Cuma, Eylül 27, 2024

Bitkisel üretimde destekleme ödemeleri belli oldu 

Tarım ve Orman Bakanlığı , 2024- 2025 yılları arasında yapılacak bitkisel üretim desteklerinin detaylarını paylaştı 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Bitkisel Üretime Yönetlik Desteklemeler İle Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere Ödeme Yapılmasına Dair Tebliğ 26 Eylül 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğde, bitkisel üretimi artırmak, verim ve kaliteyi yükseltmek, üretim maliyetlerinin karşılanmasına katkıda bulunmak, sürdürülebilirliği ve arz güvenliğini sağlamak, kayıtlılığı arttırmak, bitkisel üretimde kimyasal ilaç kullanımını azaltmak, insan sağlığının ve doğal dengenin korunması için çevreye duyarlı alternatif tarım tekniklerinin geliştirilmesini sağlamak ve tarımsal ürünlerini lisanslı depolarda muhafaza eden gerçek ve tüzel kişilere destekleme yapılmasına ilişkin usul ve esasların belirlendi. 


Mazot ve gübre desteği

Çiftçilere, 2024 üretim yılı içerisinde tarımsal üretimde bulunulan ÇKS’de kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak mazot ve gübre desteklemesi yapılacak.  Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında desteklenen; arpa, aspir, yağlık ayçiçeği, buğday, çavdar, yaş çay, çeltik, fındık, kolza (kanola), kuru fasulye, mercimek, dane mısır, nohut, kütlü pamuk, patates, kuru soğan, soya, tritikale, yem bitkileri, yulaf ve zeytin ürünlerinin dışında kalan diğer bütün ürünlere, ‘Diğer Ürünler’ kategorisinde belirtilen miktar kadar mazot ve gübre desteği ödemesi yapılacak. 


Toprak analizi desteği

Toprak analizi desteği ödemelerine yönelik uygulama esasları ve bu ödemelerden yararlanmak isteyen toprak analizi için parsel büyüklüğü asgari 50 dekar ve üzeri olan ÇKS’ye kayıtlı üretim yapılan tarım arazilerinde, ilave her 50 dekara kadar bir analiz için toprak analizi desteği ödenecek.

 Toprak numuneleri, koordinat belirleyen cihaz veya TADLAB mobil uygulaması kullanılarak toprak analiz laboratuvarlarının teknik personelince alınır.  Toprak analizlerinin, 1 Ağustos 2023-30 Haziran 2024 tarihleri arasında yapılması gerekecek. 


Organik tarım desteği

Yayımlanan tebliğde bitkisel üretimde verilecek destek tutarları belirlendi. Buna göre, organik tarım desteği OTD ödemesi, OTY’ye göre organik tarım yapan, OTBİS’te ve ÇKS’de 2024 üretim yılında kayıtlı, 2024 yılı hasadını gerçekleştirmiş, ürettiği ürüne ürün sertifikası düzenlenmiş ve bu Tebliğde OTD uygulamaları ile ilgili belirtilen usul ve esaslara göre başvuru yapan çiftçilere yapılacak.  OTD ödemesi, OTY’ye göre organik tarım yapılan, OTBİS’te kayıtlı 2024 yılı hasadı gerçekleştirilmiş, üretilen ürün için ürün sertifikası düzenlenmiş, OTBİS’te ve ÇKS’de 2024 üretim yılında kayıtlı arazilere yapılacak. 

OTY’ye göre düzenlenen ürün sertifikasının OTBİS’te kayıtlı olması zorunludur. Ürün sertifikası adına düzenlenmiş kişi veya düzenlenmiş bir sertifikada sertifikalandırılan ürünün kaynak kişisi olanlar da desteklemeden yararlanabilirler. Ormandan tahsisli arazilerde desteğe konu ve tahsis amacına uygun ürünlerin üretilmesi halinde, bu ürünlerin yetiştirildiği araziler 2024 üretim yılında 3. kategori birim tutarı üzerinden desteklenecek. 


İyi tarım uygulamaları desteği

 İTUY’a göre 1. Kategori, 2. Kategori ve 3. Kategoride belirtilen ürünlerde, yetkilendirilmiş kuruluşlarca 2024 üretim yılında bireysel veya grup sertifikasyonu seçeneğine göre düzenlenmiş iyi tarım uygulamaları sertifikasına sahip olan çiftçiler ve 1. Kategoride yer alan ürünlerde İTU kapsamında sertifikalandırılan ve ÖKS/KOBÜKS’de kayıtlı olan üretim alanları iyi tarım uygulamaları desteğinden yararlandırılacak.  ÖKS/KOBÜKS’de kayıtlı olmayan alanlar iyi tarım uygulamaları açıkta üretim desteği kapsamına alınacak. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM