Ticaret Bakanı Bolat, tekstil ve konfeksiyon ihracatına ocakta artışla başladıklarını ve bu yükselişin hızlanacağını belirtti
Avrupa’nın en büyük hazır giyim etkinliği olma özelliği taşıyan İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı’nın (İstanbul Fashion Connection-IFCO) 7’ncisi İstanbul Fuar Merkezi’nde başladı. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından ve Türk moda endüstrisinin küresel ölçekteki prestij organizasyonu olan fuarın açılışında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, geçen yıl mal ihracatında 262 milyar dolara, hizmetler ihracatında ise tahmini 115 milyar dolara ulaştıklarını, toplamda 377 milyar dolarlık ihracatı yakaladıklarını söyledi.
Bu yıl mal ihracatında 280 milyar dolar, hizmetler ihracatında ise 120 milyar dolar hedeflediklerini dile getiren Bolat, “400 milyar doları birlikte yakalayacağız” diye konuştu. Bolat, hazır giyim sektörünün herkes için çok büyük önem taşıdığını, Türkiye sanayisinin ilk göz ağrısı ve yıldızı olduğunu kaydederek, net ihracatçı ve istihdam yoğunluklu bir sektör olan hazır giyim ve tekstile çok fazla önem verdiklerini söyledi.
Dünyada ‘hazır giyim ve konfeksiyon’ ile ‘tekstil ve ham maddelerinde’ 6’ncı sırada olduklarını ifade eden Bolat, Avrupa’da ise tekstilde ikinci, hazır giyimde üçüncü tedarikçi ülke olduklarını bildirdi. Bolat Ayrıca, IFCO’nun 3 yıl önce hayata geçirildiğini ve kısa sürede Avrupa’nın en prestijli ve en büyük hazır giyim fuarı haline geldiğini kaydetti.
“Tekstil sektörümüz de 9,4 milyar dolar bir ihracatla kapattı”
Bolat, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün geçen yıl 19,7 milyar dolar ihracat yaptığını anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tekstil sektörümüz de 9,4 milyar dolar bir ihracatla kapattı. Burada ocak ayına iyi başladık. Tekstil ve konfeksiyon sektörleri toplamda yüzde 1 artışla 2,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Önümüzdeki aylarda bunun daha da hızlanacağına inanıyoruz. Çünkü Avrupalısı, Amerikalısı, Uzak Doğulusu veya başka coğrafyalarda Türkiye’nin çok kaliteli sanayi üretimine sahip, teknolojisi iyi ve hızlı teslimata uygun, iyi bir üretici ve tedarikçi ülke olduğuna inanmış konumda. Uzakdoğu’dan ayrılmakta olan bazı sanayiler, üreticiler Türkiye’ye yatırımlarını kaydırmaktadırlar. Gün geçmiyor ki bu konuda talepler hükümetimize ulaşmasın.”
“IFCO Avrupa’nın çok iş yapılan hazır giyim fuarı oldu”
Ticaret Bakanı Bolat, ocakta tekstil ve hazır giyim ihracatının miktar bazında yıllık olarak yüzde 4 arttığını kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu: “IFCO’dan sonra, marttaki Texhibition’dan sonra (kumaş ve iplik fuarı) sonra bu siparişler daha da artacak. Çünkü bu fuar 8 salonda 40 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayacak. Alım heyetleri ki Ticaret Bakanlığı olarak destekliyoruz. Yurt dışından birçok ülkelerden buraya sipariş için alıcıların gelmesini sağladı. Bu bölgede oteller tamamen dolu konumda.”
Bolat, Ticaret Bakanlığı’nın hazır giyim, tekstil ve konfeksiyon sektörlerine verdiği desteklerden bahsederek, “IFCO’da 8 salonda 500 katılımcı firma var. Bu verilerle Avrupa’nın en büyük, en kaliteli ve en çok iş yapılan hazır giyim fuarı konumuna ulaştı. Ticaret Bakanlığı olarak IFCO 2025’te de stant kurulum masraflarının, tanıtım harcamalarının yüzde 50’sini destekliyoruz. Alım heyetleri de desteğimiz kapsamında” ifadelerini kullandı.