Cuma, Ocak 10, 2025

Genç kadın istihdamı artacak, kent değerleri korunacak 

Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınmada Kadın Derneği’nin (USKD) hazırladığı Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi, Yaşar Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırmaları Merkezi (YUKAM) ile Kadın Yönetmenler Derneği’nin katkılarıyla yaşama geçirilen “Sürdürülebilir Kalkınmada Kültürel Mirasına Sahip Çıkan Genç Kadınlar” projesi lansman toplantısı İzmir Kültür Sanat Fabrikası’nda gerçekleştirildi.

USKD Yönetim Kurulu Başkanı Ayla Alkan, törende yaptığı konuşmada “İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nce onaylanan projemizle, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda genç kadınları istihdam sürecine kazandırmaşı, kentin kültürel değer ve zenginliklerini gelecek nesillere taşımayı amaçlıyoruz” dedi.

Kadın istihdamını artıracak ve kentin değerlerini koruyacak proje hakkında bilgi veren Alkan, “Bu proje, İzmir’in eşsiz kültürel zenginliklerini korumak ve tanıtmak için önemli bir adım olmanın ötesinde, genç kadınların toplumsal hayatta daha güçlü bir yer edinmesini sağlayacak bir platform sunmaktadır. Projemiz 19 – 29 yaş arası ne eğitim ne öğretim ne de istihdamda olan (NEET) kadın katılımcılarla gerçekleştirilecek olup, 5 USKD üyesi genç kadın da onlarla birlikte projeyi yürüteceklerdir. 1 yıllık bir süreç içinde tamamlanacak proje boyunca NEET genç kadınlar, sosyal medya kullanımı, içerik üretimi, hikaye anlatımı, editörlük, fotoğrafçılık ve video hazırlama gibi çeşitli alanlarda uzman eğiticilerden eğitim alacaklar, bu sayede sadece kişisel becerilerini geliştirmekle kalmayacak, aynı zamanda İzmir’in kültürel değerlerini dijital dünyada etkili bir şekilde anlatacak ve bu değerlerin korunmasına katkı sunacaklar. Böylece istihdam alanında da yetkinlik sahibi olacaklar, projede aldıkları eğitimler ve sonunda düzenleyeceğimiz sertifika iş bulma süreçlerine de katkıda bulunacaktır” diye konuştu.


18-29 yaş arası NEET kadınların oranı yüzde 50 

TÜİK verilerine göre Türkiye’deki 18-29 yaş arası ne eğitim ne istihdamda yer alan (NEET) gençlerin sayısı 5 milyon 298 bin iken bu yaş grubundaki NEET kadınların sayısının 3 milyon 554 bin olduğuna dikkat çeken Ayla Alkan, “Ülkemizde 18-29 yaş arasındaki NEET gençlerin oranı yüzde 34,7. Türkiye’de 18-29 yaş grubunda NEET kadınların oranı yüzde 50,5 iken bu oran aynı yaş grubundaki erkekler için yüzde 24,4’tür. Bu veriler Türkiye’de 18-29 yaş arasındaki her iki kadından birinin NEET sınıfında olduğunu gösteriyor.15-24 yaş aralığında olan, mesleki ve teknik eğitim kurumlarından son 2 yılda mezun olmuş kadınlar arasında iş aramayı bırakmış olanların sayısının 1 milyonu geçtiği tahmin ediliyor. Yine istatistikler kadınlarla erkekler arasında NEET grubunda olma oranları (yüzdeleri) arasında 16 puanlık bir farkın olduğunu ortaya koymaktadır. Biz de projemizi NEET kadınların önünü açacak, onların toplumsal yaşama ve ekonomiye doğrudan katılımlarını sağlayacak ve dijitalleşen çağa uygun istihdam yeteneklerini geliştirmelerine katkıda bulunacak bir perspektifle hazırladık” diye konuştu.


Kadınlar kültürel değerlerin güçlü anlatıcıları olacak

USKD Yönetim Kurulu Başkanı Ayla Alkan, “Her bir kadın, kendi ilgi alanlarına göre seçtikleri bir kültürel değeri, bir tarihi mekanı, geleneksel bir el sanatını ya da İzmir’e özgü benzersiz bir yaşam biçimini anlatacak bir video hazırlayacak. Bu videolar, hem şehrimizi hem de kültürümüzü dünyaya tanıtacak önemli birer dijital belge olarak geleceğe ışık tutacak. Projemizin sonunda, dereceye giren projeler ödüllendirilecek ve kazananlar, İzmir’in kültürel değerlerinin en güçlü anlatıcıları olarak seslerini duyuracak. Ayrıca, projede dereceye giren video çalışmaları, İzmir’in kültürel değerlerine duyulan farkındalığı artıracak ve bu değerlerin nesiller boyu yaşatılmasını sağlayacak. Bu bağlamda, projemiz, hem kadınlarımızın toplumsal hayatta güçlenmesini hem de kültürel mirasımızın korunmasını amaçlayan çok önemli bir işbirliğini temsil etmektedir. İzmirimizin sürdürülebilir kalkınması için de önemli bir katkı sağlayacaktır” diye konuştu.


İzmir’in kültürüne hep birlikte sahip çıkacağız

İzmir’in kültürüne sahip çıkan ve bu kültürü dünyaya anlatan bir toplum oluşturmak için hep birlikte çalışmaktan ötürü ayrı bir heyecan yaşadıklarını da vurgulayan Alkan, sözlerine şöyle devam etti: “İzmirimizin 8 bin 500 yıllık hikayesini geleceğe taşımak, ne eğitimde ne öğretimde ne de istihdamda olan genç kadınlarımızın yaşamına yeni ufuklar açmak ve henüz çok yeni olan bir iş kadınları derneğinin sürdürülebilirlik yolunda ilk adımlarını atmasına önderlik etmek, USKD’nin yolculuğunda geleceğe bırakacağımız en önemli değerler olacaktır. Bugün burada Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının pek çok maddesine hizmet eden bir projeyi gerçekleştiriyor; en önemlisi Madde 17: amaçlar için ortaklıklar hedefi için de hep birlikte bir adım atıyoruz.”

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM