Pazartesi, Eylül 23, 2024

İzmir’in Deprem Master Planı oluşturuluyor 

Başkan Tugay, “Değişimleri de göz önüne alarak yeni bir master plan hazırlamak zorundayız ” dedi 

İzmir’in afetlere karşı hazır ve dirençli hale getirilmesi hedefi yönünde yapılacak çalışmalara ışık tutacak ‘İzmir Deprem Master Planı 24’ çalıştayı gerçekleşti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın da katıldığı çalıştay Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentte depremle ilgili yürüttüğü bilimsel çalışmaların anlatıldığı sunumla başlayan çalıştayda konuşan Tugay, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğuna değinerek “Marmara, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu fay hatları gibi fay hatları yeni büyük depremler mutlaka üretecek. Bunun kaçışı yok” dedi. 


“Yeni bir deprem master planı hazırlıyoruz”

Tugay, İzmir’in depremle ilgili hazırlıklarını güncelleyerek yeni bir deprem master planı hazırladıklarını duyurdu. 1999’da yapılan ilk İzmir Deprem Master Planı’nın güncelliğini yitirdiğini ve İzmir’in de bu süreçte büyük değişimler yaşadığını belirten Tugay, “Yeni altyapılar ve yapılaşmalar eklendi. Artık bu değişimleri de göz önüne alarak tamamen yeni bir Master plan hazırlamak zorundayız” diye konuştu. Ekibiyle birlikte sorumluluklarının bilincinde olduklarını ve İzmir’in depreme dirençli bir kent haline gelmesi için tüm verilerin yeniden değerlendirileceğini belirten Tugay, “Bu süreçte elimizden geleni yapacağız, sizlerin yardımıyla daha ileriye taşıyacağız” diye konuştu.


“Hala yapılması gerekenler var”  

30 Ekim 2020 depreminin ardından birçok değerli akademisyenle toplantılar yaptıklarını ve birçok proje oluşturduklarını belirten Tugay, 6 Şubat’taki depremin ardından, o günden bu yana depremle ilgili ne kadar ilerleme kaydedildiği konusunda endişelerini dile getirdi. Tugay, “Deprem durumunda karşılaşılacak sorunlara ne kadar hazırlıklıyız?” sorusunun cevabının halen endişe verici olduğunu ve yapılması gereken değişikliklerin yeterince hızlı ve kapsamlı bir şekilde hayata geçirilmediğini vurgulayarak, alınan önlemlerin yetersiz kaldığını söyledi. Tugay, depreme karşı mevzuat değişikliklerinin yeterince hızlı yapılamadığını ve olası risklere karşı daha kapsamlı ve dirençli bir yapının inşa edilemediğini de ifade etti. İzmir’in depreme karşı daha iyi hazırlanması gerektiğini vurgulayan Tugay, “Yapılan çalışmalar yetersiz kaldı” ifadelerinde bulundu.


“Tespitler yapıldı ama vatandaşı ikna edemedik”

Türkiye’deki mevzuat sıkıntısına da değinen Tugay, “Bir deprem ülkesindeyiz. Bilimsel araştırmalar da kentteki fayların deprem üretme potansiyelini gösteriyor. Ama kat sayısını önce 5’e düşürüp, sonra unutuldu diyerek tekrar 8’e çıkaran anlayışıyla yönetilmeyi hak etmiyor bu insanlar. Mevzuat öyle bir mevzuat ki, bir binanın hangi noktada hangi problemler nedeniyle depreme dayanıksız olduğuna dair tanımlama yetersiz kalıyor. Karşıyaka’da bina incelemesinde şunu gördük ki; betonarme yapısı sağlam olan binaların sakinleri yapı çok sağlam diye düşünüyorlar. Oysa zemin nedeniyle risk taşıyan binalar var. Tespitler yapıldı ama vatandaşı ikna edemedik. Biz sözlü ikna etmeye çalışıyoruz oysa bunun mevzuatta bir karşılığının olması lazım. Nasıl ölçülecek, denetlenecek? Problemin net olarak tanımlanması ve insanlara yardımcı olunması gerekiyor” diye konuştu.


“Yanlış zemin üzerine binalar inşa etmek hata”

Tugay, 2020 depreminden sonra ağır ve orta hasarlı binalara emsal artışı verdiklerini belirterek, “Bu karar doğru muydu? Hayır, değildi. Ancak kimsenin yardım etmemesi nedeniyle bunu yapmak zorunda kaldık” dedi. İzmir’in yanlış ve bozuk zeminli bölgelerinde binalara verilen emsal artışlarının büyük bir hata olduğunu belirten Tugay, bu konuda hem vatandaşları hem de yetkilileri bilinçli olmaya davet etti. Başkan Tugay, olası bir depremde bu binaların yıkılma riskine dikkat çekerek, “O binalar yıkıldığında altında kalan canların sorumluluğunu kimse üstlenemez” dedi.


“Soruların cevaplarını beraber bulacağız”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Yıldırım, Başkan Tugay’ın göreve gelir gelmez Deprem Master Planın güncellenmesi ile ilgili çalışmaların başlaması yönünde talimat verdiğini belirtti ve “RADIUS Projesi’ndeki çalışmalar Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında yapılmış çalışmalardan bir tanesiydi.  Bu çalıştay ile projenin revize edilmesini ve yol haritası ortaya koymayı amaçlıyoruz. Güzel İzmir’imizin deprem gerçeği var. Buna hazırlıklı olmalıyız. Zararlarımızı minimuma indirmemiz gerekiyor. Bu çalıştayın güzel bir başlangıç olacağına inanıyorum. Soruların cevaplarını beraber bulacağımızı düşünüyorum” dedi.  

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM