Perşembe, Eylül 19, 2024

Sıfır araç fiyatları ikinci el piyasasını daralttı

Dursun, ikinci el araçlarda 1 milyonun üstü arabalar azınlıkta satıldığını ve şu anda 600-700 bin TL’yi geçmeyen arabaların daha hızlı sattığını vurguladı

MERT UYGUNER

Araç kredisine erişimin olmadığı ikinci el otomobil pazarı daralmaya devam ediyor. Yıl boyunca, ikinci el araç piyasasında genel bir hareketsizlik olmasının nedeni ise sıfır araçlarda yapılan kampanyalar ve yüksek faiz oranları oldu.Yaşanan satış durgunluğu araç satışı için bekleme sürelerini de arttırıyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İzmir Oto Galericiler Odası Başkanı Zafer Dursun, sıfır araçlardaki faizlerin yüksekliği ikinci ele de yansıdığını ve sektörde böylelikle büyük bir krizin yaşandığını belirtti. Ulaşım ihtiyacını karşılamak isteyen insanlarının önceliği araç almak olduğunu fakat yaşanan ekonomik belirsizliklerin ve artan enflasyonun bu durumu epeyce zorlaştırdığını ifade eden Dursun, “Piyasada sıfır araçların sıkıntısı devam ediyor. Bu dönemde belirsizlikler devam ettiği için tüketicinin araç almasının tam zamanı” dedi. 


“Firmalar elde kalan araçları plakalandırıp ikinci el satmayı düşünüyor”

Araç sektörünün canlanmasını beklediklerini dile getiren Dursun, ”Tüketici araç alırken öncelikle bilindik, kurumsal ve yetki belgesine sahip yerlerden alışveriş yapmalı. İnternetten yapılan alışverişlerin yüzde 60’ı sağlıksız olduğu için sorunlar çıkıyor. İnsanlar yıl sonunu beklemeden özellikle ikinci el araç alımına yönelmeli. Sene sonu sonrasında sıfır model arabaya ulaşmak biraz daha zorlaşıyor. Sıfır araba satıcıların temennisi hükümetin kredi faiz oranlarına musamaha göstermesi. Stokta kalan ve güvenlik paketi olmayan araçlar var. Büyük firmalar elinde kalan araçları plakalandırıp ikinci el satmayı düşünüyor” ifadelerine yer verdi. 

Dursun, ikinci el araçların fiyatını belirleyen etmenlerinin model farkları, markası, yaşı ve kilometresi olduğunu aktardı. Dursun aynı zamanda, ikinci el araçlarda 1 milyonun üstü arabalar azınlıkta satıldığını ve şu anda 600-700 bin TL’yi geçmeyen arabaların daha hızlı sattığını vurguladı.

Geçtiğimiz yılın aynı dönemde göre ikinci el araçlarda %14’lük düşüş 

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin verilerine göre, yılın ilk altı ayında satılan sıfır kilometre araç sayısı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,7 artarak 577 bin 981’e ulaştı. İkinci elde araçlarda aynı dönemde 2023’e göre yüzde 14’lük düşüş görüldü. Sıfır araç fırsatları, araç sahibi olmak isteyenler için daha avantajlı görünmekle beraber bu durum ikinci el araç talebini sınırladı. Eylül ayında ise döviz kuru etkisiyle sıfır araç fiyatlarında küçük bir artış yaşandı. Ancak bu artışın ikinci el araç piyasasında önemli bir değişiklik yaratmayacağı öngörülüyor. Sıfır araç fiyatlarındaki artış, özellikle üç yaşına kadar olan ikinci el araçlar eski model araçlara göre bu durumdan daha az etkileniyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM