Cuma, Eylül 27, 2024

TCMB ve BDDK’dan kredi kartı ve kredilere yapılandırma 

Kredi kartı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 27 Eylül 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. TL cinsinden kredi kartı işlemlerinde; nakit çekim veya kullanım işlemleri ile kurumsal kredi kartı işlemleri hariç uygulanacak aylık azami akdi faiz oranları, 10 Şubat 2020 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan ilgili tebliğ kapsamında; hesaplanarak ilan edilen aylık referans oranları değiştirildi. Buna göre, dönem borcu 25 bin TL altında olan kredi kartları için 39,  dönem borcu 25 bin  TL ile 150 bin  TL, arasında olan kredi kartları için 114, dönem borcu 150 bin TL üzerinde olan kredi kartları için 164 baz puan eklenerek hesaplanacak. 

Ayrıca TL cinsinden kurumsal kredi kartı işlemlerinde de uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı aylık referans orana 164 baz puan, kredi kartları vasıtasıyla yapılan TLı cinsinden nakit çekim veya kullanım işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı aylık referans orana 189 baz puan eklenerek  belirlenecek. 

Öte yandan,  döviz cinsinden para ile  kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı, kredi kartları vasıtasıyla yapılan TL cinsinden nakit çekim veya kullanım işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranının yüzde 70’inin virgülden sonra iki hane olacak şekilde yuvarlanması suretiyle belirlenecek. 

Karar kapsamında, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Kararı’nın  kredi kartı borçlarının yapılandırılması halinde uygulanacak aylık akdi faiz oranı, hesaplanarak ilan edilen aylık referans oranını aşamayacak. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) konuya ilişkin Kurul kararını internet sitesinden yayımlandı. Yapılan kurul kararı kapsamında; BDDK bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı getirdi. Bireysel kredi kartlarında dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyenler, mevcut kredi kartı borç bakiyelerini 60 aya kadar yapılandırabilecek. Her aya düşen taksit tutarı, ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenecek. Yapılandırılan kredi kartı borcunun en az yarısı ödeninceye kadar ilgili bankadaki kredi kartı limiti artırılamayacak.

Konuyla ilgili Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 26 Eylül 2024 tarihli bireysel kredi kartlarına ilişkin olarak aldığı karar kapsamında; karar tarihi itibarıyla, dönem borcunun ödenmesi gereken asgarî tutarı ödenmemiş olan bireysel kredi kartlarının mevcut borç bakiyelerinin kart hamilleri tarafından talep edilmesi durumunda en fazla 60 ay ile sınırlı olmak üzere yapılandırılabilmesine; kredi kartı yapılandırma borcunun yüzde 50’si ödeninceye kadar ilgili bankaca kart hamiline tahsis edilen kredi kartlarının limitinin arttırılmamasına,  ihtiyaç kredilerine ilişkin olarak; karar tarihinden önce kullandırılan ve Karar tarihi itibarıyla anapara ve faiz ödemelerinin tahsili 30 günden fazla geciken ihtiyaç kredilerinin borç bakiyelerinin, borçlu tarafından işbu Karar tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde talep edilmesi durumunda, en fazla 60 ay ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilmesine karar verildi. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun 26 Eylül 2024 tarihli kararında; kredi kartlarında dönem borcunun ödenmesi gereken asgari tutarının, limiti 50 bin Türk Lirası ve altında olan kredi kartları için dönem borcunun yüzde 20’si olarak, 50 bin TL’nin üzerinde olan kredi kartları için dönem borcunun yüzde 40’ı olarak belirlenmesine karar verildi. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM