Pazartesi, Kasım 25, 2024

Türkiye’de 7,6 milyon iş kaybolacak

McKinsey & Company Türkiye’nin ‘İşimizin Geleceği: Dijital Çağda Türkiye’nin Yetenek Dönüşümü’ raporunu yayımladı

Gelişen otomasyon, yapay zeka ve dijital teknolojiler, iş dünyasında önemli değişimlere yol açıyor. 2015’ten bu yana gerekli becerilerde yüzde 25’lik bir değişim yaşanırken, bu oranın 2030 yılına kadar yüzde 65’e ulaşması bekleniyor. McKinsey & Company Türkiye’nin ‘İşimizin Geleceği: Dijital Çağda Türkiye’nin Yetenek Dönüşümü’ raporuna göre, otomasyonun etkisiyle Türkiye’de 7,6 milyon iş kaybolacak ancak dönüşümle birlikte 8,9 milyon yeni iş imkanı doğacak. Raporda, Türkiye’de işgücünün bu yeni işlere adapte olabilmesi için çalışanların mevcut mesleklerine ek olarak teknolojiyi kullanarak yeni beceriler geliştirmesi gerektiği belirtiliyor. Toplamda 21,1 milyon çalışanın yetkinlik dönüşümünü gerçekleştirmesi önem taşıyor. Bu dönüşüm, Türkiye’nin güçlü işgücü potansiyeline ulaşması adına kritik bir rol oynuyor. 


STEM alanlarında talep artıyor

McKinsey & Company Global Institute’un Mayıs 2024 tarihli ‘İşimizin Geleceği: Dijital Çağda Türkiye’nin Yetenek Dönüşümü’ raporu, yapay zeka ve otomasyonun işgücündeki talep değişikliklerini hızlandırdığını ortaya koyuyor. Rapora göre STEM (Fen Bilimleri, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) alanlarının yanı sıra sağlık gibi yüksek beceri gerektiren sektörlerde çalışan ihtiyacı artarken, ofis ve üretim çalışanlarına olan talep azalıyor. Avrupa’da 2030’a kadar 12 milyon kişinin meslek değiştirmesi beklenirken, bu değişimin ABD için de benzer düzeyde olacağı öngörülüyor.


Yapay zeka eğitimlerine ilgi büyük

Teedo tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, beyaz yakalı çalışanlar en çok yapay zeka, e-ticaret, yazılım ve veri analizi gibi alanlarda eğitim almak istiyor. Çalışanların bu alanlara olan ilgisi, geleceğin iş dünyasında rekabet edebilmek için kendilerini sürekli geliştirme ihtiyaçlarını ortaya koyuyor. McKinsey’in öngörülerine göre, 2030’da Türkiye’deki yetenek dönüşümünün yüzde 63’ü teknoloji alanında gerçekleşecek. Bu değişim, Türkiye’nin işgücü potansiyelini güçlendirecek. Yapay zeka ve dijitalleşme alanında yetkin bireylerin artması, ülkemizi rekabet avantajı sağlayacak noktaya taşıyabilir.


Dijital dönüşümde sürekli eğitim şart

Teknoloji ve otomasyonun hızla ilerlediği iş dünyasında, çalışanların mevcut becerilerini kaybetmemek ve rekabet avantajlarını koruyabilmek için sürekli eğitim alması gerekiyor. Kariyer odaklı online eğitim platformları, çalışanların yeni yetkinlikler kazanmasına olanak sağlıyor. Bu platformlar, online eğitimlerle çalışanların yeni beceriler edinmesini ve daha geniş kariyer seçeneklerine erişmesini sağlıyor.

Online eğitimlerin önemi artıyor

Beceri ihtiyaçlarının hızla değişmesi, online eğitimlerin önemini artırdı. Kariyer odaklı online eğitim platformları, çalışanların gelişimini destekleyen çeşitli eğitim paketleri sunarak yetenek yönetiminde önemli bir avantaj sağlıyor. Teedo Online Eğitim Platformu, çalışanların yapay zeka, e-ticaret, yazılım, veri analizi ve proje yönetimi gibi alanlarda becerilerini geliştirmesine olanak tanıyor. Teedo Genel Müdürü Selçuk Aytekin, “Geleceğin iş dünyasında başarıyı sağlamak için yetenek gelişimine yatırım yapmak çok önemli. Teedo olarak, bireylerin kariyer yatırımlarını ve şirketlerin çalışan yatırımlarını desteklemek için sürekli güncellenen eğitimler sunuyoruz” dedi. Aytekin, yazılım ve teknoloji kategorilerinde son 3 ayda 10’a yakın yeni eğitimi platformlarına eklediklerini belirtiyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM