Pazartesi, Nisan 28, 2025

“Plastik pipetler, geri dönüştürülebilir ekonomiye katkı sağlar”

Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın plastik pipetlerin tekrar kullanılacağını söylemesi üzerine açıklamalarda bulundu. Plastik pipetlerin geri dönüştürülebilir olması nedeniyle Türkiye’nin önemli ihracat kalemlerinden biri olduğunu vurgulayan Karadeniz, “Kağıt pipetlerin gıdayla temas ettiğinde hızla bozulduğunu ve sağlık açısından risk taşıdığını ifade eden Trump, plastik pipetlerin çok daha dayanıklı olduğuna dikkat çekti. Ekolojik dengenin bozulmaması adına çevre dostu çözümler elbette araştırılmalı. Ancak her türlü pipet doğaya zarar verirken, plastik pipetlerin geri dönüşümü diğer malzemelere kıyasla daha mümkün. Bu süreç, ülke ekonomisine de katkı sağlayacak. Gıdaya uyumlu plastik pipetlerin kullanımı, sürdürülebilir bir dünya için ideal bir seçim olacak. Burada en önemli husus, sıfır atık ilkesiyle hareket edilmesi ve plastik pipetlerin çöpe değil, geri dönüşüme gönderilmesi” diye konuştu.


“Yasaklar yerine çözüm odaklı yaklaşım gerekiyor”

Plastik kullanımına yönelik yasakların çözüm üretmek yerine daha fazla sorun yarattığını ve tüketicilerin bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Karadeniz, “Çevrenin korunması için yasaklardan ziyade çözüm odaklı bir bakış açısı benimsenmeli. Kamu spotlarıyla tüketicilere geri dönüşüm bilinci aşılanmalı. Pandemi döneminde plastiklerin hijyen açısından ne kadar önemli olduğu bir kez daha görüldü. Tek kullanımlık plastik malzemeler insan sağlığını koruma açısından kritik bir rol oynadı” ifadelerini kullandı.


“Kağıt pipetlerin maliyeti plastik pipetlere göre daha fazla”

Kağıt pipetlerin üretim maliyetinin plastik pipetlere kıyasla daha yüksek olduğunu belirten Karadeniz, bu durumun işletmeleri alternatif arayışına yönlendirdiğini ifade etti. Karadeniz, “Trump’ın da belirttiği gibi kağıt pipetlerin üretim maliyeti plastik pipetlere göre daha fazla. Bu nedenle bazı işletmeler bambu veya metal gibi tekrar kullanılabilir pipetlere yöneliyor. Ancak bu tür pipetlerin ne kadar hijyenik olduğu da sorgulanmalı” dedi.


Türkiye’nin plastik ihracatında ABD öne çıkıyor

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre ocak ayında 749 milyon 779 bin dolar ihracat yaptığını belirten Karadeniz, “Türkiye plastik sektörü, en çok ihracatını 170 milyon dolar ile Slovenya’ya yaptı. Ocak ayında en çok ihracat yapılan ilk 10 ülke Slovenya, İspanya, ABD, Hollanda, Romanya, Almanya, İtalya, Rusya, Irak ve Lübnan oldu. Türkiye’nin ihracatında üçüncü sırada yer alan ABD’ye ocak ayında toplamda 122 milyon 166 bin dolar ihracat yapıldı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,47’lik bir ihracat artışı sağlayan plastik sektöründe hedef daha yükseklere ulaşabilmek. 2024 yılının geneline bakıldığında ihracat artışı görünen ülkeler arasında İtalya ve İspanya’dan sonra ABD gelirken, 2025 verilerinin çok daha iyi olacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM