Salı, Şubat 4, 2025

HAK-İŞ: ‘Asgari Ücret Sempozyumu’ düzenleyeceğiz

Arslan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu yapısının katılımcılıktan ve çoğulculuktan uzak olduğunu belirtti

Hak İşçileri Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Genel Başkanı Mahmut Arslan , Türkiye’de çalışanların neredeyse iki maaşını vergi olarak ödediğini belirtti. Arslan, emeklilerin dahi asgari ücret almadığı ve vergilerin çalışanların üzerine yüklendiği bir dönemde Türkiye’nin yeni bir sosyal restorasyona ihtiyaç duyduğunu ifade etti.  Şubat ayında HAK-İŞ’in Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun nasıl olması gerektiğine ilişkin bir sempozyum düzenleneceğinin bilgisini veren Arslan, sempozyumda konunun derinlemesine inceleneceğini ve dünyadaki iyi uygulama örneklerinin de masaya yatırılacağını belirtti.


“Sağlıklı bir asgari ücretin çıkmayacağını biliyorduk”

Asgari ücret tespit komisyonu yapısının Türk endüstriyel ilişkiler sistemine yakışmayan, katılımcılıktan ve çoğulculuktan uzak olmasından dolayı sağlıklı bir asgari ücretin çıkamayacağını belirterek “Her yıl aralık ayında gerçekleşen tiyatronun birer figüranı olmaktan artık usandık. Bu asgari ücret tespit komisyonunun yapısından Türkiye’nin ihtiyacı olan bir asgari ücreti ne yazık ki çıkarmak mümkün değil. HAK-İş’in çabaları komisyonda yer almak ve diğerlerini saf dışı bırakmak için değil, O komisyonu demokratik, çağdaş, uzlaşmayı esas alan, katılımcı bir noktaya getirelim, asgari ücreti sağlıklı bir şekilde tespit edelim gayretinin, çabasının ürünüdür bizim itirazlarımız” diye anlattı.


“Asgari ücrette yeni bir düzenleme bekliyoruz”

Türkiye’de asgari ücret konusunda sorunlar yaşanmasına neden olan önemli bir diğer konunun, asgari ücretin bir geçim ücretine dönüşmesinden kaynaklığını dile getiren Arslan, batıda asgari ücretle çalışanların oranının yüzde 10’u geçmediğini ülkemizde bu oranın yüzde 50 olduğuna dikkat çekti. Arslan, “1 Ocaktan geçerli olacak asgari ücretin beklentileri karşılamaktan çok uzak ve enflasyonun bile altında belirlenmiş olması bizi hem üzdü hem de önümüzdeki dönemler için tedirgin etti. O nedenle önümüzdeki aylarda inanıyorum ki talepler de bu doğrultuda, asgari ücrette yeni bir ilerlemeyi, yeni bir düzenlemeyi de beklediğimizi ifade etmek istiyorum” diye açıkladı.


“Vergi sistemi yeniden gözden geçirilmeli”

Vergi dilimlerinde de büyük sorunlar olduğunu ve çalışanların vergi dilimleri nedeniyle neredeyse yılda iki maaşlarının vergiye gittiğini vurgulayan Arslan, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir sosyal devlet, bu sosyal devletin en temel anlayışlarından bir tanesi güçsüzü, zayıfı korumaktır. O nedenle vergi sisteminin adil, hakkaniyetli bir şekilde yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor” dedi.

Dünya örnekleri ile karşılaştırıldığında ülkemizde adil bir vergi sistemi olmadığını, aile yükümlülüklerinin dikkate alınmadığına değinen Arslan, özellikle Almanya’da uygulanan vergi sistemindeki aile yükümlülüklerinin dikkate alındığı uygulamanın ülkemizde de olması gerekliliğini ifade etti. 

Arslan, sistemin az kazanandan çok, çok kazanandan az vergi alacak şekilde dizayn edildiğini ve büyük bir gelir adaletsizliği olduğunu belirtti. Arslan, konu ile ilgili olarak itirazlarımızın devam ettiğini, ülkemizin milli gelirinin artması, makroekonomik değerlerin olumlu düzeyde gelişmesine ve Türkiye’nin büyümesine rağmen, OECD ülkeleri arasında gelir dağılımı adaletsizliğinde en kötü ülkeler arasında olduğumuz tablonun ülkemize yakışmadığının altını çizdi.


“Yeni bir sosyal restorasyona ihtiyaç var”

Emekli maaşlarının 2016 yılından itibaren asgari ücretin altında kalmaya başladığını, en düşük, en düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyine çıkarılması gerektiğini söyleyen Arslan, “Emeklilerin asgari ücret bile almadığı vergilerin çalışanların üzerine yüklendiği ve asgari ücretin bir geçim ücreti olarak önümüze konduğu bir dönemde Türkiye’nin hızla yeni bir sosyal restorasyona ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz” diye açıkladı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM