Cuma, Kasım 15, 2024

Şimşek: Fiyat istikrarı için ne gerekiyorsa yapacağız

Şimşek: Fiyat istikrarı için gereken yapılacak, alım gücünü fiyat istikrarı ile artırabiliriz 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığın 2025 yılı bütçe görüşmelerinde sunum yaptı.  Bakan Şimşek sunumunda gelir politikalarında hedefin vergi adaletini daha da güçlendirmek ve dolaysız vergilerin payını artırmak olduğunu ifade ederek,  “Ülkemizde vergi yükünün yüksek olduğu algısı gerçeği yansıtmıyor. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede kararlıyız” dedi. 

 Gelir politikalarında hedefimiz vergi adaletini daha da güçlendirmek ve dolaysız vergilerin payını artırmak olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, “ İç borç çevirme oranını bu yıl yüzde 132’ye ve gelecek yıl yüzde 119’a düşürmeyi hedefliyoruz. Fiyat istikrarını sağlamak için ne gerekiyorsa yapacağız. Rekabet gücünü ve büyüme potansiyelini artıracak tüm alanlarda yapısal reformlara hız vereceğiz. Fiyat istikrarı için gereken yapılacak, alım gücünü fiyat istikrarı ile artırabiliriz. Cumhurbaşkanımızın güçlü desteğiyle uygulamaya koyduğumuz programı kararlılıkla uygulamaya devam ediyoruz. Para politikasının etkileri daha net görülecek. Bütçe açığında düşüş gerçekleşecek, etkin gelir tahsilatı ve harcama disipliniyle sağlanacak” diye konuştu. 

Uygulanan programla dış kırılganlıkların azaltılması ve makro finansal istikrarın güçlendirilmesinde önemli mesafe katedildiğini ifade eden Şimşek, “İlave rezerv birikimini sağlamak ve dış borç sürdürülebilirliğini güçlendirmek için cari açığın milli gelire oranını yüzde 2’nin altında tutmayı hedefliyoruz” dedi. Dış finansmana erişim iyileştiğini, TL’ye talebin arttığını, rezervler ve makro finansal istikrarın güçlendiğini aktaran Şimşek, “2023 Mayıs’a göre swap hariç net rezerv 106 milyar arttı. Bu artışın yaklaşık yüzde 75’i yurt içi portföy tercihlerinden kaynaklandı” diye konuştu.


“Büyümedeki dengelenme öngörülerimiz doğrultusunda devam ediyor”

Para politikasına hassasiyetin yüksek olan temel mallarda enflasyon düşüşünün daha belirgin olduğunu, dünyada olduğu gibi ülkemizdeki hizmetlerde ataletin yüksek seyrettiğini ifade eden Şimşek, “Bütçe imkanlarının elverdiği ölçüde yönetilen ve yönlendirilen fiyatları enflasyon hedefiyle uyumlu olarak belirleyeceğiz. Büyümedeki dengelenme öngörülerimiz doğrultusunda devam ediyor. Enflasyondaki düşüş ve destekleyici küresel koşullarla birlikte, gelecek yılın ikinci yarısından itibaren ekonomik aktivitede göreli bir toparlanma öngörüyoruz” ifadelerine yer verdi.


“Kiralardaki %25’lik uygulama enflasyondaki düşüşü sınırladı”

Enflasyon beklentilerinin son iki buçuk yılın en düşük seviyesine gerilemesi olumlu gidişata işaret ettiğini belirten Şimşek, “Özellikle geriye dönük fiyatlama davranışının yüksek olduğu kira ve eğitim grubundaki yıllık artışlar ve kiralardaki yüzde 25’lik tavan uygulamasının kalkması enflasyondaki düşüşü sınırladı. Kamu maliyesi alanındaki kamu ihale reformu taslağı ve KİT yönetişim reformuna ilişkin çalışmalarımızı parti grubumuza sunduk” dedi.


Bloke edilen işlem tutarı 644 milyon TL 

2023 yılında yasa dışı bahisle ilgili bloke edilen işlem tutarının 644 milyon TL olduğunu vurgulayan Şimşek, “MASAK tarafından düzenlenen raporlar doğrultusunda mahkemeler tarafından yaklaşık 30 milyon TL’lik tutara el koyma kararı verildi. 2025 yılında vergi gelirlerimizin milli gelire oranının 0,9 puan artarak yüzde 18,1 olmasını öngörüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Hazinenin 2025 yılı bütçe teklifi 6,6 trilyon TL

Hazine’nin bütçesi geçen yıla göre yüzde 44,6 arttı. 2025 bütçesinin yaklaşık yüzde 2’si ‘yoksullukla mücadele ve sosyal yardımlaşma’’ programına ayrıldı. Böylece programa 119 milyar 464 milyon TL ödenek tahsis edildi. 2025 Merkezi Yönetim Bütçesi Kanun Teklifi’nin kurumlara ait ayrıntılı kitapçıkları TBMM’ye sunuldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na 2025 bütçesinden, 6 trilyon 598 milyar TL  ödenek ayrıldı. Böylece bakanlıklar arasında en yüksek bütçe Hazine’ye tahsis edildi. Hazine’nin bütçesi geçen yıla göre yüzde 44,6 arttı. Bütçenin; 4 trilyon 248 milyar TL’si cari transferlere, 1 trilyon 950 milyar TL’si faiz giderlerine, 46 milyar 164 milyon TL’si mal ve hizmet alım giderlerine, 23 milyar 51 milyon TL’si personel giderlerine ayrıldı.

İLGİLİ HABERLER