Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, bu yıl mandalina ihracatında %10 artış hedeflediklerini belirtti
İzmir, Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatındaki önemli şehirlerden biri olarak biliniyor. Satsuma mandalinasıyla da adından söz ettiren İzmir’de, 2024 satsuma mandalinasının ihracat sezonu başladı. Seferihisar’da düzenlenen ‘Satsuma-Mandalina İhracat Sezonu İlk Tır Yükleme Töreni’ne İzmir Valisi Süleyman Elban, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak katıldı. Vali Elban, diğer katılımcılarla beraber ürünlerin ihracat için hazırlandığı fabrikayı gezdi ve sektör temsilcilerinden bilgiler aldı. Geziden sonra ihracatın ilk mandalina yüklü tırları ihracat pazarlarına doğru yola çıktı.
“İlk sevkiyat Makedonya, Polonya ve Ukranya’ya yapıldı”
Geçen seneye göre ürünlerin erken olgunlaştığını belirten Uçak, “Bugün satsuma mandalinasının ilk ihracatına başladık. 14 Ekim’de kesimine 18 Ekim’de ise ihracatına izin verildi. Ürünümüz bu sene geçen seneye göre erken olgunlaştı. Geçen yıl 576 milyon dolar bir ihracat gerçekleştirmiştik. Bu sene de bunun 576 milyon doların üzerinde, yüzde 10’luk bir artış bekliyoruz. Hedefimiz geçen seneki ihracatın üzerinde bir rakam. Rekolte, geçen seneye göre yüzde 10 eksik ama bu sene normal bir rekolte var ve ürün kaliteside güzel” dedi. İlk Sevkiyatın Makedonya, Polonya ve Ukranya’ya yapıldığını aktaran Uçak, Avrupa, Balkanlar ve Rusya’nında önemli ihracat merkezleri olduğunu belirtti.
İzmir, Ege Bölgesi mandalinasının yüzde 76’sını karşılıyor
Mandalina, Türkiye için önemli bir ihracat ürünü olarak biliniyor. Satsuma mandalina üretimine ilk sırada 692,616 tonluk üretimi ile Hatay, İkinci sırada 176,048 ton üretim ile Adana, Üçüncü sırada 166,774 ton üretim ile sırada yer alıyor. TÜİK 2023 verilerine göre Ege Bölgesi toplam satsuma mandalina üretiminin yüzde 76’sını İzmir karşılıyor. Seferihisar’da 59,448 ton, Menderes’te, 57,698 ton, Selçuk’ta 32,160 ton üretim gerçekleşti. 2024 yılında İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Bakanlık Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce kabul edilen Menderes, Seferihisar ve Selçuk İlçelerinin köy ve mahallelerinde toplam 101 mandarin üreticisi ile yürütülen ‘Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları Projesi’ kapsamında toplam 101 mandalina üreticisinde 5 bin 302 da alanda uygulanarak 37,110 ton ürün İyi Tarım Uygulamaları Hakkında Yönetmelik Hükümlerine göre uygun bulunarak belgelendirildi. 3 yıldır yürütülen proje ile toplam 301 mandarin üretici ile 30,797 da alanda 152,486 ton ürün İyi Tarım Uygulamaları Hakkında Yönetmelik Hükümlerine göre uygun bulunarak belgelendirildi.
Şahin’den Uçak’a teşekkür sertifikası
İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği iş birliğinde yürütülen Seferihisar, Menderes ve Selçuk ilçelerinde 100 üreticiyi kapsayan ‘Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları’ projesine verdiği destek nedeniyle Şahin, Uçak’a teşekkür sertifikası takdim etti.