İzmir Kadın ve İktisat Kongresi’nde, toplumsal cinsiyet eşitliğinin hakim kılınmasının önemi vurgulandı
Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında, 1923 yılında toplanan İzmir İktisat Kongresi öncesinde Mustafa Kemal Atatürk’ün talebiyle ilki düzenlenen İzmir Kadın Kongresi’nin dördüncüsü, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kadın ve ekonomi ekseninde önemli konuların ele alındığı kongrede, toplumsal cinsiyet eşitliğinin hakim kılınmasının önemi vurgulandı. Kongrenin açılış konuşmalarını İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, REV Holding Başkanı Burcu Çetinkaya ve BASİFED Başkanı Semiha Güneş yaptı.
“Eşit bir ülke için mücadele ediyoruz”
BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Semiha Güneş, konuşmasında kadınların toplumsal ve ekonomik yaşamda daha fazla yer alması gerektiğine vurgu yaparak, “Mühendis, doktor, öğretmen, sanatçı, sporcu ve daha sayamadığım hayatın her alanında çok daha başarılı olmalarını istiyoruz. Bir yandan da bugünden geleceğe kadınların öldürülmediği, hiçbir saldırıya uğramadığı, hayatın hiçbir alanında haksızlığa maruz kalmadığı, cinsiyet eşitliğinin sağlandığı daha adil, daha insani, daha vicdani ve daha eşit bir ülke için mücadele ediyoruz” ifadelerini kullandı. Kadınların toplumsal ve ekonomik hayatta daha güçlü olması için çaba harcayan herkese teşekkür eden Güneş, “Bu uğurda çabalayan, emek veren, mücadele eden ve en önemlisi vazgeçmeyen tüm Türk kardeşlerime sevgilerimi ve selamlarımı iletiyorum. Öncelikle kadın erkek eşitliğini ve zenginliği savunuyoruz. Bu yılki hedefimiz, güçlü kadınlarla güçlü ekonomi yaratmak” dedi.
“Akademide neredeyse kadın-erkek sayısı eşitlenmiş durumda”
Atatürk’ün 100 yıl önce toplumu bir bütün olarak ele aldığını ifade eden İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, “O dönem Avrupa’nın bile çok ötesinde bir vizyonla, kadın ve erkeği ayırmadan; ekonomide, sosyal hayatta, siyasette, her alanda birlikte gören, her ikisinin gücünden ve enerjisinden yararlanmayı düşünen bir anlayışla Cumhuriyetin ilk temelleri bu şehirde atıldı. Tabii, konu bir kadın kongresi olunca mutlaka kadınlarla ilgili sorunlar, eksiklikler, sıkıntılar dile getiriliyor ve elbette kadınlarla ilgili birçok alanda hâlâ sorunlar mevcut. Ancak ben iki noktanın altını çizmek istiyorum. Akademide artık neredeyse kadın-erkek sayısı eşitlenmiş durumda. Üniversiteye devam eden öğrenciler arasında kadınların oranı erkekleri geçmiş durumda. Neredeyse ziyaret ettiğim her fabrika, her işletme ya da beni ziyarete gelen iş dünyasındaki her ekipte en az birkaç kadın yönetici ile karşılaşıyorum” şeklinde konuştu.
“Kadınlarımıza eğitim alanında katkı vermek için pek çok çalışma yapıyoruz”
İzmir’de düzenlenen ilk kongrede Mustafa Kemal Atatürk’ün topluma önemli bir mesaj vermeye çalıştığını ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Mustafa Kemal Atatürk’ün vermeye çalıştığı mesaj şuydu: Bu ülkedeki insanların yarısı kadın, yarısı erkek. Bir yarısının önünü açıyorsunuz, diğer yarısını bağlıyorsunuz. Bu şekilde toplum kalkınmaz. Bu eşitsizliği gidermemiz lazımdı ve o gün yapılan Kadın Kongresi ile kongreye katılan 500 kadın, Türkiye’de bir kadın hareketini başlattı. Bazıları der ki ‘Cumhuriyet bir kadın devrimidir.’ Bunun önderi bir erkektir, ancak mücadelesini veren kadınlardır. Bugün kadınların eğitiminde eksik kalan noktalarda kız çocuklarımıza, genç kızlarımıza ve ileri yaştaki kadınlarımıza eğitim alanında katkı sağlamak için pek çok çalışma yapıyoruz” dedi.
“Kadınlar için atılan adımların kıymetini daha iyi anlamaktayız”
İzmir İktisat Kongresi’nin hemen öncesinde düzenlenen İzmir Kadın Kongresi’nin, ilerleyen yıllarda yaşanacak pek çok gelişmenin habercisi olduğunu ifade eden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Atamızın bakış açısı, ülkemizde kadınların pek çok ülkeden daha önce seçme ve seçilme hakkı kazanmasına imkân sağladı. 8 Şubat 1935 tarihinde yapılan seçimlerde kadınlarımız hem ilk defa oy kullandı hem de 38 kadın vekilimiz ilk kez meclise girdi. Meclise seçilen ilk kadın vekillerimizden birinin büyükbabamın eşi Hatice Özgener olmasından da büyük onur duyduğumu sizlerle paylaşmak istiyorum. Günümüzde bile hâlâ dünyanın birçok ülkesinde kadınlarımız her alanda erkeklerle eşitlik mücadelesi verirken, o yıllarda kadınlar için atılan bu adımların ne kadar kıymetli olduğunu bugün daha iyi anlamaktayız” diye konuştu.
“Kadınlar güçlenmeden ekonomiyi büyütemeyiz”
Toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde kadınların güçlenmesinin bir hak mücadelesinin yanı sıra ekonomik büyümenin, inovasyonun ve sürdürülebilir kalkınmanın anahtarı olduğunu dile getiren TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, “Kadınlar güçlenmeden ekonomiyi büyütemeyiz. Eğitimde, istihdamda, yönetimde, girişimcilikte daha fazla kadın yer almadıkça, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşamayız. TÜRKONFED olarak, bu bilinçle hareket etmeye, iş dünyasında kadınların daha güçlü bir şekilde var olmasını desteklemeye ve her fırsatta bu mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz” dedi.