Cuma, Ekim 18, 2024

Eskinazi: 2025’te ihracat, 2024’ün nakaratı olacak

SEDA GÖK

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, TİCARET Gazetesi’ne bu yılın ilk 9 ayını, ekonomide yaşanan gelişmeleri ve 2025 yılına ilişkin öngörülerini paylaştı.

Eskinazi, “İhracat özelinde önümüzdeki sene de bu senenin bir nakaratı olacak. Çok firmayı zor günler bekliyor. Sermayesi kuvvetli olan firmalar sermaye güçleri nispetinde ayakta kalabilecekler. Çok iyi bir sene yaşamıyoruz. Sermaye yapısı zayıf olan, çok borcu olan ve yatırımda olan şirketleri zor günler bekliyor. Çünkü karlılık yok” dedi. Geçtiğimiz ocak ayında TİCARET Gazetesi’ne verdiği demeçte “2024 yılı mevcudu koruma yılı olacak” öngörüsünü hatırlatan Eskinazi, bu yılın ilk dokuz ayındaki veriler itibarıyla ihracatı koruma odaklı yapının devam ettiğini kaydetti.


“Erken seçim gündeme getirilmemel”

Enflasyonun yüzde 45 seviyesinin altına gerilemeden faiz indiriminin yapılmaması gerektiğine dikkat çeken Eskinazi, bu süreçte ihracatçıya döviz dönüşüm desteği oranının artırılmasının önemine vurgu yaptı.  

Enflasyon ve faiz oranında sürecin paralel götürülmesinin öneminin altını çizen Eskinazi, bu yıl sonuna kadar bir ya da iki hamlede faiz oranı indiriminin olabileceğini öngördü.

Eskinazi, “Enflasyon yüzde 45’in altına düşmeden indirim olmaz. Kasım-aralık aylarında 3-5 puanlık faiz indirimi yapılarak, enflasyon rayına girdi ümidi ve imajı verilecek. Kasım-aralıkta mutlaka bir adım bekliyorum. Enflasyonla mücadele sürerken bir de ülkenin gündemine erken seçim getirilmemeli. Bunun söylemi bile tehlikeli. Böyle bir ekonomi ortamı varken erken seçime gitmek memleketi batırmak anlamına gelir. Önce ekonomiyi düzeltmek gerekiyor” diye konuştu.


“Tasarruf tedbirleri enflasyonla mücadelenin uzağında”

Enflasyonla mücadele yükünü bütün tarafların yüklenmesinin önemine değinen Eskinazi, bu sürecin sadece çalışanlar ve işverenler tarafından yönetilmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Eskinazi, sürece ilişkin tespitlerini “Açıklanan tasarruf tedbirleri enflasyonla mücadelenin çok uzağında. Verimlilikler artırılmalı, daha rasyonel kararlar alınmalı. Kamu çalışanları ile özel sektör çalışanlarının ücretleri arasında çok büyük dengesizlik var. Gelir adaletsizliğine yönelik çalışma yapılmalı. Sıkı tedbirler alınmalı” diye paylaştı.


İhracatçı bu ülkenin kahramanı…

Avrupa’dan siparişlerde olumlu seyre dikkat çeken Eskinazi, önümüzdeki senenin başından itibaren bir hareketlilik yaşanabileceğini kaydetti. Eskinazi, “Ancak fiyat rekabeti açısından zorlanmaya devam edeceğiz. Döviz kuru olarak hala geride kalacağımız görünüyor. Bizim ‘İhracatı bıraktık artık çalışmıyoruz’ deme şansımız yok. Bu dövizi Türkiye’ye getirecek bir şeyler yapmamız lazım. İhracatçı şu an bu ülkenin kahramanı. Her sektör zarar ediyor. Bir tane mutlu sektör yok. Ancak üretmeye ve ihracata mecburuz. Çünkü bu ülke hepimizin” dedi.


Türkiye’nin pamuktaki marka imajımızdan Pakistan yararlanıyor

Türkiye’nin tekstil ve konfeksiyonda rakibinin Hindistan, Pakistan ve Bangladeş olduğuna değinen Eskinazi, Pakistan’ın Türkiye’nin organik pamuktaki marka imajını pazarlama sürecinde nasıl kullandığını anlattı.

Eskinazi, “Ev tekstili üreticisi bir arkadaşım geçenlerde New York’taki mağazasına Pakistan’dan mal aldığını, Türkiye’de ürettiğinde rekabetçi olamadığını söyledi. Pakistan’daki üretici de organik pamuğu Türkiye’den alıp, ürünün üstüne Turkish Organic Cotton Towel yazarak bizim marka imajımızdan yararlanıyor. Yurt dışında üretim yaptırmak bir çözüm gibi görünse de zamanında denemiş biri olarak bunun hiç kolay bir yol olmadığını söyleyebilirim” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM