Erözel, “İlerleyen yıllarda ısıtma ve sıhhi tesisat hizmetlerinde teknik eleman sıkıntısı yaşanacak” diye belirtti
MERT UYGUNER
Yüksek enflasyon ve artan maliyetler kalorifercilik ve sıhhi tesisat hizmetlerinin fiyatlarına da yansıyor. Kalorifercilik ve sıhhi tesisat hizmetlerindeki alternatifler, işçi maliyetleri ve sektörün geleceği hakkında konuşan İzmir Kaloriferciler ve Sıhhi Tesisatçılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Kemal Erözel, tesisat sürecindeki parça değişimlerinin maliyete etkisinin yüzde 65-70 civarında olduğunu dile getirdi. Erözel, “Geçen sene bir bakımın maliyeti 500 TL iken şu anda bu fiyat bin TL’yi buluyor. Bunun yanında kullanılan tesisat sürecinde değiştirilen parçaların fiyatları yüzde 40 düzeyinde arttı” diye konuştu. Fiyat artışlarının bir diğer nedeninin personel ücretlerinden kaynaklandığını vurgulayan Erözel, özellikle profesyonel olarak çalışan ustaların yevmiyeleri yükseldiği için bu durumun tüketiciye yansıdığını belirtirken enerji fiyatlarındaki artışının da ısıtma sistemlerinin kurulum ve bakım maliyetlerini etkilediğini söyledi.
“Küçük esnaf, fiyat politikasında aşağıda kalıyor”
Sektörün içindeki rekabet ve kâr marjına değinen Erözel, kalorifercilik ve sıhhi tesisat hizmetlerinde rekabetin son dönemlerde iyice artığını aktardı. İş potansiyeli düştüğü için pastadan alınan payın da azaldığını dile getiren Erözel, “İzmir’e doğal gaz geldiği zaman herkesin elinde yeterince işi vardı ama pasta payı daraldıkça yani her bölgeye gaz geldikçe bu sefer iş azaldı ve sektördeki rekabet arttı. Özellikle büyük firmalar ve küçük işletmelerin arasında olan bu kızgın rekabette küçük işletmeler pastadan yüzde 30 gibi bir pay alıyor” dedi. Büyük firmaların satış için daha fazla ürün aldığını ve bu ürünleri alırken daha az maliyetle aldığını ya da farklı alternatiflerlen yaralandığını belirten Erözel, bu süreçte küçük esnafın fiyat politikasında aşağıda kaldığın vurguladı. Erözel, küçük esnafın büyük firmalarla rekabet gücünün daha az olduğunu açıkladı.
“Üretici zarar edeceği bir ürünü satmak istemez”
Pandemi döneminde sektör olarak çok sıkıntı yaşadıklarını belirten Erözel, sonraki süreçte piyasada fiyat artışının yaşandığını, bazı firmaların mal üretiminde yedek parçalarında tedariğini yapamadığını ifade etti. Bu etkenlerin tüketiciye yüksek bir şekilde yansıdığını ifade eden Erözel, “2 sene önce 7-8 bin TL’ye alınan bir klima şu anda 22 bin 23 bin bandında. Yedek parça fiyatları da bu fiyatlarla doğru orantılı artıyor. Bu fiyatlar neden bu kadar yüksek diye sorduğumuza verilen cevap: Yurt dışından gelen tedarikçilerin problemleri, gümrük çekişleri ya da işyerlerindeki imalatın fiyatları deniliyor. Bu durum da vatandaşımıza yansıtılıyor” diye konuştu. Mal tedariği için çok fazla ürün ithal edildiğini ve bu durumun esnafı zora soktuğunu ifade eden Erözel, “Ürün ithalatının fazla olması kâr marjını da düşürüyor. Üretici zarar edeceği bir ürünü satmak istemez” ifadelerine yer verdi.
“Teknik eleman sıkıntısı çekiyoruz”
Isıtma ve sıhhi tesisat sektöründe iş gücü açığı ve uzmanlık ihtiyacı sorunlarını dile getiren Erözel, “Şu anda meslek grubumuzda artış yok ve teknik eleman sıkıntısı çekiyoruz. Meslek liselerinden yanımıza gelen stajyerlere usta öğretici olarak ilk sorduğumuz soru bu mesleği yapmak istiyor musunuz? Verilen cevaplar ise liseyi tamamlamak için stajyer belgesi almak ve farklı meslek alanlarına yönelmek oluyor. Bu durum öğrencilerin işi öğrenmede verimliliklerini düşüyor. Bu yüzden ilerleyen yıllarda ısıtma ve sıhhi tesisat hizmetlerinde teknik eleman sıkıntısı yaşanacağını düşünüyorum” diye konuştu.
“Yenilenebilir enerji kalorifer talebini değiştirebilir”
Son yıllarda enerji verimliliği ve çevre dostu teknolojilerin artmasıyla beraber sıhhi tesisat ve kalorifercilik teknolojisinde de talep değişikliği olduğunu ifade eden Erözel, “Birçok kişi doğalgaz faturalarının yüksek gelmesi sonucunda özellikle bazı tek katlı villalarda ısı pompalarına yönelmeye başladı. Dolayısıyla ısı pompasının yanında güneş panelleri de enerji verimliliği sağlayabiliyorlar” diye konuştu. Erözel, gelecek yıllarda bu sistemlerin artmasıyla beraber ısıtma ve sıhhi tesisat sektöründe değişim ve dönüşüm olacağını ifade etti.