Cuma, Şubat 7, 2025

MB’nin yıl sonu enflasyon tahmini; %24

TCMB Başkanı Fatih Karahan, cari açıkta artış beklendiğini açıklayarak bu artışın para politikasındaki sıkı duruş nedeniyle sınırlı olacağını söyledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2025 yılına ait ilk Enflasyon Raporu’nu İstanbul Finans Merkezi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında kamuoyuyla paylaştı. Karahan, 2025 yıl sonu enflasyon tahminini 4 puan artırarak yüzde 24’e yükselttiklerini ve 2026 ile 2027 yılları için enflasyon beklentilerini sırasıyla yüzde 12 ve yüzde 8 olarak güncellediklerini duyurdu. Karahan, orta vadeli tahminlerde, fiyat istikrarı sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun devam edeceğini ve ekonomi politikalarındaki eş güdümün güçlenerek süreceğini belirtti.


“Dezenflasyon sürecimiz devam ediyor”

Karahan, 2025 yılında faizlerin daha yavaş indirileceğine vurgu yaparak “Dezenflasyon sürecimiz devam ediyor. Makroekonomik göstergeler de bu süreçle uyumlu şekilde ilerliyor. Son dönemde, küresel ticaret politikalarına dair belirsizliğin, önemli ölçüde yükseldiğini görüyoruz. Piyasa fiyatlamaları hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde 2025’te faizlerin daha yavaş indirileceğine işaret ediyor. Dördüncü çeyreğe ilişkin mevcut üretim göstergeleri, iktisadi faaliyette ılımlı bir toparlanmaya işaret etmekte. Mal ve hizmet talebine ilişkin veriler bir bütün olarak, talep koşullarının enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde olduğuna işaret ediyor. Sıkı para politikamız sonucunda iç talepteki dengeli seyir sürecek. Çıktı açığı, önümüzdeki dönemde negatif bölgede seyrederek, dezenflasyon sürecinin önemli bir bileşeni olmaya devam edecek” dedi.


Cari açıkta sınırlı artış beklentisi

Karahan, gelecek dönemlerde cari açıkta artış beklendiğini açıklayarak bu artışın para politikasındaki sıkı duruş nedeniyle sınırlı olacağını söyledi. Karahan, “Milli gelire oranla cari açığın 2025 yılında tarihsel ortalamasının altında seyretmeye devam edeceğini öngörüyoruz. Enflasyonun ana eğilimindeki düşüş son çeyrekte de devam etti. Ana eğilim ocak ayında ise öngörülerimizle uyumlu olarak yükseldi. Ocak ayında, zamana bağlı fiyatlama yapan grupta daha yüksek bir fiyat artışı gerçekleşti. Duruma bağlı fiyat belirleyen kalemlerde ise fiyat artış oranı geçmiş yıla kıyasla daha düşük seyrediyor” diye ifade etti.


“Kira enflasyonunda yavaşlama eğilimi görüyoruz”

Resmi sağlık muayene katılım paylarında 2017 yılından bu yana ilk defa artışa gidildiğini dile getiren Karahan, “Yüksek oranda gerçekleşen bu artışın ocak ayı tüketici enflasyonuna etkisi 0,6 puan oldu. Ayrıca, düzenlemenin şubat ayı enflasyonuna sarkan etkileri de olacak. Kira enflasyonunun yüksek olmakla beraber yavaşlama eğiliminde olduğunu görüyoruz. Ocak ayında aylık kira enflasyonundaki dönemsel artış, kira sözleşme yenileme oranındaki yükselişten kaynaklanıyor. Temel mallarda olmak üzere tüketici enflasyonu üzerinde üretici fiyatlarından gelen baskının ılımlı olduğunu söyleyebiliriz” dedi.


2025 enflasyon tahmini yüzde 24

Karahan, enflasyonun 2025 yılı için yüzde 24, 2026 yılı için yüzde 12 ve 2027 yılı için de yüzde 8 olarak tahmin edildiğini açıklayarak 2027 yılında enflasyonun yüzde 8’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanmasını hedeflediklerini söyledi. Karahan, “2025 yılındaki tahmin güncellemesinde, para politikasının görece etki alanı dışında kalan unsurlar belirleyici oldu. Bu revizyon para politikasının görece etki alanı dışındaki unsurlardan kaynaklanıyor. Bu nedenle, para politikası duruşuna ilişkin herhangi bir gevşeme sinyali taşımıyor. 2025 tahminimizdeki güncellemenin beklentiler üzerinden gelebilecek muhtemel ikincil etkilerinin, parasal duruştaki sıkılıkla telafi edileceği bir görünüm altında, 2026 tahminimizi değiştirmedik” diye konuştu.

TCMB’den hükümete açık mektup

TCMB, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e hükümet adına ‘Açık Mektup’ göndererek enflasyonun hedeften sapmasının nedenleri ile hedefe ulaşmak için alınan ve alınması gereken önlemleri açıkladı. Mektupta 1211 sayılı Merkez Bankası Kanunu’nun 42. maddesi uyarınca, enflasyon hedefine ulaşılamaması halinde TCMB’nin hedeften sapmanın nedenlerini ve alınması gereken önlemleri hükümete yazılı olarak bildirmesi ve kamuoyuna açıklaması gerektiği bildirildi. Mektupta, tüketici enflasyonuna en yüksek katkının hizmet fiyatlarından geldiği belirtilerek fiyat ayarlamalarının gerçekleşen enflasyona göre belli bir gecikmeyle yapıldığı aktarıldı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM