği krizini ele aldığını bildirdi.Akçapar, Danışma Kurulu üyelerinin, Türkiye tarafından sunulan ve 105 ortak sponsor ülke tarafından desteklenen Genel Kurul kararının uygulanmasına yönelik farkındalık oluşturma ve en iyi uygulamaları paylaşma yoluyla yerel ile ulusal sıfır atık girişimlerini teşvik ettiğini kaydetti.

Akçapar, “BM Sıfır Atık Kararı’nın ulusal ve küresel düzeylerde uygulanmasının iklim değişikliğiyle mücadeleye, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşılmasına ve özellikle sağlıklı çevre hakkı olmak üzere insan haklarının teşvik edilmesine katkıda bulunacağından eminiz” dedi. Akçapar, bu hareketin içinde kadınların rolü vazgeçilmez olduğunu vurguladı. Akçapar, “Zehirli maddeler, kirlilik ve atıkların neden olduğu zararlar orantısız şekilde kadınları etkiliyor. Kadınlar aynı zamanda çevresel zorluklara etkili çözümler getiriyor ve sıfır atık uygulamalarına öncülük ediyor” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM