Salı, Mayıs 13, 2025

Çin’de otomobil ihracatı rekor seviyeye ulaştı

Çin’in otomotiv endüstrisi, uluslararası pazarda güçlü bir büyüme göstermeye devam ediyor. Çin Otomobil Üreticileri Derneği’nin (CAAM) son verilerine göre, Ekim ayında yurtdışı otomobil ihracatı yıllık yüzde 11,1 artışla 542 bin adede yükseldi. Bu yılın ilk on ayında ise kümülatif ihracat, yıllık yüzde 23,8 artışla 4,855 milyon adede ulaştı. Bu başarı, Çin otomotiv sektörünün küresel genişleme sürecine yeni bir ivme kazandırıyor.


Yeni enerji araçları (nev) giderek artıyor

Bu yılın ilk on ayında, geleneksel yakıtlı araç ihracatı yıllık yüzde 29,7 artışla 3,798 milyon adede ulaştı. Yurtiçi yakıtlı araç pazarının daralması, ihracatı otomobil üreticileri için yeni bir büyüme alanına dönüştürdü. Avrupa Birliği’nin (AB) yeni enerji politikalarına yönelik düzenlemelerine rağmen, Çin’in Yeni enerji araçları (NEV) ihracatı ilk on ayda yüzde 6,5 artışla 1,058 milyon adede ulaştı. Bu durum, Çin’in NEV sektörünün denizaşırı pazarlarda giderek artan bir marka bilinirliği ve genişleme kapasitesine sahip olduğunu ortaya koyuyor. NEV’lerin ölçek avantajları belirginleşirken, küresel pazarlara olan talep de giderek artıyor. Bu nedenle, daha fazla Çin yapımı NEV markası küreselleşiyor ve uluslararası tanınırlıkları hızla artıyor. Zaman zaman ortaya çıkan engellere rağmen büyüme oranı yüksek kalmaya devam ediyor ve sektörün geleceği oldukça umut verici görünüyor.


BYD ihracat artışında lider, Chery toplam ihracatta ilk sırada

Araç ihracatı açısından, ilk on otomobil üreticisinden yedisi pozitif büyüme kaydetti. Büyüme oranı açısından BYD, ilk on ayda yüzde 79,6 artışla 332 bin adet araç ihraç ederek en hızlı büyüyen otomobil üreticisi oldu. Onu, yüzde 63,2 artışla 218 bin adet ihracat gerçekleştiren BAIC izledi. Toplam ihracatta ise Chery, yalnızca Ekim ayında 109 bin adet olmak üzere, yılın ilk on ayında toplam 941 bin adet araç ihraç etti ve toplam otomobil ihracatının yüzde 20,2’sini oluşturdu. Çin’in ilk küresel otomobil üreticilerinden biri olan Chery, özellikle Rusya, Brezilya ve Orta Doğu gibi ana pazarlarda güçlü bir varlık göstererek satışlarının büyük bir kısmını ihracattan sağladı.


Yerelleştirme çalışmaları ve küreselleşme stratejileri

SMM anketine göre, Çinli otomobil üreticileri ihracatı genişletirken, denizaşırı pazarlarda yerelleştirilmiş üretim süreçlerini de hızlandırmaları gerektiğini belirtti. Yerelleştirilmiş üretimin gerçekleştirilmemesi durumunda, yüksek tarifeler rekabet gücünü ve karlılığı azaltabilir. Ayrıca, diğer ülkeler, Çin yapımı otomobillerin sınırsız şekilde satılmasına izin vermeyebilir. Global Auto Trade Network tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Çinli otomobil üreticileri, 2023 itibarıyla yıllık 1,2 milyon adet üretim kapasitesine sahip dokuz ülkede tam kapsamlı üretim tesisleri kurdu. BYD, Chery, Changan, Great Wall, GAC ve SAIC gibi üreticiler, Tayland, Endonezya ve Brezilya gibi ülkelerde yeni tesisler açma veya mevcut tesisleri genişletme planlarını duyurdu. BYD ve Volvo gibi markalar, Avrupa pazarına yönelik genişleme planlarını da hızla ilerletiyor. BYD’nin Macaristan’da bir fabrika kurması ve Türkiye’de yeni bir fabrika planlaması bu girişimlere örnek. Ayrıca, XPeng Motors ve Geely’nin üst segment EV markası Zeekr de üretimi yerelleştirme stratejileri üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM