Cumartesi, Aralık 21, 2024

Türk enerji filosunun kıtalar arası ilk görevi başladı

Oruç Reis; Somali açıklarında petrol ve doğal gaz için sismik araştırma yapacak

Dünyanın en modern enerji filolarından birine sahip olan Türkiye, ilk kez kıtalar arası bir göreve çıktı. Filonun sismik araştırma gemilerinden biri olan Oruç Reis, petrol ve doğal gaz bulmak üzere rotayı Somali’ye çevirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile birlikte İstanbul Boğazı’ndan geçen Oruç Reis’i Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nden uğurladı. Gemi kaptanıyla telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yolunuz açık olsun. Bu uzun yolculukta Somalili kardeşlerimizle bir araya geleceksiniz. Gerek firkateynlerimiz gerek destek gemilerimizle Türkiye-Somali kardeşliği bu açık denizlerde de ortaya koyacaksınız” dedi.


Türkiye’nin enerji filosu

2016 yılında hayata geçirilen Milli Enerji ve Maden Politikası doğrultusunda kendi imkân ve kabiliyetleriyle doğal gaz ve maden aramacılığı başlatan Türkiye, kendi filosunu oluşturdu. Denizlerde yürütülen sismik çalışmalar ve sondaj faaliyetlerinde Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamit Han isimli sondaj gemileri ile Oruç Reis ve Barbaros Hayrettin Paşa adlı sismik araştırma gemileri büyük rol oynadı.


Filyos’tan yola çıktı

Dünyanın sayılı enerji filolarından birine sahip olan Türkiye hem Mavi Vatan’da hem de kıtalar arası boyutta operasyonlar yürütebilecek duruma geldi. Türkiye’deki tersanelerde inşa edilen ve dizaynından üretimine kadar tüm aşamalarında Türk insanının emeği olan Oruç Reis Araştırma Gemisi, ilk kıtalar arası görev için Filyos Limanı’ndan Somali açıklarına doğru harekete geçti.


Dolmabahçe’den uğurlama

Oruç Reis’in İstanbul Boğazı’nı geçişi sırasında Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde bir tören düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İçişleri Bakan Ali Yerlikaya, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Somali Federal Cumhuriyeti Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Abdirizak Omar Mohamed katıldı. Oruç Reis’i Somali’ye uğurlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gemiye telefonla bağlanarak Kaptan Yaşar Özkan ile görüştü.


“Yolunuz açık olsun“

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hep birlikte sizleri selamlıyoruz. Yolunuz açık olsun. Uzun bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Bu uzun yolculukta Somalili kardeşlerimizle bir araya geleceksiniz. Gerek firkateynlerimiz gerek destek gemilerimizle Türkiye-Somali kardeşliği bu açık denizlerde de ortaya koyacaksınız. Ve şimdiden sizlere yolunuz açık olsun diyorum” dedi.


En büyük motivasyonumuz

Kaptan Özkan, Türk denizcilik tarihinde bir ilke imza atarak Somali’de sismik araştırma yaparak Türk bayrağını dalgalandıracak olmanın onurunu yaşadıkların kaydederek “Bize olan desteğiniz, görevimizi ifa ederken en büyük motivasyon kaynağımızdır. Sizin önderliğinizde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın liderliğinde görevimizi başarıyla yenine getireceğimize inancımız tamdır” diye konuştu.

Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerek sismik araştırma gerekse sondaj araştırmalarında Somalilere yönelik çok önemli bir adımı atılacağını kaydederken Kaptan Özkan, “23-25 Ekim tarihleri arasında Mogadişu açığında gemimizin düdüğünü öttürmeyi planlıyoruz” dedi.


7 gemiyle Somali seferi

Oruç Reis; Akdeniz, Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz rotası üzerinden Somali açıklarına ulaşacak. Bu ayın sonuna doğru belirlenen sahada olması planlanan Oruç Reis’e görev süresi boyunca Türk Donanması’na ait TCG Gediz, TCG Gökova ve TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi gemilerinden teşkil eden Somali Deniz Görev Grubu tarafından koruma sağlayacak. Bunun yanı sıra Zağanos Paşa Destek Gemisi, Sancar Platform Destek Gemisi ve Ataman Takip Gemisi de Oruç Reis’e refakat edecek.


Sismik veri toplayacak

Oruç Reis, Somali açıklarındaki 3 ruhsat sahasında bu sahalara özel olarak bugüne kadar hiç yapılmamış olan üç boyutlu sismik bir çalışma icra edecek. Yaklaşık 7 ay sürmesi beklenen faaliyet sırasında Oruç Reis hem doğal gaz hem de petrol için veri toplayacak. Toplanan veriler Ankara’da analiz edilecek ardından da sonuçlara bağlı olarak belirlenen lokasyonlarda sondaj çalışmaları başlayacak.


Enerji diplomasisi

Türkiye’nin bu kritik operasyonda enerji diplomasisi önemli rol oynadı. 2024 yılı içerisinde Türkiye ve Somali, bakanlıklar ve hükümetler arasında mutabakat zaptları imzaladı. Bu anlaşmaların sonucu olarak Türkiye Petrolleri, Somali denizlerinde 3 sahada ruhsat aldı. Ruhsat sahalarının her biri yaklaşık 5’er bin kilometrekarelik alanlardan oluşuyor.


Çok yönlü bir gemi

2017 yılında inşa edilen Oruç Reis, doğal kaynakların aranmasında, kıta sahanlığı ve yer kabuğu araştırmalarında, deprem, iklim değişikliği gibi doğal afetlerin araştırılmasında, deniz ve okyanus alanlarındaki yapısal unsurların belirlenmesinde kullanılıyor. Bu amaçla özel olarak tasarlanan gemi, 87 metre uzunluğa, 23 metre genişliğe ve 34 metre yüksekliğe sahip.


İki ve üç boyutlu sismik araştırma

4×2.520 kW dizel elektrik makina gücü bulunan Oruç Reis, deniz altında petrol ve doğal gaz aramacılığı faaliyetlerinde hem iki hem de üç boyutlu sismik araştırma yapabiliyor. Oruç Reis, bugüne kadar Mavi Vatan’da çok sayıda sismik faaliyet yürütürken 9 bin 473 kilometrelik iki boyutu, 13 bin 751 kilometrekarelik de üç boyutlu veri topladı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM