Pazartesi, Mayıs 19, 2025

“Karbonsuzlaşma projelerine 71 milyar dolarlık yatırım yapılacak”

Mehmet Fatih Kacır, “Hedefimiz, planlı sanayi alanlarının ülke genelindeki payını yüzde 1’e yükseltmek” dedi


Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kurum ve kuruluşların 2025 yılı bütçesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, son 1 yılda 11 OSB, 7 Endüstri Bölgesi, 5 sanayi alanı ilan ettiklerini dile getirdi. Kacır, 33 OSB genişleme alanıyla birlikte 106 milyon metrekare yeni yatırım alanı oluşturduklarını söyledi. Kacır, hedeflerinin planlı sanayi alanlarının ülke genelindeki payını yüzde 1’e yükseltmek olduğunu belirterek, “Raylı sistemlerle limanlara bağlanmış, kümelenme anlayışıyla verimlilik, yeşil yatırımlarla sürdürülebilirlik esaslı kurulmuş OSB’ler ve endüstri bölgeleri Türkiye’nin üretim gücünün yükselmesinde çarpan etkisi oluşturmaya devam edecek. Sürdürülebilir, verimli ve çevreci bir üretim altyapısı kuruyoruz. Bu anlayışla, alüminyum, çelik, gübre, çimento sektörleri için Düşük Karbonlu Yol Haritalarımızı hazırladık. Bu 4 sektörde karbonsuzlaşma projeleri için 2053 yılına dek 71 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı öngörüyoruz” dedi.


“Bir uzay limanı kuracağız”

Kacır, Milli Uzay Programı doğrultusunda Türk astronotlar Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever’in uzayda yaptığı bilimsel çalışmaları anlattı. Yörünge uydu sistemlerinde kabiliyetleri geliştirdiklerini belirten Kacır, “Aya erişebilen sayılı ülkeler arasına girmemizi sağlayacak Ay Araştırma Programı’nda yörüngeler arası transferde kullanacağımız milli hibrit roket motorumuz, 20 ateşleme testini başarıyla tamamladı. Fırlatma roketleri geliştirmeye yönelik projelerimize devam edecek ve 2030’a dek uluslararası iş birlikleriyle bir uzay limanı kuracağız. Uzay sanayimizi geliştirecek adımlarla küresel uzay ekonomisinden aldığımız payı artıracağız” şeklinde konuştu.


“Demir-çelik ihracatı 27 milyar dolara çıktı”

Türkiye’yi dünya sahnesinde hak ettiği konuma taşıyan büyük başarılara imza attıklarını belirten Kacır, sanayi sektörlerinde üretim ve ihracat rekorları kırdıklarına işaret etti. Kacır, otomotiv, beyaz eşya ve çelik üretiminin 16,5 milyon tondan 34 milyon tona yükseldiğini ve demir-çelik ihracatının 3,5 milyar dolardan 27 milyar dolara çıktığını vurgulayarak, “Yeşil dönüşüm yatırımlarıyla karbon ayak izinin azaltılması ve sanayimiz için kritik öneme haiz paslanmaz çelik üretimi yatırımının ülkemize kazandırılması öncelikli hedefimiz” ifadelerini kullandı.


“İhracat tekstil ve hazır giyimde 33 milyar dolara yükseldi”

İhracatın tekstil ve hazır giyimde 12 milyar dolardan 33 milyar dolara, mobilyada 291 milyon dolardan 4,5 milyar dolara, deri ürünlerinde 644 milyon dolardan 2,1 milyar dolara yükseldiğini belirten Kacır, tasarım ve markalaşmayla bu sektörlerde yeni başarı hikayeleri yazmaya devam edeceklerini söyledi. “Tüm sektörlerde imalat sanayisinin yıllık ihracatını 34 milyar dolardan 241 milyar dolara yükselttik” diyen Kacır, son 22 yılda imalat sanayi katma değerinde dünyadaki paylarının yüzde 0,7’den 1,33’e ulaştığına işaret etti. Kacır, ihracatın dünyadaki payının yüzde 0,55’ten 1,07’ye yükseldiğini ve OECD ülkeleri arasında sanayi üretimi artışında Türkiye’nin ilk sırada geldiğini vurguladı.


“Dünyanın en gelişmiş İHA’larını, SİHA’larını ürettik”

Türkiye’nin, Çin’den sonra Orta Avrupa’ya kadar uzanan kuşakta en fazla ürünü rekabetçi şekilde en fazla ülkeye ihraç edebilen ülke olduğunu aktaran Kacır, “Vakit şimdi Milli Teknoloji Hamlesi ile ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızı tahkim etme, Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine taşıma vaktidir. Bu hamlenin öncüsü, savunma sanayimizdir. Türkiye’ye İnsansız Hava Aracı (İHA) vermediler, dünyanın en gelişmiş İHA’larını, SİHA’larını ürettik. Herkes bilsin ki hangi alanda, gizli açık ambargo konuluyorsa, Türkiye o alanda daha büyük işler yapacak. Hangi sistemler Türkiye’den esirgeniyor, hangi ürünler Türkiye’ye verilmiyorsa, Türkiye daha iyilerini kendi imkanlarıyla geliştirecek, üretecek. Savunma sanayisindeki üretim kabiliyetimiz, yalnızca Türkiye’nin değil, dost ülkelerin de ihtiyaçlarını karşılayan çözümlerin geliştirilmesini sağlıyor” şeklinde konuştu.


Savunma ve havacılık ihracatı bu yıl 6,5 milyar dolara erişti”

2002’de 250 milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatının bu yıl 6,5 milyar dolara eriştiğini anlatan Kacır, “Daha hızlı ve daha ileri menzile gidebilecek füzeler geliştirmek, elektronik harp kabiliyetlerimizi yükseltmek, katmanlı hava savunma sistemlerimizin her türlü tehdide cevap vermesini sağlayacak Çelik Kubbe projesini tamamlamak, havada, karada, denizlerde insansız sistemlerimizin yetkinliklerini geliştirmek ve uzaya bağımsız erişebilmek için daha çok çalışacağız. Hiç kimsenin, Türkiye’ye zarar vermeyi aklının ucundan dahi geçiremeyeceği bir caydırıcılık seviyesine mutlaka ulaşacağız” dedi.


“9 bin 988 TÜBİTAK projesine 9 milyar TL destek”

Kacır, TÜBİTAK eliyle bu yıl 186 üniversite ve 2 bin 769 firmanın 9 bin 988 projesine 9 milyar TL destek sağladıklarını belirterek, 22 yılda teşvikleri neticesinde yıllık Ar-Ge harcamalarının 1,2 milyar dolardan 16,1 milyar dolara, Ar-Ge personeli sayısının da 29 binden 291 bine çıktığını ifade etti.


“10 bin 487 yatırım için teşvik belgesi düzenledik”

Yerli patent başvurularında dünyada 12’nci, marka başvurularında 6’ncı, tasarım başvurularında ise 2’nci sırada olduklarını vurgulayan Kacır, “Orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin yıllık ihracatı 10 milyar dolardan 97 milyar dolara yükseldi. Bu yılın 11 ayında 10 bin 487 yatırım için teşvik belgesi düzenledik, 227 bin istihdamın önünü açtık” dedi.


“1,5 yılda 45 bin TOGG sahipleriyle buluştu”

Hedeflerinin, otomotiv sektörünün yeni mobilite ekosistemine dönüşümünde ülkeyi liderliğe taşımak olduğunun altını çizen Kacır, “Bunun en önemli adımını, Türkiye’nin otomobili TOGG ile attık. 1,5 yılda 45 bin TOGG sahipleriyle buluştu. TOGG’u güçlü şekilde desteklemeye, TOGG’un uluslararası ölçekte rekabetçiliğini sağlayacak adımlar atmaya devam edeceğiz. Elektrikli otomobillere ve yeni teknolojilere yönelik gösterdiğimiz kararlılık, Ford, Toyota, Renault gibi birçok küresel markanın yeni nesil araç üretimlerini Türkiye’ye taşımasının önünü açtı. Aynı zamanda daha önce ülkemizde üretim gerçekleştirmeyen otomotiv markaları için ülkemizi çekim merkezi haline getirdi. Hedefimiz, yılda en az 1 milyon elektrikli araç üretim kapasitesine hızla ulaşmak” diye konuştu.


“HIT-30 programında 5 milyar dolarlık destek”

Halihazırda savunma sanayisinin ihtiyaç duyduğu çiplerde tasarım ve yerli üretim kabiliyetine sahip olduklarını belirten Kacır, “Önümüzdeki dönemde yeni bir çip üretim tesisiyle savunma, otomotiv, beyaz eşya gibi endüstrilerde kullanılacak sensörlerin tasarım ve imalatını ülkemizde gerçekleştireceğiz. HIT-30 programında çip çağrısıyla da 65 nanometre ve daha ileri teknolojide yatırımlar için 5 milyar dolarlık destek sağlayacağız” dedi.


“Afet bölgesindeki illerimizde 76 milyon TL kaynak sağladık”

Deprem bölgesinde yeniden ihya ve inşa çalışmalarının hız kesmeden sürdürüldüğünü vurgulayan Kacır, “6 Şubat depremlerinden bu yana, afet bölgesindeki illerimizde 15 OSB ve 16 Sanayi Sitesi projesi için 10 milyar 76 milyon TL kaynak sağladık. Kalkınma ajanslarımız ve bölge kalkınma idarelerimiz eliyle afet illerimizde gerçekleştirilen 282 projeye 2,9 milyar lira destekte bulunduk. Depremden yoğun olarak etkilenen 65 ilçemizde gerçekleştirilen yatırımları, en üst seviyede yatırım teşvikleriyle destekliyoruz. Bu kapsamda 204 milyar lira yatırım büyüklüğüne sahip, 52 bin 861 kişiye istihdam sağlayacak 1120 yatırım için teşvik belgesi düzenledik. Deprem felaketinden etkilenen 57 bin 155 KOBİ’ye KOSGEB eliyle 18,6 milyar lira kaynak sağladık” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM