Kestelli: 750 bin ton sofralık zeytin, 475 bin ton zeytinyağı üretimi bekliyoruz
İzmir Ticaret Borsası (İTB) ve Bergama Ticaret Odası (BERTO) iş birliğinde, Bergama Belediyesi destekleri ile zeytin ve zeytinyağı 2024-2025 sezonu açılış töreni Bergama’da gerçekleştirildi. Tören öncesinde Bergama’da zeytin hasadı yapıldı. Törende konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, 2023 yılında ortalama bir sezon yaşansa da 2022 yılında tarihin en yüksek üretim seviyelerine ulaştıklarını bu sezon ise sektörün yeni bir rekora hazırlandığını belirtti. Kestelli, “Geçtiğimiz günlerde açıklanan rekolte tahmin çalışması sonucuna göre; 750 bin ton sofralık zeytin, 475 bin ton zeytinyağı üretimi bekliyoruz. Üretimdeki artışa paralel olarak ihracatta da rekor bir rakama ulaşabiliriz” dedi.
“Zeytin bu topraklarda bolluğun ve bereketin sembolü”
Zeytinin bu topraklarda hep bolluğun ve bereketin simgesi olduğunu ifade eden Kestelli, “Bu özel etkinlikte, ülkemizin zengin zeytin kültürünü, bu toprakların bereketini ve tarımın önemini bir kez daha vurgulamak için bir aradayız. Zeytin varlığıyla hayatımıza zenginlik kattı. Verdiği huzurla gölgesinde yaşayan herkese barışın yüceliğini anlattı. Kalıcı olmanın önemini hatırlattı. Zeytin, çürüyüp ölse bile dibinden sürgün vererek yeniden dirilen bir ağaç. Ölümsüzdür, hayat ağacıdır. Bu nedenle de mitolojide ölümsüzlüğün simgesi. Gerçekten de öyledir zeytin, herkes gider, o kalır” ifadelerini kullandı.
“Önceliğimiz verimliliği ve kalite standartlarını yükseltmek”
Önceliğin rakamsal büyüklüklere ulaşmaktan ziyade, verimliliğin ve kalite standartlarını yükseltmek olduğunun altını çizen Kestelli, “Markalaşma çalışmalarına ağırlık vermek ve sürdürülebilir zeytin uygulamalarını benimsemek olması gerektiğine inanıyorum. Bunları başardığımızda sadece zeytin üretiminde değil, pazarlamada da dünyanın en önemli birkaç ülkesinden biri olabiliriz. Bunun için de sektörün her paydaşına önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir. Ülkemiz tarımına 133 yıldır hizmet eden İzmir Ticaret Borsası olarak biz de, çalışmalarımızı bu anlayışla planlıyoruz. Zeytin ve zeytinyağında hem üretimin hem de ticaretin gelişmesi için birçok proje yürütüyoruz” diye konuştu.
“Zeytinle ilgili hedeflerimiz devam ediyor”
BERTO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Kolat, BERTO’da zeytinle ilgili çalışmaların 7 Nisan 2023 tarihinde yapılan toplantı ile başladığını ama bu işin alevlenmesi ve harekete geçmesi çok daha eski bir tarihe dayandığını belirtti. Zeytin üzerine yapılan çalışmalarla ilgili birçok toplantı düzenlediklerinin altını çizen Kolat, “Odak grup çalışmaları yaptık, fuarlara katıldık, üreticilerle görüştük ve onların hikayelerini dinledik. 25 Mayıs 2023’te, odamızın toplantı salonunda yine bu konuyla ilgili bir araya geldik. O toplantıda bir hayalimden bahsettim: Bergama, Dikili ve Kınık’ta zeytinyağı ve zeytin dükkânlarının olacağı, insanların özellikle bu ürünleri almak için bölgemize geleceği bir hayal. Bu hayal devam ediyor, ancak bunu hep birlikte gerçekleştireceğiz. Arka planda çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bu belki işin görünen kısmı, ama odamızda yoğun bir emek sarf ediliyor” dedi.
“Toplumun geneli zeytinciliğe katkıda bulunmalı”
Coğrafi işaret müracaatını yaptıklarını ifade eden Kolat, coğrafi işareti aldıktan sonra diğer bölgelerde de benzer çalışmaları sürdürmek istediklerini ifade etti. Kolat, “Bölgemizdeki zeytinciliğin önemini önemsiyoruz. Zeytincilik, Osmanlı dönemine ve antik çağlara kadar uzanıyor. Bununla ilgili hikayeleri derledik ve bu hikayeleri üreticilerimizle paylaşacağız. Bu işin en önemli kısmı, çiftçilerimizin ve köylülerimizin sürece dahil olması. Sadece birkaç kişi değil, toplumun geneli zeytinciliğe katkıda bulunmalı. Özellikle kadın istihdamını artırmak istiyorum ve bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Maliyetler çok yükseldi. İşçilik maliyetleri, diğer giderler de artmış durumda ve fiyatlar kabul edilebilir seviyede değil. Üreticinin para kazanması lazım, ama bu konular bizim kontrolümüzde değil” diye konuştu.
“66 bin dekarda 2.5 milyon zeytin ağacına sahibiz”
Zeytinin tarih boyunca barışın ve bilgeliğin simgesi olduğunu belirten Bergama Kaymakamı Avni Oral, “Bizler de bu geleneği devam ettiriyoruz. En kaliteli zeytinyağını dönüştürüyoruz. Zeytin ağacı, bu toprakların en büyük zenginliklerinden birisidir. Tarihte, sıvı altın kaynağı olarak tanımlanmıştır. Bölgemizde zeytin tarımının çok iyi örnekleri vardır. Körfez, Ayvalık gibi bölgelerde zeytin tarımı ön plana çıkmaktadır. 66 bin dekarlık alanda tarım yapılmaktadır ve 2.5 milyon ağacımıza sahibiz. Havza olarak, Bergama, Aliağa ve Kınık’ta ise aslında ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğumuzu görebiliyoruz. Ancak yeterli örgütlenmeye sahip değiliz” ifadelerini kullandı.
“En önemli yağlık zeytin üretim merkezlerinden birisiyiz”
Üretim kısmına bakıldığında yağlık zeytinin en iyisini bu bölgede yetiştirdiklerini ifade eden İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, “Bu önümüzdeki süreç içinde bakanlığın sürdürdüğü yeni projelerle hem üreticilerimizin hem de sivil toplumların yanında olmaya devam edeceğiz. Bu alanlarda kadim bir bitki ve ürüne sahibiz. Bugün sezon açılışına davetlerinden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Sezonun bereketli geçmesini diliyorum. Mümkün olduğu kadar dünya ile barışık olan bu barışçıl ağacın, balta vurarak küstürmemeliyiz” dedi.