Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bursa’nın Orhangazi ilçesindeki Hektaş Çiftliği’nde düzenlenen 3. Global Farm Summit (Çiftlik Zirvesi) etkinliğinin açılışında önemli açıklamalarda bulundu. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) tarafından organize edilen etkinlikte, Yumaklı tüm çiftçilerin 5 Aralık Dünya Toprak Günü’nü kutladı ve hayvancılık sektöründeki güncel gelişmeleri değerlendirdi.
Son dönemde anaç hayvan sayısını artırmakla ilgili yoğun çaba içinde olduklarını anlatan Yumaklı, yoğun görüşmeler sonucunda 8 kanatlı eti işleme tesisinin Avrupa Birliği’ne (AB) ihracat onayı aldığını açıkladı.
Yumaklı, “Kendi besi danasını üreten besi işletmelerinin kurulumunu özendirmek için Et ve Süt Kurumu ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arasında bir proje başlatıldı ve şu anda hayata geçti. Bunu bir örnek, model olarak ortaya koymak istiyoruz. Çok yakında artık özellikle sayıların 50 binlere yakın dönemde bunun etkisini bütün Türkiye’de hissetmiş olacağız. Bakım ve beslemesi elbette süt sığırcılığına nazaran nispeten daha kolay olan etçi damızlık işletmelerin sayısını artırmayı hedefliyoruz. Bütün amacımız üreticilerimize uygun maliyetli hayvan temin etmek, tüketicilerimizin de uygun fiyatta hayvansal ürünleri tüketmeleri ve erişmelerini sağlamak. Bütün bunları yaparken önümüzdeki 3 yıl hem bitkisel üretimde hem hayvansal üretimde üreticilerimizin önünü görebilmesini sağlamak amacındaydık ve bunu açıkladık. Bundan sonraki dönemde şöyle bir şey düşünülmeyecek. Ya acaba önümüzdeki sene bu politika değişir mi? Hayır değişmeyecek. Bunun da buradan garantisini vermek istiyorum” diye konuştu.
Hayvancılığa 2025’te 27,6 milyar TL destek
Bakan Yumaklı, Türkiye’nin tarımsal üretimde son 21 yılın 17’sinde büyüme kaydettiğini belirtti. Gelecekte bu sektörün daha da büyümesi gerektiğini vurgulayan Yumaklı, “Bu sadece bir dilek değil, bir zorunluluk. Risklere karşı sektörü koruyacak yöntemler geliştirmeye devam ediyoruz” dedi. Hayvancılığa son 22 yılda 328 milyar TL destek sağladıklarını açıklayan Yumaklı, 2025’te bu desteğin 27,6 milyar TL olacağını duyurdu. Ayrıca Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında 2006’dan bu yana hayvancılık için ödenen miktarın yaklaşık 17 milyar TL olduğunu hatırlattı.
“Hayvancılıkta verimlilik ve kalite önceliğimiz”
Bakan Yumaklı, Türkiye’nin büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığında Avrupa’da birinci sırada, süt üretiminde ise Avrupa’da ikinci sırada yer aldığını belirtti. Hayvan başına süt verimini 5 yıl içinde 3 kat artırmayı ve karkas et verimini 380 kilograma çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Süt ürünler mayalarında dışa bağımlılık son bulacak
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı araştırma enstitülerinde geliştirilen ve patent başvurusu yapılan ilk yoğurt formülasyonunun 3. Global Farm Summit etkinliğinde tanıtılacağını aktaran Yumaklı, “3 yıllık bir çalışma ürünü. Bizim Anadolu’nun bir yiyeceği yoğurt. Bize mal olmuş, bütün dünyada da aynı isimle anılan bu ürünün Anadolu’nun farklı yörelerinden toplanıp izole edilmiş olan yerli ve milli yoğurt mayalarından elde edildiğini söylemek istiyorum. Patent süreci tamamlandığında bu formülasyonların ticarileşmesi için girişimcilerimizin hizmetine sunulmuş olacak. Böylece süt ürünleri mayalarında dışa bağımlılığımız tamamen sona erecek” ifadesini kullandı.