Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Genel Başkanı Mahmut Arslan, Konya’da düzenlediği basın toplantısında Türkiye çalışma hayatı ve dünyada yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kayıtlı çalışanlar ve işletmelerin Türkiye’nin vergi yükünü taşıdığını ifade eden Arslan, “En düşük gelirli kesimler bile dolaylı vergilerle büyük bir yük altına girerken, yüksek gelirli grupların teşvikler ve istisnalarla vergiden muaf tutulduğu bir sistem adaletli olamaz. Çalışanlar ülkenin ekonomik yükünü taşırken, zenginleşen küçük bir kesim servetlerine servet katıyor” dedi.
“Emekçilerin hakları için mücadeleye devam”
Türkiye’nin ekonomik büyümesine rağmen emekçilerin bu büyümeden yeterince pay alamadığını ifade eden Arslan, Türkiye’nin 2023 yılında kişi başına düşen milli gelirini 10 bin dolardan 13 bin dolara, 2024 yılında ise 15 bin dolara çıkarmasının beklendiğini ifade eden Arslan, bu büyümenin çalışanlara yansımadığını söyledi. HAK-İŞ olarak, emekçilerin haklarını savunmak için mücadeleye devam edeceklerini dile getirerek, “Bu ülkenin büyümesinden emekçiler de hak ettikleri payı almalı. Türkiye’nin geleceği, ekonomik adaletin sağlanmasına bağlıdır” diye konuştu.
OECD ve Avrupa Birliği ülkeleriyle yapılan kıyaslamalara dikkat çeken Arslan, “OECD ülkelerinde çalışanların milli gelirden aldığı pay yüzde 50’ye yakınken, Avrupa Birliği ülkelerinde bu oran yüzde 60-65 seviyesinde. Türkiye’de ise bu oran yüzde 25’e düşmüş durumda. Pandemi, deprem ve çevremizdeki savaşların yarattığı mali yükler nedeniyle çalışanların milli gelirden aldığı pay son yıllarda yüzde 30’dan yüzde 25’e geriledi. Bu, OECD ortalamasının yarısı ve Avrupa Birliği’nin üçte biri seviyesindedir” dedi.
“Türkiye bölgesel güç olma yolunda ilerliyor”
Arslan, Türkiye’nin gelir dağılımındaki adaletsizlik, vergi sistemi ve çalışanların karşı karşıya kaldığı sorunlarla ilgili de görüşlerine dile getirdi. Türkiye’nin büyüyen bir ekonomi olarak bölgesel güç olma yolunda ilerlediğini de belirten Arslan, çalışanların bu büyümeden yeterince faydalanamadığını söyledi.
“Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısı değişmeli”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, asgari ücret tespit komisyonunun mevcut yapısının demokratik olmadığını ve bu yapının değiştirilmesi gerektiğini belirterek, “Komisyonun yapısı 1970’lerden kalma ve demokratik değil. Bu yapı, çoğunlukçu bir sistemle çalışıyor. İşveren ve hükümet bir araya geldiğinde karar zaten alınmış oluyor. İşçilerin burada figüran olarak yer alması, çalışanlara büyük bir haksızlık. Batı Avrupa’da asgari ücret, bir minimum ücrettir ve istisnai olarak uygulanır. Çalışanların yüzde 3-4’ü bu ücreti alır. Türkiye’de ise asgari ücret bir geçim ücreti haline gelmiş durumda. Çalışanların yaklaşık yüzde 50’si asgari ücretle çalışıyor. Bu, asgari ücret değil; geçim ücretidir. Asgari ücretin, bir geçim ücreti yerine minimum ücret olarak düzenlenmesi ve çalışanların daha iyi koşullarda yaşam sürdürebilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır” ifadesinde bulundu.