İğne ucu ve şeker ölçüm stripleri gibi ürünlere Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ödediği komik rakamların hastaları mağdur ettiğine değinen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “SGK, insülin iğne ucu, şeker ölçüm striplerine normal satış fiyatının çok altında ödeme yapıyor. Defalarca sendika olarak kuruma iletmemize ve imzalanan ilaç temin protokolünde ‘enjektör bedeli her yıl kurumca belirlenir’ denilmesine rağmen 14.07.2016 tarihinden beri yani 9 yıldır Sosyal Güvenlik Kurumu hastalarımızın enjektabl ilaçları için verdiğimiz enjektörlere sadece 17 kuruş ödeniyor. Enjektörlerin fiyatları ise 3 TL civarında. 17 kuruş fiyattan ülkemizde hiçbir şey kalmadığı halde kurum tarafından fiyat düzeltmesi yapılmıyor. TEİS olarak Kurum’a tekrar sesleniyoruz; Ülkemizde 17 kuruşa verilen hiçbir şey kalmadı. Artık çok düşük kalan bu rakamın düzeltilmesi, ayrıca diyabet hastalarımızın iğne uçları ve stripleri için ödenen tutarların da hastalarımızı mağdur etmeyecek seviyeye yükseltilmesi gerekiyor” diye konuştu.
“İğne uçlarından markasına göre ortalama 100 TL fark alınıyor”
Eczanelerden iğne uçlarından markasına göre ortalama 100 TL, şeker ölçüm striplerinde ise ortalama 150 TL fark alındığını ifade eden Saydan, “Bunun üzerine bir de yakın zamanda yüzde 542 oranda artan muayene ücretleri ile kurumun en ucuz ilacı ödediği için çıkan ilaç fiyat farkları eklenince hastalarımız maddi anlamda zorlanıyor. Aile hekimlerinde yazılan her bir kutu ilaç için vatandaşın ödediği rakam değişmedi, 3 kutu ilaca kadar 3 TL, sonrasında ise her bir kutu ilaç için bir TL ücret ekleniyor. SGK en kısa zamanda diyabet hastalarımızın eli ayağı olan bu malzemelerin fiyatlarını güncellemek zorunda. Diyabet hastalarımız tarafından insülin iğne uçları tek sefer kullanılıp atılmak zorundadır, lakin maddi imkansızlıklar sebebiyle bir iğne ucunun bir seferden fazla kullanıldığına eczanelerimizde şahit oluyoruz” ifadelerini kullandı.
“Temizliğine dikkat edilmeyen enjektörler hastalık taşıyabiliyor”
Yıllardır disposible (bir seferlik) enjektör kullanıldığını söyleyen Saydan, “Mikrop bulaşını önlemesinden dolayı tek sefer kullanılıp sonra atılmak için yapılmış olan plastik disposable enjektörler en uygun olanı. Tam usulüne uygun olarak kaynatılmayan ve uygulama esnasında temizliğine dikkat edilmeyen enjektörlerle hastalık taşınabiliyor” dedi.