Pazartesi, Ekim 21, 2024

Allianz Trade: 1,5 yıllık ticari durgunluk sona erdi

dış ticaret açığı

Allianz Trade, her yıl yayımladığı Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nun 2024 yılına ait son güncellemelerini paylaştı. Raporda, ekonominin bazı alanlarında iyileşmeler yaşanırken, kemer sıkma politikalarının devam edeceği vurgulandı. Allianz Trade ekonomistleri, faiz oranlarının uzun bir süre yüksek kalacağını öngörüyor. Buna ek olarak, şirketlerin yeniden stok yapmaya başladığı ve bunun küresel ticaretteki toparlanmayı destekleyeceği belirtiliyor. Rapordaki veriler, 2024 yılının ilk yarısında 1,5 yıllık ticari durgunluğun sona erdiğini teyit ediyor.


2026’ya kadar küresel büyüme %2,8 civarında seyredecek

Allianz Trade’in raporunda jeopolitik risklerin, ekonomik toparlanmaya yönelik aşağı yönlü riskler oluşturduğuna dikkat çekiliyor. Bunlar arasında, Donald Trump’ın ABD seçimlerini kazanması durumunda artacak korumacılık politikaları, Avrupa’daki siyasi belirsizlikler ve Rusya-Ukrayna savaşının etkileri öne çıkıyor. Rapora göre bu tür riskler, küresel büyümeyi 1,5 puan azaltabilir ve enflasyonu 1 puan artırabilir. Rapor, 2026’ya kadar küresel büyümenin yıllık ortalama yüzde 2,8 civarında seyredeceğini öngörüyor. Bu oran, uzun vadeli ortalamaya yakın olsa da yüksek bir büyüme anlamına gelmiyor. ABD, 2024 yılında da küresel büyümenin öncüsü olmaya devam edecek ancak Avrupa’daki büyüme ivmesi Almanya için geçerli olmayacak; Almanya ekonomisinin resesyondan çıkması ancak yıl sonunu bulacak. Çin’de ise emlak krizi nedeniyle iç talepteki yavaşlamanın sürmesi bekleniyor.


2027 yılına kadar GSYH’de %0,3’e yakın bir düşüş bekleniyor

Allianz Trade raporuna göre, hem ABD hem de Avrupa’da mali konsolidasyon süreci başlayacak. Mali konsolidasyonun, 2027 yılına kadar GSYH büyümesinde ortalama 0,3 puanlık bir düşüşe yol açacağı öngörülüyor. Ayrıca, Avrupa’da parasal sıkılaştırma politikalarının, borç yükümlülüklerini artırabileceği ve hükümetlerin vergi artışlarına yönelebileceği belirtiliyor. Uzmanlar, enflasyonun 2025’in ilk yarısında yüzde 2 hedefini yakalaması durumunda, gelecekte daha güçlü bir gevşeme döngüsüne zemin hazırlayacağını vurguluyor.


Ticaret hacminin 2025-2026 yıllarında %3 oranında artması bekleniyor

Rapora göre, 2024’te şirketlerin yeniden stok yapmaya başlaması, küresel ticaret hacmindeki toparlanmayı destekliyor. Küresel ticaret hacminin 2025-2026 yıllarında yüzde 3 oranında artması bekleniyor ancak bu oran, uzun vadeli ortalamanın altında kalacak. Şirketler, ikinci çeyrekte stok eritme yoluyla gelir artışı sağladı. Rapora göre ikinci çeyrekteki gelir ve kazanç artışı, şirketlerin stok eritmesiyle desteklendi. Ancak Avrupa ile Ain mali durumlarındaki hafif iyileşmeye rağmen, Euro Bölgesi sabit sermayBD arasındaki ayrım burada da kendini gösterdi; ikinci çeyrekte şirketlere yatırımları salgın öncesi seviyelerin yüzde 7 altına düşerek, ABD ve İngiltere gibi gelişmiş ülke emsallerinin çok gerisinde kaldı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM