2025 İhracat Eylem Planı’nı kapsamında DFİF, destek mekanizması, hizmet ihracatı, ticaret diplomasisi, gümrük tedbirleri,finansman başlıkları kapsamında çalışmalar yürütülecek
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İhracatta 2025 Yılı Eylem Planı’nı açıkladı. Toplantıda yaptığı konuşmada Bolat, 77 eylemle somut adımlar atacaklarını belirtti. Bolat, önümüzdeki dönem için ihracatın finansman maliyetlerinde düşüş olacağı yönünde açıklamalarda bulunurken, ihracatçıya yeşil pasaport, ihracatın finansmanı konusunda da açıklamalarda bulundu. Bolat, “2024 yılında 48,7 milyar dolarlık ihracat desteği sağlayan Türk Eximbank, 2025 yılında 50 milyar dolar ihracat desteği hedeflemektedir” dedi.
İhracatta 2025 Yılı Eylem Planı’nın 77 eylem maddesinden oluştuğunu vurgulayan Bolat, “Mal ve hizmet ihracatını artıracak yeni destek mekanizmaları, projeler ticaret diplomasinin güçlendirilmesi, gümrük süreçlerinin kolaylaştırılması ve ihracat finansmanının hem kaynak olarak hem maliyet olarak uygun hale getirilmesini kapsayan 77 eylem maddesinden oluşan bir 2025 İhracat Eylem Planı’nı açıkladık. Bunun birinci maddesi, Ticaret Bakanlığı olarak ihracatçılara verdiğimiz Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) desteklerinden oluşuyor. İkincisi, özellikle mal ihracatına yönelik faaliyetlerden oluşuyor, destek mekanizmaları, iyileştirmeler, yeni projeler var. Üçüncüsü, hizmet ihracatına yönelik faaliyetler ve destekler. Dördüncüsü, ticaret diplomasisi. Çok taraflı bölgesel ve ikili ilişkiler yapacağımız bu temaslar. Beşincisi, ihracatı kolaylaştırmak amacıyla gümrüklerde alacağımız tedbirler. Altıncısı da ihracat finansmanı için 18 eylem maddesinden oluşuyor” diye konuştu.
İhracat hedeflerine destek olacak adımlar
2025 yılında ihracat ve ihracatçıya sağlanacak destekleri açıklayan Bolat, “2025 yılı için destek bütçemizi yaklaşık 33 milyar TL’ye (25,5 milyar TL mal ihracatı, 7,3 milyar TL hizmet ihracatı) çıkardık ve bu yıl toplamda 27 bin 700 mal ve hizmet ihracatçımızı desteklemeyi planlıyoruz. 2024 yılında 48,7 milyar dolarlık ihracat desteği sağlayan Türk Eximbank, 2025 yılında 50 milyar dolar ihracat desteği hedefliyoruz. 2024 yılında İhracat Geliştirme A.Ş. (İGE) aracılığıyla 93,3 milyar TL krediye 83,1 milyar TL (31.12.2024 tarihi itibarıyla) kefalet imkânı sunarak ihracatçılarımıza önemli bir finansman kaynağı sağladık. 2025 yılında ise İGE’nin açıklayacağı yeni kefalet destek paketleriyle toplamda 70 milyar TL’lik bir kapasite artışının sağlanması ve yıl sonunda kümülatif olarak 160 milyar TL’lik kredi kefalet desteği sunulması planlıyoruz” dedi.
2025’de 269 ticaret heyeti programı yapılacak
2025’de 269 ticaret heyeti programı yapacaklarını, 85 alım heyeti organizasyonu gerçekleştireceklerini belirten Bolat, “65 yurt içi fuara, 330 yurt dışı fuara, bin 650 bireysel fuar katılımı destekleriyle ihracatçılarımızın yanında olacağız. 50 adet UR-GE projesini hayata geçireceğiz ve küresel tedarik zinciri (KTZ) programı çerçevesinde 40 adet yeni KTZ projesini hayata geçireceğiz. 12 bin adet de pazara giriş belgesine yönelik yeni ve genç ihracatçılara destek vereceğiz. Bunun dışında 61 yeni şirketin 63 markasını da bunları şu anda projelendirilen başvurular kapsamında bu rakamları veriyorum, marka ve Turquality kapsamına alacağız. Böylece yeni 61 şirket ve 63 markayla birlikte toplamda 355 şirketin 380 markasını desteklemeyi hedefliyoruz. Bu yıl 8 bin 500 yeni ihracatçımıza yeşil pasaport vermeyi, bilgilendirme faaliyetlerimizde 30 bin kişinin katılmasını hedefliyoruz. Yurt dışındaki ticaret ataşelerimiz ve ticaret müşavirlerimizle bilgilendirme faaliyetlerini eksiksiz sürdüreceğiz. Bunun yanında teknoloji ve yeni pazar odaklı faiz ve kar payı desteğimizi de ihracatçılarımızla buluşturacağız” diye konuştu.
“Enflasyonda birkaç ay içinde %30’lu rakamları konuşuyor olacağız”
Geçen yıl 375 milyar dolarlık mal ve hizmet ihracatı sağladıklarını, mal ihracatında yüzde 2,5’lik artışla 262 milyar dolara ulaştıklarını ve Cumhuriyet rekorunu kırdıklarını ifade eden Bolat, “Mal ithalatında da yüzde 5’e yakın azalışla 344,1 milyar dolara geriledik. Böylece dış ticaret açığımızı 82,2 milyar dolara geriletmiş olduk. Bu önemli bir hamle çünkü 2023’te 106,4 milyar dolardı. Toplamda dış ticaret açığımızı 24,2 milyar dolar azalttık. İhracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 76,1 seviyesinde gerçekleşti. Orada da 5,5 puanlık artış sağladık” ifadelerini kullandı. Enflasyondaki gerilemeye işaret eden Bolat, enflasyonun yokuş aşağı inmeye başladığını belirtti. Bolat, “İnşallah birkaç ay içinde yüzde 30’lu rakamları TÜFE enflasyonunda konuşuyor olacağız. Yani yüzde 40’ın altına gerileyeceğiz. Yıl sonunda da hedef biliyorsunuz yüzde 21 TÜFE enflasyonu. Fiyatlamada istikrar sağlandıkça büyüme hızı artacaktır” ifadelerini kullandı.
“Eximbank ve Türk Ticaret Bankası’nın, destekleri ümitlerimizi artırıyor”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, bu yılın ilk 3-4 ayında zorlukların devam edeceğini, bu sürecin maksimum 6 ay sürebileceğini kaydederek, yılın ikinci yarısında ihracattaki artışın hızlanacağını söyledi. Ticaret Bakanlığı’nın, ihracatçılara sunduğu desteklere işaret eden Gültepe, bu desteklerle birlikte diğer bakanlıkların da gelecek dönemde ihracata öncelik vereceğini düşündüklerini anlattı. Gültepe, TİM olarak, bütün birlikler ve STK’lar ile işbirliği yaptıklarını ve ortak akılla beraber çalışmayı sürdüreceklerini belirterek, “Özellikle son 1,5 yıl içerisinde Eximbank ve Türk Ticaret Bankasının verdiği destekler finans konusunda ümitlerimizi artırıyor” dedi.