Cumartesi, Kasım 23, 2024

Ev ve mutfak eşyaları ihracatı ağustosta %10 arttı

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD), 2024 yılı Ocak-Ağustos dönemi ihracat verilerini kamuoyu ile paylaştı. Dernek tarafından açıklanan verilere göre, ev ve mutfak eşyaları sektörünün 8 aylık ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,7’lik bir düşüş göstererek 2 milyar 76 milyon dolar seviyesine geriledi. Ağustos ayına ilişkin veriler ise daha umut verici; sektör, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10’luk bir artış yakalayarak 270 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Ancak Temmuz 2024 ile kıyaslandığında, yüzde 3,2’lik bir düşüş dikkat çekti. 

2024 yılı genelinde sektörde bazı alt gruplarda dalgalanmalar yaşansa da elektrikli ev ve mutfak eşyaları grubu, yüzde 5’lik bir artışla en iyi performans gösteren kategori olarak öne çıktı. Elektrikli ürünlerinin sektörde yüzde 35’lik paya sahip olması, bu grubun sektör büyümesinde itici güç olduğunu gösteriyor. Buna karşılık, metal, plastik, seramik ve cam ürün gruplarında ise gerilemeler gözlemlendi. Metal ürün grubu ihracatında yüzde 3, plastik grubunda yüzde 2,5, seramik grubunda yüzde 15,8 ve cam grubunda yüzde 8,9’luk düşüşler yaşandı.


İhracatta toparlanma ve birim fiyat artışı olumlu gelişmeler

EVSİD Başkanı Talha Özger, ihracat rakamlarını değerlendirirken, sektördeki ihracat düşüşünün azalmasını ve birim fiyatlardaki erimenin durmasını olumlu bir gelişme olarak nitelendirdi. Özger, “İhracatımızın ilk aylarda yüzde 5’e kadar düşmesi endişe vericiydi, ancak yılın sekiz ayında bu düşüş yüzde 1,7’ye kadar geriledi. Bu toparlanma sektörde genel bir düzelme işareti” dedi. 

İhracat birim fiyatlarına da dikkat çeken Özger, “2023 yılının Ocak-Ağustos döneminde 3,83 dolar/kilogram olan birim ihracat değerimiz, 2024’te yalnızca yüzde 0,3’lük hafif bir gerileme ile 3,82 dolar/kilogram seviyesine indi. Ayrıca, elektrikli ev ve mutfak eşyalarında birim fiyatın yüzde 2 artarak 4,59 dolar/kilogramdan 4,68 dolar/kilograma çıkması, metal mutfak eşyaları grubunda da yüzde 0,4’lük bir artışla 4,64 dolar/kilogramdan 4,66 dolar/kilograma yükselmesi önümüzdeki dönemde olumlu sinyaller veriyor” ifadelerini kullandı.


Ar-Ge ve inovasyonla ihracatta kalıcılık sağlanacak

Özger, ihracatın sürdürülebilirliği açısından sektörde Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarının önemine vurgu yaparak, “Ev ve mutfak eşyaları sektörümüz, dünya genelinde rekabet gücünü artırmak için ürün çeşitliliğini genişletmeye ve teknolojik yeniliklere yönelmelidir. Bu alanda yapılacak yatırımlar, küresel pazardaki yerimizi güçlendirecektir.” şeklinde görüşlerini dile getirdi. Özellikle Avrupa ve Asya pazarlarında Türkiye’nin ev ve mutfak eşyaları sektörünün yüksek kalite standartları ve rekabetçi fiyat avantajları ile öne çıktığını belirten Özger, “İhracat birim fiyatlarının ve pazar çeşitliliğinin artması, sektörümüz için pozitif bir tablo çiziyor. 2024’ün geri kalanında bu trendi devam ettirmek ve daha fazla pazar kazanımı sağlamak hedefimiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Özger, EVSİD olarak sektörün ihracat potansiyelini artırmak için gerekli adımların atıldığını ve Türkiye’nin bu alanda daha büyük başarılara imza atabileceğini vurguladı. Özellikle inovasyon, Ar-Ge ve sürdürülebilirlik alanlarında yapılan yatırımların, ev ve mutfak eşyaları sektörünü daha da ileriye taşıyacağına inandıklarını ifade etti.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM