Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) öncülüğünde devreye alınan Türkiye Endüstriyel Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformu (TIDIP) ile çelik, alüminyum, gübre ve çimento sektörlerinde karbonsuzlaştırmayı sağlayacak yatırımlara, 2030’a kadar 5 milyar euro finansman sağlanacağını bildirdi.
“AB’nin yeşil dönüşüm adımlarını dikkatle takip ediyoruz”
İklim değişikliğine karşı verilen mücadelenin önemli bir göstergesi olarak Paris Anlaşması’nı onayladıklarını belirten Kacır, “2053 Net Sıfır Emisyon Hedefimizi tüm dünyaya ilan ettik. 2053 net sıfır emisyon hedefimiz ve kalkınma önceliklerimiz doğrultusunda; sanayimizin tüm sektörlerinde yeşil dönüşümünü sağlayacak çalışmaları kamu kurumlarının koordinasyonu ile gerçekleştiriyoruz. Sanayimizin sürdürülebilirlik esaslı dönüşümü sürecinde; ülkemizin en büyük ticaret ortağı konumundaki Avrupa Birliği’nin yeşil dönüşüme yönelik attığı adımları da dikkatle takip ediyoruz. Özellikle de Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizmasının Avrupa değer zincirlerinin önemli bir parçası konumundaki Türk sanayii için bir tehdit değil aksine yeşil dönüşüm için önemli bir fırsat penceresi olduğu yaklaşımıyla hareket ediyoruz” dedi.
“Emisyon hedefi için 70 milyar $ yatırım ihtiyacımız var”
Türkiye’nin 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşabilmesi için; çelik sektöründe 31 milyar dolar, çimento sektöründe 30 milyar dolar, alüminyum ve gübre sektörlerinin her birinde de 5 milyar dolar; toplamda ise 70 milyar doların üzerinde yatırım ihtiyacı olduğunu öngördüklerini belirten Kacır, “Yatırım ihtiyacının niteliği ve büyüklüğü itibarıyla; Türk sanayisi ile uluslararası finans kuruluşlarının net sıfır emisyon hedefine yönelik çabalarını birleştirmek; ve bu kuruluşların finansal kaynakları, uzmanlığı ve bilgi birikiminden istifade eden çalışma modellerini oluşturmayı ve hayata geçirmeyi; sanayimizin yeşil dönüşümü başarıyla gerçekleştirmesinin anahtarı olarak görüyoruz. TIDIP Ortak Deklarasyonu’nu da bu bağlamda önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriyoruz. Bakanlığımızın ilk etapta Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası ve Uluslararası Finans Kurumu iş birliğinde oluşturduğu bu Platformla; Düşük Karbon Yol Haritaları kapsamında belirlenen yeşil dönüşüm yatırımları için 360 derece çözüm sunan kapsamlı bir mekanizmanın kurulmasını ve diğer uluslararası finans kuruluşları ve çok taraflı kalkınma bankalarının da kısa süre içerisinde Platforma dahil olarak bu yapıyı hızla güçlendirmesini hedefliyoruz” diye konuştu.
“2030’a kadar 5 milyar euro finansman sağlanmasını amaçlıyoruz”
Kurulan bu kapsamlı platformun dört temel önceliği bulunduğunun altını çizen Kacır, “Birincisi, sanayimizin uluslararası finansmana erişimini temin ederek yeşil dönüşüm yatırımlarını hızlandırmak. Bu platform aracılığıyla kamu kurumlarını, uluslararası finans kuruluşlarını, bankaları ve sanayi paydaşlarını bir araya getirecek öncelikli dört sektörde karbonsuzlaştırmayı sağlayacak yatırımlara 2030 yılına kadar 5 milyar euro finansman sağlanmasını amaçlıyoruz. Öngörümüz; sanayimizin bu finansman mekanizması sayesinde gerçekleştirilecek yatırımlarla, yılda 20 milyon ton yani ülkemizde bir yılda gerçekleştirilen karbon emisyonunun yüzde 3,6’sı oranında karbon azaltımı gerçekleştirmesi. Programın ikinci hedefi olarak da sektörel kapsamı genişletmeyi belirledik. Başlangıçta çelik, çimento, alüminyum ve gübre sektörlerini hedefleyen programın odağına; cam, seramik ve döküm gibi yeşil dönüşümde önemli rol oynayan diğer sektörleri de dahil edeceğiz. EBRD ve diğer paydaşlarla birlikte, TIDIP’e dahil etmeyi planladığımız sektörler için düşük karbon yol haritaları geliştirmek planlamamızın öncelikleri arasında” ifadelerini kullandı.
“Sanayimiz için düşük karbon yol haritaları hazırlanacak”
Üçüncü hedefin ise platformun yürütülen diğer iklim finansmanı ve yeşil dönüşüm programları ile tamamlayıcılığını sağlamak olduğunu belirten Kacır, “Bakanlığımız, TIDIP’i tamamlayan yeşil dönüşüm odaklı başka stratejik programlar- projeler üzerinde de diğer uluslararası finans kuruluşlarıyla birlikte çalışmakta. Önümüzdeki dönemde TIDIP’le yüksek sinerji oluşturacak yeni finansman kaynaklarını sanayicilerimizin erişimine sunacağız. Dördüncü ve son hedefimiz ise platformu destekleyecek teknik yardım mekanizmalarını hayata geçirmek. Teknik yardım mekanizmamız; Platform Tabanlı Danışmanlık ve Proje Tabanlı Danışmanlık şeklinde iki ana bileşenden oluşmakta. TIDIP paydaşları; sanayimize ve Bakanlığımıza gerekli izleme ve değerlendirme çerçevesi ile beraber teşvik mekanizmalarının geliştirilmesi için danışmanlık sağlayacaklar. Düşük karbon yol haritalarının, yatırım planlarının ve yeşil finans stratejilerinin geliştirilmesi için proje bazlı iş birlikleri oluşturacaktır. Türkiye Sanayi Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformunu ülkemiz sanayiinin 2053 Net Sıfır Emisyon Hedeflerimize yaklaştıracak tarihi bir adım olarak görüyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, platformun en yüksek potansiyeline ulaşmasını sağlamak için gerekli destek ve kaynakları her daim sunacağız” dedi.