Cuma, Ekim 18, 2024

Organik arıcılık yapanlara kovan başına 50 TL destek verilecek

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Organik Arıcılık Yapan Yetiştiricilerin Desteklenmesine (OAYYD) Dair Tebliğ 4 Ekim 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğde Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan 2024 Yılında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar kapsamında organik tarımı destekleme çalışmalarında görev alacak kurum ve kuruluşların belirlenmesi ve organik arı ürünleri üreticiliği faaliyetinde bulunan yetiştiricilere organik arılı kovan için yapılacak destekleme ödemelerine ilişkin usul ve esasları belirlendi. Buna göre, ödemeler yalnızca Arıcılık Kayıt Sistemi’nde (AKS) kayıtlı olup OTBİS raporunda statüsü organik olan ve bu Tebliğde OAYYD uygulamaları ile ilgili belirtilen usul ve esaslara göre başvuruda bulunan yetiştiricilere yapılacak.

OAYYD’ye dahil olacak arılı kovan, başvuru yapan yetiştirici adına aynı işletmede AKS’de ve OTBİS’te tanımlı olmak zorunda olacak. Ayrıca, OTBİS ve AKS’de bilgilerini tamamlatmak, gerekli güncellemeleri yaptırmak, istenen Uygunluk Belgesini ibraz etmek çiftçinin kendi sorumluluğunda olacak. Yetiştiriciler, kayıtlı oldukları il veya ilçe dışında bulunuyorlarsa başvurularını bulundukları il ve ilçe müdürlüklerine yapabilecek. Organik arıcılık yapan yetiştiriciler kovan tespitlerini, 31 Aralık 2024 tarihine kadar dilekçe verdiği il ve ilçe müdürlüğüne yaptıracak.

Bu kapsamda, OAYYD ödemesine hak kazanan organik arılı kovanlar için kovan başına 50 TL ödeme yapılacak. OAYYD ödemesi için gerekli finansman, bütçenin muhtelif tarımsal destekleme hizmetleri kalemine tahsis edilen ödeneklerden karşılanır. Ödemeler, Bakanlık tarafından Bankaya kaynak aktarılmasını müteakip, il/ilçe müdürlüklerince oluşturulan onaylı OAYYD ödeme İcmal-1’lerine göre, Banka aracılığıyla, ilgili şubelerde daha önce  yetiştiriciler adına açılan veya açılacak olan hesaplara yapılır. Çiftçilere yapılan toplam nakdi ödeme tutarının yüzde 0,05’i bütçenin ilgili kaleminden bankaya hizmet komisyonu olarak ödenecek.

OAYYD ödeme planı, OAYYD başvurusu yapan yetiştiricilere ait ön incelemenin bitirilmesini müteakiben Bakanlık tarafından belirlenecek. Ödemelere, kontrollerin tamamlanması ve Bakanlık tarafından OAYYD ödemeleri ile ilgili talimatların bankaya gönderilmesinden sonra başlayacak.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM