Perşembe, Aralık 5, 2024

Kasım ayı ihracatı 22,3 milyar dolar

ihracat

Ocak-kasım dönemindeki 11 aylık ihracat 238,5 milyar dolar, son 12 aylık ihracat ise 261,5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti


Kasım ayı dış ticaret verileri Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe tarafından Ankara’da açıklandı. Türkiye’nin kasım ayı ihracatı 22,3 milyar dolar oldu. Ocak-Kasım dönemindeki 11 aylık ihracat 238,5 milyar dolar, son 12 aylık ihracat ise 261,5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çizdiği vizyon kapsamında yatırımı, üretimi, istihdamı ve ihracatı artırmayı, cari açığı sürdürülebilir şekilde azaltmayı hedeflediklerini aktaran Bolat, bu doğrultuda dengeli ekonomik büyüme ve refah artışı sağlamak üzere çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Bolat, ihracattaki artış ve ithalattaki düşüşün bir taraftan ekonomik büyümeye katkı verdiğini, diğer taraftan makro-finansal riskleri azaltarak enflasyonun düşürülmesi sürecini başarıyla desteklediğini bildirdi. Bu yılın 11 ayında mal ve hizmetler ihracatında artış ve ithalatta azalış olduğuna işaret eden Bolat, böylece dış ticaret ve cari işlemler açığının hızla azaltılması başarısına zorlu dünya ekonomik şartlar altında ulaştıklarını belirtti. Bolat, zorlu küresel konjonktüre rağmen Türkiye’nin kararlılıkla uyguladığı ekonomik programın olumlu sonuçlarını almaya devam ettiğini söyledi.

Gültepe, aylık ihracat verilerinin bu yıl dalgalı bir seyir izlediğini hatırlattı. 11 ayın yedisini artıda, kasımla birlikte dört ayı ekside tamamladıklarını bildiren Gültepe, şöyle devam etti: “Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre, kasım ayında 22,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,1 eksideyiz. Ocak-kasım dönemini kapsayan 11 aylık ihracatımız 238,5 milyar dolara, son 12 aylık ihracatımız ise 261,5 milyar dolara ulaştı. 11 aylık ihracatta yüzde 2,5, 12 aylık ihracatta yüzde 2,3 artıdayız. Hizmet ihracatında da dokuz aylık veriler elimizde. Dokuz aylık hizmet ihracatımız yüzde 7,4 artışla 86,4 milyar dolara ulaştı. Hizmet İhracatçıları Birliğimizin tahminine göre ekim ve kasım aylarında toplam 20,5 milyar dolarlık hizmet ihracatı gerçekleştirdik. Böylelikle, hizmet ihracatında 11 ayda 107 milyar doları aşacağımızı öngörüyoruz.”


17 sektör ihracatını artırdı, 9 sektörde düşüş yaşandı

Gültepe, “Mal ihracatımıza sektörler özelinde baktığımızda otomotiv, 3 milyar 240 milyon dolarla yine ilk sırada yer alıyor. Otomotivi, 2 milyar 540 milyon dolarla kimya, 1 milyar 490 milyon dolarla hazır giyim, 1 milyar 460 milyon dolarla elektrik-elektronik ve 1 milyar 260 milyon dolarla çelik takip ediyor. Geçen ay 17 sektörümüz ihracatını artırırken, 9 sektörümüzde düşüş yaşandı. Zeytin ve zeytinyağı yüzde 57 ile oransal olarak ihracatını en fazla artıran sektörümüz oldu. Fındıkta yüzde 38, savunma ve havacılıkta yüzde 32, su ürünleri ve hayvansal mamullerde yüzde 19, tütünde yüzde 17 ihracat artışı kaydettik. Mücevher ise yüzde 46 ile geçen ay oransal olarak ihracatı en çok daralan sektörümüz oldu. Firmaların yasal merkezini baz alan TİM verilerine göre geçen ay 47 ilimiz ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan beş ilimiz, İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara şeklinde sıralandı. Kasımda bin 306 firmamız ilk kez ihracat yaptı. Kilogram birim değerimiz geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11 artışla 1,37 dolara ulaşırken, parite nedeniyle 121,5 milyon dolarlık bir kaybımız oldu” ifadelerini kullandı


Kasımda AB ülkelerine 9,4 milyar dolarlık ihracat yapıldı

Gültepe, en çok ihracat yapılan ülkelerin Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Irak ve İtalya şeklinde sıralandığını bildirdi. 43 ülkede yüzde 50’nin, 96 ülkede yüzde 10’un üzerinde ihracat artışı kaydettiklerini anlatan Gültepe, “Genel tabloda ise 120 ülkeye ihracatımızı artırdık. En çok ihracat yaptığımız ülke grupları arasında Avrupa Birliği (AB), 9,4 milyar dolarla yine ilk sırada yer aldı” dedi.


“Engeller kaldırılırsa 280 milyar dolarlık hedefe koşabiliriz”

11 aylık ihracatta yüzde 2,5 artıda olduklarını belirten Gültepe, 2024 için aslında çok daha fazlasını arzu ettiklerini söyledi. Gültepe sözlerini şöyle noktaladı:  “2028 hedeflerimize ulaşabilmemiz için ihracatımızı her yıl çift haneli büyütebilmeliyiz. Ancak Avrupa başta olmak üzere küresel pazarlarda talebin yavaş seyretmesi bu yıl bize olumsuz yansıdı.Ama asıl sorun rekabetçiliğimizi kaybetmemizden kaynaklandı. Eğer rekabetçiliğimizi koruyabilseydik bugün burada çok farklı rakamları konuşuyor olabilirdik. Biz 2025’le birlikte bu sorunların aşılacağını umut ediyoruz. Hızımızı kesen engeller kaldırılırsa önümüzdeki yıl 280 milyar dolarlık hedefe emin adımlarla koşabiliriz.” 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM