Paris’te düzenlenen Yapay Zeka Eylem Zirvesi’nde 61 ülke ‘çık, kapsayıcı ve etik’ yapay zekâ için imza attı
Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Yapay Zeka Eylem Zirvesi sorumlu yapay zeka tartışmaları arasında son buldu. Zirvede, Fransa ve Hindistan’ın da içinde bulunduğu 61 ülke, imzaladıkları ortak bildiriyle yapay zekanın “açık, kapsayıcı ve etik” olması konusunda uzlaştı. Bildiride, yapay zekâ yönetiminde koordinasyonun güçlendirilmesi ve bu teknolojinin daha erişilebilir kılınması için piyasada tekelleşmenin önüne geçilmesi gerektiği vurgulandı.
Yapay zekanın güvenliği ve güvenilirliğinin sağlanması için ilerleme sağlanması gerektiğinin altı çizilen bildiride, yapay zekanın toplumlar ve gezegen için “sürdürülebilir” kılınmasının öncelikli olduğu ifade edildi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Yapay zekayı, hayatımızı iyileştiren inovasyonların hızlandırıcısı olarak kullanmak istiyoruz” dedi. Zirveye katılan Cerebrum Tech kurucusu Dr. Erdem R. Erkul ise ‘Dünyanın en acil ve zorlu sorunlarının üstesinden gelmek için sorumlu yapay zekaya ihtiyacımız var’ dedi.

Dünyanın kurtuluşu, sorumlu yapay zekaya bağlı
Fransa Ekonomi, Finans, Endüstri ve Dijital Egemenlik Bakanlığı’nın davetlisi olarak zirveye katılan Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. R. Erdem Erkul, “Sorumluluk yalnızca bireyler için değil, STK’lar, hükümetler, kurumlar, vakıflar ve hatta teknoloji için de çok önemli. Bu bağlamda ileri yapay zeka teknolojilerinin de kendine göre sorumlulukları var” dedi. Dr. Erkul, inovasyon ve etiği bir araya getiren sorumlu yapay zeka anlayışının, iklim değişikliğinin hafifletilmesinden adaletin sağlanmasına ve hassas bilgilerin korunmasına kadar dünyanın en acil ve zorlu sorunlarının üstesinden gelinmesini sağlayabileceğini belirtti.
Zirve kapsamında Atlantic Council’in düzenlediği yuvarlak masa toplantısına da katılan Dr. Erkul, Türkiye’nin yeni nesil teknoloji şirketi Cerebrum Tech’in Ar-Ge çalışmalarını ve insanlık yararına yapay zeka çözümlerini paylaştı.