Cuma, Ekim 18, 2024

“Elektrik ve doğal gaza yıl sonuna kadar zam yapılmayacak”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, televizyon ve gazetelerin Ankara temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Bayraktar, İran’daki enerji tesislerinin vurulması durumunda Türkiye’ye doğal gaz arzı etkilenir mi sorusuna da yanıt verdi. Bölgedeki gerilimin Türkiye’deki doğa lgaz fiyatlarında artışa yol açıp açmayacağı sorusuna yönelik ise Bayraktar “Biz arz güvenliği için tedbir alıyoruz. Fiyatlarla ilgili ciddi bir desteğimiz var. Kış için artış öngörmüyoruz. Özellikle 2025 ile alakalı olarak enflasyonu da dikkate alarak hareket ediyoruz” dedi.

Doğal gaz fiyatlarına destek verdiklerini söyleyen Bayraktar, “Fiyatlarla alakalı zaten ciddi bir desteğimiz var. Özellikle doğal gaz fiyatlarından bahsediyorum. Bu yıl sonuna kadar herhangi bir fiyat artışı öngörmüyoruz, yani özellikle bu süreçte. Ama yani bu vesileyle de bir kez daha kısaca bahsedelim. Yani destek gruplarını belirlemeyle alakalı ciddi bir çalışmanın içerisindeyiz. Gerçekten ihtiyaç sahibi olacak grupların desteklenmesi, bu anlamda yüksek tüketimi olan grupların bu destek mekanizmalarından daha az istifade etmesi ya da istifade ettirilmemesi gibi bir stratejinin içerisindeyiz. Yani yıl sonuna kadar fiyat artışı öngörmüyoruz. Tabii bunları yaparken enflasyonu dikkate alarak hareket ediyoruz” diye ekledi.

Türkiye ortalamasının yaklaşık 200 kilovatsaat civarında olduğunu ifade eden Bakan Bayraktar “Doğal gazda da biraz daha hassas bir çalışmaya ihtiyaç var. Çünkü doğal gazda Erzurum’daki bin metreküple, Antalya’daki bin metre küp aynı değil. İl bazlı ve iklim bazlı orada özel bir değerlendirmeye ihtiyaç var diye düşünüyoruz” diye konuştu.


Enerjide iş birliği

Bayraktar, Türkiye enerji alanında yaptığı iş birlikleri hakkında konuşarak Oruç Reis Sismik Arama Gemisi’ni 5 Ekim’de Somali’ye uğurlarken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sao Tome ve Principe Başbakanı Patrice Emery Trovoada ile de görüştüğünü anımsatarak, “Onlarla da benzer bir anlaşma, çerçeve anlaşma yaptık. Tabii orada iki yabancı şirketin şu anda aktif sahaları var. Bunlardan bir tanesi Total, bir tanesi Shell. Totalle çok yeni imzalamışlar. Biraz önce belirttiğim gibi biz buralarda Somali örneğinde olduğu gibi tek başımıza operatör olarak, her yerde böyle olmak zorunda değil. Ortaklıklar vasıtasıyla buralarda olabiliriz” ifadelerini kullandı.


Enerji şirketlerinden Karadeniz’e ilgi

Gabar ve Karadeniz için enerji şirketlerinin yoğun ilgili olduğunu ifade eden Bakan Bayraktar şu ifadelerde bulundu: “Uluslararası ortak noktasında üç ayrı şirketten Karadeniz’e ilgi var. Bunlardan bir tanesi milli petrol doğal gaz şirketi, iki tanesi uluslararası petrol, doğal gaz şirketi. Onların ilgileri var. Tabii bizim şöyle bir stratejimiz var. Onu ifade edeyim. Yani eğer bu projeye gerçekten katma değer getirecek, bu projeye değer katacak bir şey olduğu zaman bu sahalara ortak bakmalıyız diyoruz. Bir de kendi payımızdan bir şey verirken, mesela o şirketlerden birine diyoruz ki senin de dünyanın her yerinde varlıkların var. Sen bize o varlıklardan neyi öneriyorsun diyoruz. Mesela bize Mısır’daki sahalarda öneriler geldi. Mısır’la görüşmemizdeki konulardan bir tanesi de bu mesela. Dolayısıyla hani iş birliklerinden bir tanesi Mısır sahalarında petrol, doğal gaz arama konusu olabilir. Dolayısıyla Karadeniz’deki ortaklığa böyle bakıyoruz.”


Doğal gaz ihtiyacımız ve tüketimimiz düştü

Türkiye ve Mısır’ın enerji alanındaki iş birliği projelerine de değinen Bayraktar, Mısır’ın Türkiye’nin yüzer gazlaştırma tesislerini (FSRU) kendilerinin ihtiyaç duyduğu yaz döneminde kiralamak suretiyle kullanmak istediğini söyledi. Bayraktar ayrıca, “Mısır bizden özellikle Dörtyol’daki FSRU’muzu, denizin öbür tarafına karşı kıyıya gönderin. Biz yazın ihtiyaç duyduğumuz doğal gazı, LNG ile alalım. Sizin geminizde gazlaştıralım ve ülkede kullanalım. Yazın orada tüketim çok fazla. Mısır’da sıvılaştırma tesisi var. Onlar sistemi ihracat yönüne kurmuşlar. Gaz tüketimleri artınca gaza ihtiyaç duyabileceklerini belki hesaba katmamışlar. Böyle bir tesis yok. Bizim için de şöyle bir anlam ifade ediyor. Gemiyi kış dönemi çok yoğun olarak kullanıyoruz arz güvenliği vesaire ama yazın doğal gaz ihtiyacımız ve tüketimimiz çok düştüğü için böyle bir şeye sıcak bakıyoruz” ifadelerinde bulundu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM