Deprem için ödenek tavanı 213,3 milyar TL
Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan 2025-2027 Yatırım Programı Hazırlama Rehberi, Cumhurbaşkanı Genelgesi eki olarak 15 Eylül günlü Resmi Gazete’nin mükerrer sayında yayımlandı.
Toplam kamu yatırımlarının ödenek tavanı 2025’te 1 trilyon 776,9 milyar TL olarak açıklandı. Bunun 213 milyar 245,6 milyon TL’lik bölümü deprem için yapılacak yatırım harcamalarına ayrıldı. Tüm kamu deprem için yapacağı harcamaları ayrı kalemde gösterecek. Ödenek tavanlarında deprem ödenekleri için ayrı bir sütun açılırken, gösterge niteliğindeki dolar kuru da 2025 yılı için 42,01 TL olarak alındı.
Genel yönetim bütçesi kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlara yatırım tavanı deprem dahil 854,6 milyar TL olarak belirlendi. Bunun 178,8 milyar TL’si deprem yatırımı olarak öngörüldü. Yatırım programı sürecinde Rehber ve diğer bütçe ön hazırlık metinlerinde yazılan tavanlar doğrultusunda kamu kurum ve kuruluşları kendilerine verilen üst limitler dahilinde yatırım bütçelerini oluşturuyor.
Genelgenin ayrıntıları incelendiğinde ana hedef olarak sürdürülebilir büyüme belirlendi. Bu kapsamda; kamu harcamalarında tasarruf, enflasyonu düşürerek fiyat istikrarını sağlama, yurtiçi tasarrufları artırma, cari işlemler açığını azaltma, kamu mali dengelerini ve mali disiplini daha da güçlendirerek makroekonomik finansal istikrarı korumak diğer önceliklendirilen maddeler olarak dikkat çekti.
Rehberde ayrıca genel önceliklendiren başlıklar ise şöyle sıralandı: Büyüme ve özel kesim yatırımlarını destekleme, bölgelerin gelişme potansiyelini harekete geçirme, üretim, istihdam ve ülke refahını artırmaya azami katkı sağlayacak projeler, özel sektör tarafından gerçekleştirilemeyecek ekonomik ve sosyal altyapı projeleri ve altyapılarda, özel kesimde üretim maliyetlerini azaltma, kapasite oluşturma böylece üretimin yenilikçi ve rekabetçi gelişmesini sağlayacak projeler, nitelikli insan gücü ve güçlü toplum. Sektörel öncelikler özelinde rehber incelendiğinde KÖİ’ler dahil kalkınma planında öncelikli imalat sanayii sektörü olarak sayılanlar, beşeri ve fiziki altyapı, AR-GE, sayısallaşma, insan kaynakları, lojistik, enerji ve eğitim gibi yatay alanlar ile tarım, gıda, turizm, savunma sanayii projeler ifade edildi. Ayrıca bölgesel önceliklerde bölgelerarası gelişmişlik farklarının azaltılmasına yönelik projeler öne çıkarıldı.