Pazar, Kasım 24, 2024

 “Gündemimizde KDV oranlarında artış yok”

Mehmet Şimşek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun adaletsiz vergi olduğunu ve gelir dağılımını bozduğunu söyledi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CNN Türk’te katıldığı canlı yayında ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yeni vergilerle ilgili şu değerlendirmelerde bulunan Bakan Şimşek “Şu anda gündemimizde bugün itibarıyla ne KDV ne de genel bir artış düşüncesi yok. Vatandaşa yansıyacak, KDV genel oranlarında herhangi bir çalışmamız yok. Yani şu anda KDV oranlarını artırmayı düşünmüyoruz” dedi.

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt.


Öncelik; finansal istikrar

Cari açığı önemli ölçüde azalttıklarını söyleyen Şimşek, “Bu dış kaynak ihtiyacımızı ve kırılganlığımızı azalttı. İkinci olarak ülkenin rezervlerini iyileştirdik. Uluslararası rezervlerimiz geçen sene mayıs ayında brüt olarak 98,5 milyar dolardı, perşembe günü açıklanan resmi rakamlar 147 milyar dolar civarına çıktı. Cuma kapanış itibarıyla 153 milyar doların üzerinde bir rezervimiz var” dedi. Bakan Şimşek, net rezerv artışında ise swap hariç 78 milyar dolar iyileşme yaşandığını belirtti. İlk yıl makro finansal istikrarı önceliklendirdiklerini anlatan Şimşek, rezervlerin, KKM’nin ve cari açığın endişe kaynağı olmaktan çıktığını söyledi. Geçen sene mayıs ayındaki 57 milyar dolarlık cari açığı 19 milyar dolara indirdiklerini belirten Şimşek, “Çok önemli bir kazanım çünkü yüksek açık yüksek dış kaynak ihtiyacı demek. Bu da kırılganlık içeriyor. Dolayısıyla cari açığımız kırılgan yapan bir borcu çevirmeniz gerekiyor” diye konuştu.


“Cari açık endişe kaynağı olmaktan çıktı”

Türkiye’nin şu an en büyük probleminin geçim sıkıntısı ve gelir dağılımının bozulması olduğunu vurgulayan Şimşek, kalıcı refah artışı için enflasyonu tekrar tek haneye indireceklerini söyledi. Bakan Şimşek, 2025’in ilk çeyreğinde enflasyonun yüzde 30’lu rakamlara düşeceğini belirterek, “Haziran, temmuz gibi çok büyük ihtimalle yüzde 20’li rakamlara düşecek. Belki daha önce düşer. 2025’in sonunda enflasyonu yüzde 20’nin altına indirebileceğimize inanıyorum. Kredibilite konuşarak kazanılmaz, sonuç üreterek elde edilir” değerlendirmelerinde bulundu. 

Bakan Şimşek, “Vatandaşlarımız şikayette haklı. Bir geçim sıkıntımız var. Enflasyon en kötü ve adaletsiz vergi. Gelir dağılımını bozuyor. Ne yapıp edip, kalıcı refah ve alım gücü için enflasyonu kontrol altına alıp aşağıya indirmemiz lazım. Enflasyonun 40 civarına inmesi fiyatların düştüğü anlamına gelmiyor. Vatandaşın dar gelirlinin çok etkilendiğinin farkındayız ama kestirme çözümler yok” diye konuştu.


“Ekonomide ılımlı bir büyüme var”

Uzun vadede yüksek sürdürülebilir büyümenin temelinin atıldığını ifade eden Şimşek, “Bazen diyet yapmanız gerekiyor. Diyetin önemli bir kısmı, en zor dönemi geride bıraktık” dedi. İnişli çıkışlı büyümenin kalıcı zenginlik sağlamadığını vurgulayan Şimşek, “Kısa vadede büyüme ile enflasyon arasında ters bir ilişki varmış gibi. Kısa vadede böyle bir olgu karşımıza çıkıyor ama biz ılımlı büyüme sürecine girdik. Fakat orta ve uzun vadede dezenflasyonla birlikte tekrar Türkiye yüksek büyüme patikasına girecek” diye konuştu.

Kısa vadeli dengesizlikleri gidermek için hep birlikte fedakarlık yapılacağını dile getiren Şimşek, “Ondan sonra da düzlüğe çıkmakla kalmayacağız, koşabileceğiz. Sanayicimizin umudu olsun. Çünkü toparlanma başladı. Küresel finansal koşullar iyileşiyor. Özellikle bizim ticaret ortaklarımızda toparlanma hızlanıyor. Enflasyonist ortamda eskiden stoka çalışıyordu. Bu programla birlikte enflasyon düşmeye başladı, fiyatlar onların istedikleri kadar artmıyor. Stok tutmanın maliyeti yükseldi. Bu nedenle sanayi üretiminde geçici bir yavaşlama, daralma var. Reel ekonomiyi yakından takip ediyoruz Göstergeler üzerinden modeller üzerinden gereken tedbirleri alırız ama şu anda ekonomide ılımlı bir büyüme var” ifadelerini kullandı.  Mal enflasyonunda çok büyük bir eşiği aşmak üzere olduklarını dile getiren Şimşek, “Hizmet enflasyonu da düşecek. Zamana ihtiyacımız var, sabır gerekiyor. Biz bir şok terapi uygulamadık. O seçeneğin doğru olmadığını gördük. Hayat pahalılığını kabul ediyor ve ilk yıl makro istikrarı öncelediğimizi söylüyorum. Rezerv bir sorun olmaktan çıktı. Büyük riskleri azalttık. Sabra ve zaman ihtiyacımız var” dedi.


Gençlere IBAN uyarısı

Gençlere IBAN uyarısında bulunan Şimşek, “IBAN’ın birkaç boyutu var. Gençlerimizin özellikle bilmedikleri şahıslara kendi IBAN’larını kullandırtmalarının ciddi tehlikeleri var. Gönderdiğiniz hesap, kara para aklıyor olabilir. Terörün finansmanında kullanılabilir. Bizdeki en önemli konu kayıt dışılık. Mesela gidiyorsunuz bir yere ‘Kredi kartı geçmiyor’ diyorlar. Bunu hiçbir müessese diyemez, çünkü yazar kasa ile pos makinesini birleştirdik. Ticari bir IBAN ise zaten sorun yok. Biz de çok sofistike yazılımlar var. İlgisiz hesaplardan sürekli bir para akışı varsa o zaten şüpheli bir durum” diye konuştu.

Son 10 yılda öngörülen harcamalardan sapma oranının yaklaşık yüzde 9,5 olduğunu belirten Şimşek, “2024’te bu sapma yüzde 1’in altında olacak. Bütçe büyüklüğümüze göre bu yaklaşık 657 milyar liralık tasarruf demek. Bu da bu seneki milli gelire oran olarak yaklaşık yüzde 1,5’e tekabül ediyor. Bu harcama disipliniyle elde edilen bir sonuç. Harcama disiplini, tasarruf demek ” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM