Cumartesi, Eylül 28, 2024

Ticaret diplomasisi faaliyetlerine devam ediliyor

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı

Ticaret Bakanlığı, yurt dışı teşkilatı aracılığıyla ticaret diplomasisi faaliyetlerine devam ettiğini duyurdu. Bakanlık, 2000’li yılların başında, sadece 50 ülke ve 62 merkezde toplam 84 kadro ile temsil edilen yurt dışı teşkilatının, 2024 yılında 108 ülke ve 160 merkezde, 223 Ticaret Müşaviri ve Ataşesi ile firmalarının yanında olmaya devam ettiğini kaydetti.                                                              

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada şunlara yer verildi: “İhracatımızın geliştirilmesi, çeşitliliğinin ve sürdürülebilirliğinin sağlanması Ticaret Müşavirlerimizin/Ataşelerimizin öncelikli görevleri arasında yer almaktadır. Ticaret Müşavirlerimiz/Ataşelerimiz Türk iş dünyasının görev yaptıkları ülkelerdeki ilk temas noktaları ve temsilcileridir. Yurt Dışı Teşkilat 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde (1 Ocak 2024-20 Ağustos 2024); iş dünyamızdan gelen 137 bin 430 talebe yanıt vererek firmalarımıza destek olmuş, yerli ve yabancı muhataplarıyla 7 bin 816 toplantı gerçekleştirerek ticaret diplomasisi ve ticari bilgilendirme faaliyetlerinde bulunmuş, ihracat desteklerine ilişkin 7 bin 613 belge incelemesi ve 772 yerinde inceleme yaptı.”


“Kayıtlı aktif kullanıcı sayısı 52 bin 95’e ulaştı”

Yaptığı açıklamada Müşavire Danışın Uygulaması’na kayıtlı aktif kullanıcı sayısının 52 bin 95’e ulaştığını belirten Bakanlık, “Müşavire Danışın uygulaması ile firmalarımız Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizden görev yaptıkları ülkelerle ilgili olarak potansiyel ithalatçı bilgileri dahil her türlü ticari bilgiyi talep edilebilmektedir. Ticaret Müşavirliklerimize/Ataşeliklerimize söz konusu uygulama üzerinden 7/24 erişim sağlanabilmektedir. Bakanlığımız organizasyonunda, Yurt Dışı Teşkilatımız ile Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere ‘Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler’ adıyla düzenlenen 14 çevrimiçi toplantıya yaklaşık 2 bin 800 firma temsilcisi tarafından katılım sağlandı. ‘Görevden Dönen Ticaret Müşavirleri ile Birebir Görüşme Etkinlikleri’ kapsamında Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği, Denizli İhracatçılar Birliği, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri, Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği, Polatlı Ticaret Odası ve Kayseri Ticaret Odası organizasyonunda birebir görüşme etkinlikleri/bilgilendirme sunumları gerçekleştirildi.  2024 yılı Eylül ayında Konya Ticaret Odası iş birliğiyle birebir görüşme etkinliği yapılması planlanmaktadır” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM