Perşembe, Eylül 19, 2024

Bakan Bolat: Enflasyon 3 ayda 24 puan azaldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Isparta ziyareti kapsamında düzenlenen AK Parti Teşkilat Buluşması’nda yaptığı konuşmada önceliklerinin enflasyonla mücadele olduğuna dikkat çekerek, üç yılda ne pahasına olursa olsun, enflasyonu yüzde 10’un altına, tek haneye indirmeyi başarmak istediklerini dile getirdi. 

Enflasyonun adaletsizliği getirdiğini belirten Bolat, “Maalesef ticari ahlakı bozuyor. İstikrarın sağlanması noktasındaki adımlarımız başarılı olmaya başladı. TL’ye güven arttı. Türkiye’nin yine en büyük sorunlarından biri olan cari açığı, 15 ayda 57 milyar dolar açıktan ağustos itibarıyla 15 buçuk, 16 milyar dolara düşürdük. Döviz biriktirmeye başladık. Türkiye’nin ekonomisinin kırılganlığını azaltmış oldu. Dünyada yatırımcıların Türkiye’ye daha güvenle bakmasını sağlamış oldu. Enflasyon, 3 ayda 24 puan azaldı. Haziran-ağustos arası üç ayda enflasyon 24 puan geriye geldi ve daha da hızlı geriye gelecek. Gelecek yıl bu zamanlarda yüzde yirmili rakamlarda yıllık enflasyonu görebileceğiz” diye konuştu.


Hedef; 86 milyon vatandaşın ihtiyaçlarını karşılamak

Birinci önceliklerinin 86 milyon vatandaşın ihtiyaçlarını karşılamak, sonra ihracat yapmak olduğu belirten Bolat, “Üretimi az olan kritik ürünlerde ihracata kota getirme ya da sınırlama getirme gibi uygulamalar yapmak durumunda kaldık ama her şey tüketicilerimizin esenliği ve makul şartlarda ve fiyatlarda ürün alabilmeleri, tedarik edebilmeleri için olmuştu. Bu yıl mayıs ayında bazı ürünlerdeki ihracat kotası sınırlamalarını zaten aldırdık. En son birkaç gün önce zeytinyağında kotayı tamamen kaldırdık. Bu şekilde piyasayı yakından izlemeye devam ediyoruz. İçeride çiftçilerimizin uygun şartlarda fiyat bulabilmeleri için de ithalat sınırlaması getirmek durumunda kalıyoruz” dedi.


“Milli gelirdeki artış dolar bazında beş kat arttı”

Ekonomi beş katından fazla büyüdüğünü aktaran Bolat, şu bilgileri verdi: “Milli gelirdeki artış dolar bazında beş kat arttı. 230 milyar dolardan 1 trilyon 200 milyar dolara çıktık. Sene sonuna kadar daha da yükselecek. Kişi başına milli gelir de 3 bin 600 dolardan, 13 bin 300 dolara geçen ay sonu itibarıyla geldi. Bu yıl sonu itibarıyla 14 bin doların üzerinde, belki 15 bin doları da görebileceğiz. Bunlar kolay olmadı. Bütün bu çabalar, başarılar Isparta gibi bir gül bahçesinde gerçekleşmedi.” 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM