Cuma, Ekim 18, 2024

RK’dan Anonim ve Limited Şirketlerin ödemelerinde değişiklik

Rekabet Kurumu

Rekabet Kurumu (RK) tarafından 4054 Sayılı Kanun Uyarınca Anonim ve Limited Şirketlerin Yapılacakları Ödemelere İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 1 Ekim 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre; yeni kurulacak olan anonim ve limited şirket statüsündeki tüm ortaklıkların sermayelerinin ve sermaye artırımı halinde artan kısmın onbinde dördü, kurum adına ticaret sicili harçlarını tahsile yetkili birimlerce veya Merkezi Sicil Kayıt Sistemi’nden (MERSİS yapılan şirket kuruluşu ve sermaye artırımı hallerinde MERSİS arayüzü kullanılmak suretiyle Harç Takip Sistemi (HTS) üzerinden tahsil edilecek. 

Kurum adına ticaret sicili harçlarını tahsile yetkili birimlerce makbuz karşılığı yapılan haftalık tahsilatlar en geç bir sonraki haftanın ikinci iş günü mesai bitimine kadar Kurum hesaplarına aktarılacak. MERSİS arayüzü kullanılmak suretiyle HTS kanalıyla banka veya kredi kartı ile yapılan tahsilatların kurum hesaplarına aktarımı ve uygulamaya ilişkin diğer hususlar kurum ile ilgili tahsilat birimi veya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği  (TOBB) arasında yapılacak protokolle belirlenecek. Kuruluş ve sermaye artırımı işlemlerinin yürütülmesinde, tahsilat birimlerince ortaklığın ticaret unvanı, ödeme tutarı ile bu paranın kurum adına yatırıldığı bilgilerini ihtiva eden ya da MERSİS arayüzü kullanılmak suretiyle HTS üzerinden yapılan tahsilatlarda ise aynı bilgileri içeren ve HTS tarafından düzenlenen makbuz esas alınacak.

Ödemenin yapıldığına ilişkin makbuzun, Ticaret Sicili Müdürlüklerine tescil için yapılan başvurularda, talep edilen diğer belgelerle birlikte verilmesi zorunlu olacak. Bu makbuzun başvuru belgeleri arasında bulunmaması halinde tescil işlemi yapılamayacak. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM