Cuma, Eylül 27, 2024

İş dünyasından kayıt dışılıkla mücadele çağrısı 

İş Dünyası İstişare Toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın katılımıyla gerçekleştirildi

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın katılımıyla gerçekleştirilen İş Dünyası İstişare Toplantısı’na katıldı. 

Toplantıda; ara eleman ihtiyacı, meslek liselerinden mezun gençlere kısa dönemli bedelsiz askerlik imkanı ve bu gençlerin sanayide istihdamında sağlanacak sigorta prim desteğinin süre uzatımı, her yıl 3 ay boyunca eğitim alanında çalışmaları, OSB’ler tarafından masrafları karşılanan meslek okullarına verilen devlet desteğinin KDV’den muaf olması, mülteci ve sığınmacılara ayrılan bütçenin kademeli olarak sonlandırılması, kayıt dışının azaltımı için sigorta prim oranlarının düşürülmesi, kamu-özel sektör asgari ücret dengesinin sağlanması, asgari ücret üzerindeki tutarın vergiye tabi olması, toplu sözleşmelerdeki zam oranlarının iş barışını bozmayacak şekilde düzenlenmesi, iş mahkemelerinde işveren kanadının da çözüm bulduğu bir çalışma hayatı noktasındaki talep ve beklentiler değerlendirildi.


Esnaf ve tüccar borcunu ödeyemiyor 

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ise İş Dünyası İstişare Toplantısı’nda Malatya özelinde deprem bölgesinde yaşanan sorunları ileterek, iş dünyasının taleplerini sundu. Konuşmasında, deprem sonrası yaşanan nitelikli göçe değinen Sadıkoğlu, verilen göçün büyük kısmının iş gücü olduğuna değindi. Devam eden göçün önüne geçmek ve gidenlerin dönüşünü teşvik etmek adına çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini ve bu kapsamda işçi ücretlerindeki devlet payının çalışanlara ödenmesi talebini iletti. Mücbir Sebep kapsamında biriken SGK ve BAĞKUR borçlarına değinen Sadıkoğlu, “Yaklaşık 20 aydır iş yerlerinin teslim edilmesini bekleyen binlerce esnaf ve tüccarımızın biriken borçlarını ödeme gücü yok. İş yerleri tamamen teslim olup ticari hayat normale dönene kadar Mücbir Sebep Süresinin uzatılmasını, süre uzatımının ardından biriken borçlarının faizsiz olarak 48 ayda ödenebilmesi konusunda desteklerinizi bekliyoruz” diye konuştu.


 “Pozitif ayrımcılık talep ediyoruz”

Ekonomik tedbirlerde deprem bölgesine pozitif ayrımcılık yapılmasını talep eden Sadıkoğlu, toplantıda şu ifadelere yer verdi; “Ülke olarak içinden geçtiğimiz zorlu ekonomik koşullar ekonomi yönetiminde bazı tedbirleri beraberinde getirdi. Böylesi dönemlerde alınan tedbirler elbette makul karşılanabilir. Ancak tarihin en acı felaketlerinden birini yaşamış deprem bölgemizin mevcut ekonomik zorluklar içerisinde bu uygulamaların yükünü kaldırabilmesi mümkün değil. Uygulamaya konulan kararlarda deprem illerimizin içinde bulunduğu negatif koşulların, göz önünde bulundurulmasını bekliyoruz. Özellikle Bakanlığınız yetki alanındaki borçların tahsilatında depremin en fazla zarar verdiği Malatya, Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman illeri ile Nurdağı ve Islahiye ilçeleri için muafiyet ve kolaylıklar getirilmesini talep ediyoruz.”


“GSS prim borçları affedilsin”

Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarından dolayı e-haciz tehdidiyle karşı karşıya kalan depremzede vatandaşların borçlarının affedilmesi talebini de ileten Sadıkoğlu, “İş yerini kapatmak zorunda kalan esnafımızın, çiftçimizin, işsizlerin, iş bulamayan yeni mezunların Genel Sağlık Sigortası kapsamında prim borçları bulunuyor. SGK, yaklaşık 9,4 milyon kişiye işsizlik dönemlerine ait prim borçları için mesaj göndererek ödemeleri talep etmeye başladı. Borçlar ödenmediği takdirde ise e-haciz işlemlerinin başlatılacağını belirtti. Ülke olarak zorlu ekonomik koşullarla mücadele ederken özellikle de deprem bölgemizin durumu ortadayken yüzbinlerce vatandaşımızın bu borçları ödeyecek gücü yoktur. Sosyal devlet anlayışı çerçevesinde alınan bu kararın yeniden gözden geçirilmesini, deprem bölgesindeki 4 il ve 2 ilçemizde borçların affedilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM