Cumartesi, Aralık 21, 2024

Bilim insanları İzmir Körfezi için tek yürek 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, İzmir’deki balık ölümlerin balıkçılık sektörü açısından da büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etti

İzmir Körfezi’nde 20 Ağustos 2024 tarihinde yaşanan toplu balık ölümleri nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından bölgede inceleme başlatılmıştı. Yapılan incelemelerde balık ölümlerinin deniz suyu sıcaklığındaki artış, kirlilik ve oksijen seviyesinin düşüklüğü nedeniyle olduğu belirlendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum başkanlığında, 5 Eylül 2024 tarihinde yapılan İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda bilim insanları, milletvekilleri ve diğer yetkililerle körfez incelendi. Ayrıca 35 akademisyenden oluşan bir bilim kurulu oluşturuldu. Bu kurul, ‘İklim Değişikliği ve Doğa Temelli Çözümler’, ‘Atıksu Altyapısı ve Dereler’ ve ‘Deniz Alanlarının Değerlendirilmesi ve Ekosistemin İyileştirilmesi’ çalışma gruplarına ayrıldı.

İzmir İktisat Kongre Merkezi’nde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank başkanlığında toplanan Bilim Kurulu, acil eylem planı hazırladı ve kasım ayı sonuna kadar uzun vadeli kalıcı eylemler belirledi. Varank, ”İzmir Körfezi’nde yaşanan balık ölümleri sadece bölgesel ekosistemimizi değil, aynı zamanda ülkemizin biyolojik çeşitliliği, balıkçılık sektörü ve kıyı topluluklarımızın sürdürülebilirliği açısından da büyük bir tehdit oluşturuyor. Bugün burada toplantımızın sebebi bu tehdide karşı birlikte harekete geçme gerekliliği. Balık ölümleri çevresel sorunların çok boyutlu ve karmaşık doğasını bizlere bir kez daha hatırlatıyor” diye konuştu. 


“Çözümlerin bilimsel temellere dayanması gerekiyor”

Yaptığı açıklamada, bu olayın iklim değişikliğinden su kalitesine, kentsel kirliliğin deniz ekosisteminin bozulmasına kadar birçok farklı sektörün bir araya geldiği bir krizi işaret ettiğini belirten Varank, bu soruna karşı geliştirilecek çözümlerin bilimsel temellere dayanması ve tüm paydaşların katılımıyla uygulanmasının büyük bir önem taşıdığını söyledi. 

5 Eylül’de yapılan toplantı sonucu olarak bilim kurulu üyeleriyle çalışma gruplarının oluşturulması ve acil eylem planının hazırlanması kararlaştırılmıştı. Eylül ayı sonuna kadar İzmir Körfezi ile ilgili acil eylem planının açıklanacağı da bu toplantıda duyurulmuştu. Varank, “Bugün burada İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu’nun ilk toplantısında alınan karar doğrultusunda siz bilim kurulu üyeleriyle çalışma gruplarını oluşturmak ve ivedi olarak eylem planı çalışmalarına başlamak üzere toplanmış bulunuyoruz” dedi. 


“Hedef; yaşanabilir çevre bırakmak”

İzmir Körfezi’nin ekosistemini koruyacak ve bu tür olayların tekrar yaşanmasını önleyecek adımların belirleneceğini belirten Varank, bakanlığın çevreyi koruma konusundaki kararlılığının tam olduğunu ve toplantıdan çıkacak sonuçların gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakma hedefinde olduklarını aktardı. Varank, “Hazırlanacak eylem planı İzmir Körfezi’mizi gelecek nesillere sağlıklı olarak aktarmak üzere gerekli adımları içerecek ve sorumlulara yol gösterecek bir kılavuz niteliğinde olacak” ifadesinde bulundu.


“Kendi üzerimize düşenleri yapacağız”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, toplantı sonrası yaptığı açıklamada toplantıda görüş ve düşüncelerini belirttiğini ve toplantıda bulunan herkesin ortak bir sorun için buluştuğunu söyledi. Toplantının çok yapıcı olduğunu belirten Tugay, körfezin hızlı bir şekilde kendini temizleyebilmesi için acil eylem planın belirlenmesinin önemini vurguladı. Tugay, oluşturulacak orta ve uzun vadeli yol haritasının bilimsel temellere dayandırılmasının önemli olduğunun altını çizerek, sürecin şeffaflık içerisinde yürütülmesine değindi. Tugay, “Bize ait olan veri ve analizlerin, bakanlığımızın verileriyle karşılıklı paylaşımının rolü oldukça önemli. Kendi üzerimize düşenleri yapacağız. Ama bizim yetki ve sorumluluğumuzun dışında olan alanlarda da kurum olarak özveriyle elimizden geleni yapmaya hazır olacağız” dedi. Yaşanılan körfez sorununun, üretilen çözüm yöntemleriyle kısa sürede sonuçlanacağını belirten Tugay, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin dördüncü fazının yakında biteceğini ve beşinci fazın da bu dönem içerisinde tamamlanacağını ifade etti. Yeni arıtma havzalarının belirlenebileceğini dile getiren Tugay, bütün bu çalışmaların körfezin kendisini temizlemesine yetmeyeceğini ve bilim insanlarının tavsiyeleriyle de çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM