Cumartesi, Şubat 22, 2025

 EPDK: Gizli zam söz konusu değil

‘Son Kaynak Tedarik Tarifesi’ ilgili konuşan Ulutaş, limitin altında kalan vatandaşların düzenleme nedeniyle faturasında  artış olmayacağını söyledi 

Elektrik tüketimi ve sübvansiyonlar üzerine yapılan yeni düzenlemeyle ilgili açıklamalarda bulunan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkan Yardımcısı Hacı Ali Ulutaş, Son Kaynak Tedarik Tarifesi (SKTT) uygulamasının amacını ve etkilerini detaylı bir şekilde anlattı. Ulutaş, sübvansiyonların sosyal devlet anlayışına uygun şekilde sınırlanması gerektiğini ve yüksek tüketim yapan mesken abonelerinin enerji ihtiyaçlarını serbest piyasadan temin etmeleri gerektiğini belirterek düzenlemenin kimseye zam getirmediğini ve sadece sübvansiyonların doğru hedeflere yönlendirilmesinin sağlanacağını vurguladı.

Ulutaş düzenlemeden 41 milyon mesken abonesinden 1,2 milyon abonenin etkileneceğini belirterek “Yıllık tüketimi 5 bin kilovatsaatin altındakiler için herhangi bir zam yapmadık. Gizli zam gibi bir durum söz konusu değil” dedi.


“Vatandaşlarımızın faturası artmacak” 

Son Kaynak Tedarik Tarifesi ilgili değerlendirmelerde bulunan Ulutaş, “Yapılan düzenleme son kaynak tedarik tarifesinin uygulanacağı bir limit değişiklikleri. Bu değişikliğin gerekçesine gelecek olursak; biz EPDK olarak enerji maliyetlerini ilgili kanunların emredici hükümleri doğrultusunda gerek akaryakıt gerek doğalgaz gerekse de elektrik sektörlerinde yakından takip etmekteyiz. Bakanlıklarımız ve  devletimizin tüm organları ile birlikte yapılan çalışmalar, sübvansiyonlar, enerji yardımları, enerji maliyetleri ve hazineye getireceği yükler kapsamında elektriği yüksek miktarda tüketen ve tarifesi sübvansiyonlar sebebi ile enerji maliyetlerinin altında kalan özellikle mesken abone grubunda yer alanların sübvansiyonlar yerine maliyet bazlı olarak oluşan serbest piyasadan elektrik almalarını sağlamaya dönük. Kimsenin elektriği kesilmeyecek, kararda yer alan limitin altında kalan hiçbir vatandaşımızın da faturası da bu düzenleme nedeni ile artmayacak” dedi.


“Zam söz konusu değil”

Yapılan düzenleme ile kimsenin faturasına zam yapılmadığını dile getiren Ulutaş, “Kimsenin faturasına bir zam yapılmadı. Belirttiğim kesimde kalan tüketiciler serbest piyasadan tedarik şirketlerinden kendi tüketim profillerine uygun olarak karşılıklı anlaşarak ikili anlaşma yolu ile elektrik tedariğini sağlamaya dönük. Bu tüketiciler için bile zam söz konusu değil, sübvansiyonun dışına çıkarılma ve gerçek maliyetle karşılaşmadır” ifadesinde bulundu. 


“Takvim yılı tüketimine bakılmakta”

Düzenlemenin yaklaşık, 1,2 milyon mesken kullanıcısının etkileyeceğini söyleyen Ulutaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu tüketim miktarı limitini anlaşılsın diye günlük veya aylık söylemlerle rakamlaştırıyoruz ama uygulamada takvim yılı tüketimine bakılmakta. Kışın kombi yazın klima tüketimlerine bakıldığında bahsettiğimiz kullanımlara bunları dönem olarak eklesek ve aylık tüketimde artma görülse bile kışın olmayan klima yazın, yazın olmayan ısınma amaçlı kombi ki diğer kombi tüketimi çok etkin değil yıllık tüketim miktarında sınırı aşması görülmeyecek.”


“Burada kriter belli, yıllık 5 bin kWh”

Yıllık 5 bin kWh tüketimi olmayanların faturasında herhangi bir artışa gidilmeyeceğini açıklayan Ulutaş, “Yıllık tüketimi 5 bin  kWh’in altında olan için bu düzenleme kapsamında herhangi bir zam veya artış bulunmamakta. Burada bir aylık fatura örnek veriyorum 2 bin TL gelmiş, bir ay 3 bin TL gelmiş ama yıllık tüketimi 5 bin  kWh geçmemiş meskenlerimizde de herhangi bir değişim olmayacak. Aylık tüketim miktarının tek başına hiçbir önemi yok. Vatandaşlarımız müsterih olsun yıllık 5 bin  kWh elektrik kullanmayan abonelerden her şeye rağmen böyle bir tespiti olan varsa  önce oradan kontrol etsin varsa böyle bir hata derhal kurumumuza müracaat etsin” diye konuştu.


“Destek cihazlarına bağımlı olanlar düzenlemenin dışında”

Düzenlemenin en önemli artısının, sübvansiyonsuz durumlarda elektrik enerjisinin bir gider olduğu kavramının gelişmesi olduğuna vurgu yapan Uluştaş, “Kurumumuz internet sitesinden kontrol ederek lisansı bulunan şirketlerden kendi tüketim profiline hangi saatlerde kullandığına ne kadar kullandığına ki elimizdeki değerlerde mesken abonesi olup küçük ölçekli bir ticarethane kadar enerji çeken aboneler bulunmakta bu verilerle ikili anlaşma yapabilme imkanları bulunmakta. İlaveten Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) tüketicilerin e-devlet üzerinden ulaşabileceği tedarik şirketlerinin tekliflerinin görülebileceği bir platform üzerine de çalışmakta” diye ifade etti.   

Ulutaş ayrıca, STK kapsamına girmeyen kesimin düzenlemeden etkilenip etkilenmeyeceğine değinerek,  “Mesken abone grubunda bulunan camiler, cemevleri, ibadethaneler, dernekler, vakıflar tabi bunların ticari faaliyet gösteren işletmeleri hariç, ayrıca şehit aileleri ve muharip/malul gaziler, köy içme suları, AFAD’a ait geçici barınma merkezleri, elektrikle çalışan diyaliz destek ünitesi, solunum cihazı ve benzeri mahiyette yaşam destek cihazlarına bağımlı olan tüketiciler de bu düzenlemenin dışında yer almakta” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM