Faiz indiriminin ardından iş dünyası temsilcileri, bu kararın finansman maliyetlerine de yansımasını bekliyor
İş dünyası temsilcileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yılın son faiz kararında politika faizini 250 baz puan indirerek yüzde 47,5 seviyesine çekmesi iş dünyasını oldukça memnun etti. Bu kararın finansman maliyetlerine de yansımasını bekliyor.
Hisarcıklıoğlu: Şimdi sıra bankalarda
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Merkez Bankası’nın politika faizini indirmesinin ardından sıranın bankalara geldiğini söyledi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Hisarcıklıoğlu, “Merkez Bankası yaklaşık iki yıl aradan sonra politika faizini 250 baz puan düşürerek yüzde 47,50’ye çekti. Şimdi sıra bankalarda. Bu indirimi öncelikli olarak KOBİ kredi faizlerine yansıtmalarını, üretime ve istihdama destek olmalarını bekliyoruz” dedi.
Baran: Reel sektöre ilave destekler gerekli
Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran,Merkez Bankası’nın politika faizinde 250 baz puan indirime gitmesinin, 2025 yılı beklentileri açısından umut verici olduğunu belirterek, “2025 yılının ilk yarısında, faiz indirimlerinin piyasalara doğrudan olumlu etkisi olmasa bile de, finansmana erişimi kolaylaştırma yönünde önemli bir aşama kaydedilmiş oldu. Faiz indiriminin, ticaret, yatırım, üretim ve istihdamı canlandıracak şekilde devam etmesini temenni ediyor, bu süreçte bankaların da kredi faizlerini indirerek, KOBİ’lerimiz başta olmak üzere, reel sektöre destek olmalarını bekliyoruz” diye konuştu.
Eskinazi: Faiz indirim kararı çekilen acıların azalacağının işareti
Faiz indirim kararını 2023 yılı haziran ayından beri uygulanan yeni ekonomik modelin meyvesi olarak nitelendiren, 6 yıldır Türk halkının çektiği acıların azalacağının sinyali olarak tanımlayan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan dezenflasyon sürecinin gidişatına göre 2025 yılında faiz oranlarını enflasyon hedefi olan yüzde 21 bandına çekecek adımların atılmasını beklediklerini dile getirdi.
Kestelli: İyileşme belirginleşti
Ekonomide yıllar süren makro istikrarsızlık döneminin ardından geçen yıl girdiğimiz rasyonelleşme yolunda önemli mesafe kat edildiğini vurgulayan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Temmuzdan bu yana ekonomik program olumlu sonuçlar veriyor. Para politikası sayesinde enflasyon düşme eğiliminde. Cari açık hızla daralıyor. Yıllık cari açığın 10 milyar doların altına inmiş olması, enflasyon ve kur açısından umut verici. Cari açık daralırken döviz rezervleri artıyor. Kredi notumuz ve ülke risk primimizdeki iyileşme belirginleşti. 2025 yılında, enflasyonla mücadeleye kamunun ikna edici bir tasarruf inisiyatifiyle katkı vermesi, para politikasıyla doğru yönde atılmış adımların yapısal reformlarla desteklenmesi ve kayıt dışı ekonominin ortadan kaldırılması çok önemli” ifadelerini kullandı.
Kavak: Ticaret savaşları ve jeopolitik gerilimler ön planda
Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yusuf Kavak, ticaret savaşlarının, para politikaları ve jeopolitik gelişmelerin önüne geçebileceğine işaret eden Kavak, arz kaynaklı enflasyon risklerinin, pandemi ve ticaret savaşlarında olduğu gibi, merkez bankalarının müdahalesini zorlaştırabileceğini söyledi. Ayrıca, Çin ekonomisinin emlak sektörü ve elektrikli araç gibi stratejik alanlardaki teşvik politikalarının önemine dikkat çeken Kavak, TCMB’nin yıl boyunca toplamda 20 puanlık faiz indirimi yapabileceğini belirterek, bu süreçte maliye, tarım ve ticaret politikalarının da kritik rol oynayacağını ifade etti.